Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Bloco.. η φωνή της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές βρίσκουν το λαό και τη νεολαία μας αντιμέτωπους με την βάρβαρη πολιτική που ασκεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η “ελπίδα” του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, δεν έφερε την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του λαού μας όπως τον παραμύθιαζε αλλά την απογοήτευση, μιας και παρουσιαζόταν (και ακόμα έτσι παρουσιάζεται) ως η Αριστερή κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα “για να βγει από τα μνημόνια”.

            Το Bloco ως κυβερνητική φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξυπηρετήσει το σκοπό που τόσα χρόνια έπαιζαν οι καθεστωτικές δυνάμεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Να διατηρήσει εν προκειμένω την εικόνα ενός “φιλολαϊκού” ΣΥΡΙΖΑ. Με την ενίσχυση κοινωνικών δομών αλληλεγγύης μιας και “δεν καλύπτονται κρατικά οι κοινωνικές ανάγκες”, με μαθήματα “αλληλεγγύης” για τις σχολικές εξετάσεις αφού “η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας γίνεται όλο και χειρότερη”, με συλλογή ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες αφού “το κράτος δεν ικανοποιεί τις βιοτικές ανάγκες τους”.
            Πώς όμως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την παιδεία που αποτελεί τη συνέχεια του νόμου πλαίσιο και οι διατάξεις του αποτελούσαν χρόνια επιδίωξη της αστικής τάξης και της ΕΕ; Που καταργεί το άσυλο, κλείνει σχολές, καθιερώνει τα δίδακτρα και φέρνει τη συνδιοίκηση που μέσω της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου (σύγκλητος, τμήμα καθηγητών) θα τους κάνει συνενόχους για την πολιτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση.
            Πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ενώ η πολιτική της κυβέρνησης σε συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ σαρώνει τα δικαιώματα του λαού και φέρνει το ένα μέτρο πίσω από το άλλο; Με θράσος μιλάει για “ανάπτυξη” και για έξοδο από την κρίση ενώ έχει φέρει το 3ο και το 4ο μνημόνιο, τις μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, την επίθεση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, την 3η αξιολόγηση και την 4η που είναι στα σκαριά, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις.
            Πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ενώ η κυβέρνηση εντείνει τη φασιστικοποίηση και καταστέλλει συνεχώς τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους; Που στο σχηματισμό της συμμετέχουν οι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ, που επισκέπτεται το Καστελόριζο με παρέα τη Χρυσή Αυγή!
            Πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ενώ η κυβέρνηση δίνει κάθε διευκόλυνση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό να βομβαρδίζει χώρες και λαούς, όπως τη Συρία πρόσφατα; Όντας μέλος του ΝΑΤΟ και έχοντας βάσεις του θανάτου στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, τη Λάρισα και πρόσφατα στη Σύρο. Που εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και στα δεσμά της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό και έτσι φέρνει σε πιο επικίνδυνη μοίρα το λαό μας.
            Το Bloco κάνει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια αποπροσανατολίζοντας τους φοιτητές μιας και πλέον δε χρειάζονται αγώνες για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους σπουδών αλλά προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση (προφανώς στα πλαίσια της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των συμφωνηθέντων με την ΕΕ) ή μέσω των συνδιοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου. Προτάσεις που καταστέλλουν το κίνημα αλλά και συσκοτίζουν το ρόλο του πανεπιστημίου στον καπιταλισμό προβάλλοντας ότι μπορούμε να έχουμε επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.
            Οι φοιτητές πρέπει να μαυρίσουν το Bloco στις εκλογές, τασσόμενοι ενάντια  στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου και το νόμο-πλαίσιο. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό.  Να ενισχυθεί η φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης μέσα από τους συλλόγους ως όργανα πάλης των φοιτητών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου