Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!


ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥΣ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Την Τετάρτη 26 Μάη διεξάγονται οι πρυτανικές εκλογές, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο 3549, για την ανάδειξη πρύτανη με καθολική ψηφοφορία των φοιτητών. Την ίδια ώρα διεξάγεται η πιο σκληρή και ταξική επίθεση που έχει δεχτεί ο λαός μας τις τελευταίες δεκαετίες, με ότι υπήρχε σαν δικαίωμα και κατάκτηση του λαϊκού-εργατικού κινήματος να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η επίθεση αυτή που γίνεται από μεριάς κυβέρνησης κατ’ εντολή των ΕΕ και ΔΝΤ, στόχο έχει το πισωγύρισμα σε ένα νέο εργασιακό-κοινωνικό μεσαίωνα, διαμορφώνοντας νέες γενιές δούλων χωρίς καμιά προοπτική. Οι αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν θα επηρεάσουν και το χώρο της εκπαίδευσης, αφού χρόνια τώρα προετοιμάζουν το δρόμο για το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους με παράλληλη κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν. Επίσης, η εισαγωγή περαιτέρω ταξικών φραγμών, ακόμα και ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ, αποσκοπεί στο πέταγμα χιλιάδων φοιτητών-σπουδαστών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, όπου θέση θα έχει μόνο η ελίτ. Η ψήφιση του νόμου-πλαίσιο πριν 3 χρόνια ήταν κομβικό σημείο προς την παραπάνω κατεύθυνση, αλλά και όλες οι Σύνοδοι Πρυτάνεων που ακολούθησαν από τότε επικύρωσαν και προώθησαν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση σε κάθε σχολή.

Τα όργανα υλοποίησης της παραπάνω πολιτικής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι κατά τόπους σύγκλητοι και πρυτάνεις, οι κοσμητείες, οι γενικές συνελεύσεις τμημάτων και οι πρόεδροι αυτών.
Αυτή είναι και η διαφορά τους από τα συνδικαλιστικά όργανα, όπως πχ. ο Σύλλογος φοιτητών σε μια σχολή, που συγκροτήθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές και όχι από το κράτος. Η συγκρότηση των διοικητικών αυτών οργάνων με τη συμμετοχή σε αυτά φοιτητών, είναι προίκα του προηγούμενου νόμου-πλαίσιο 1268 που ψηφίστηκε το 1982. Η επιλογή του συστήματος, με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ τότε, να εισάγει σε αυτά τους «εκπροσώπους» των φοιτητών, τη λεγόμενη ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ήταν μια πολιτική φόρμουλα με στόχο να αποσυγκροτηθεί το τότε διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα. Σκοπός ήταν να χτυπηθεί στις συνειδήσεις των φοιτητών το νόημα της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου και της συλλογικής διεκδίκησης ανεξάρτητης από κρατικούς μηχανισμούς, και έτσι να νομιμοποιήσει την έννοια του «διαλόγου», την «ειρηνική συνύπαρξη» μεταξύ αυτών που εφαρμόζουν την πολιτική συρρίκνωσης των δικαιωμάτων της νεολαίας και αυτών που χτυπιούνται από αυτήν την πολιτική. Κύριες ευθύνες για τις αυταπάτες που δημιούργησε η συνδιοίκηση στο φοιτητόκοσμο έχουν φυσικά οι δυνάμεις του συστήματος ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αλλά και οι δυνάμεις της αριστεράς (ΠΚΣ-ΑΡΕΝ-ΕΑΑΚ) που με την συμμετοχή τους δεκαετίες τώρα έδωσαν το «δημοκρατικό» άλλοθι στις αποφάσεις αυτών των οργάνων. Φέτος μάλιστα, η ΠΚΣ καλεί τον κόσμο να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο πρύτανη, σκορπώντας αυταπάτες για το ρόλο της εκάστοτε πρυτανικής αρχής, ενώ η ΑΡΕΝ από πέρσι αναγνώριζε ως θετική τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου-πλαίσιο, αποτιμώντας την μάλιστα ως μια «δημοκρατική» εξέλιξη, μιλώντας για ικανοποίηση(!) ενός πάγιου αιτήματός τους…

        Οι πρυτανικές εκλογές, καθώς και οι κοσμητορικές, προεδρικές στην ουσία είναι συνέχιση της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο που χτυπά τα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας. Θέλουν να κάνουν τους φοιτητές «συνένοχους» και συνυπεύθυνους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση, στην αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σύμφωνα με τις εντολές των Ευρωπαίων αφεντικών τους.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν κάθε φοιτητή σε ΑΠΟΧΗ από τις πρυτανικές εκλογές. Υπόθεση των φοιτητών δεν είναι η ανάδειξη πρυτάνεων, κοσμητόρων και προέδρων, που καθόλου τυχαία πρόσωπα δεν είναι. Είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της πολιτικής των ταξικών φραγμών, του πανεπιστημίου για λίγους εκλεκτούς . Μόνη δύναμη των φοιτητών είναι η οργάνωση του αγώνα τους μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες τους, τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους σε ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΗ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟ
ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!


  • ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!
  • ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ!
  • ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΙ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ!
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ!
Αγωνιστικές Κινήσεις

13 σχόλια: