Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μαθητοδικείων συνέχεια...

από το Έθνος 15/01/10 :

Oργή στον Eβρο για την ανάκριση μαθητών


Kαταθέσεις καλούνται να δώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων τους ζητούν να κατονομάσουν ποιοι είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης

Σάλο έχει προκαλέσει στον Βόρειο Εβρο η προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε η Αστυνομία με εισαγγελική εντολή για τις μαθητικές καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου σε σχολεία της περιοχής.

Επειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα Ορεστιάδας, στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης καλούνται τις τελευταίες μέρες μαθητές και διευθυντές γυμνασίων και λυκείων του Βορείου Εβρου και δίνουν καταθέσεις για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που προκάλεσαν την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας, μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί ζητούν από τους μαθητές να κατονομάσουν συμμαθητές τους που είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης κι αυτούς που διαφώνησαν, ποια στάση κράτησαν οι εκπαιδευτικοί, αν συμμετείχαν εξωσχολικοί, καθώς και αν -κι από ποιους- προκλήθηκαν φθορές στο σχολικό κτίριο.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική, που πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Εβρου, Χ. Κουσινίδης, και πρόσθεσε: «Οι μαθητές βέβαια αρνούνται να δώσουν ονόματα, αλλά μπορεί κάποιος υπό την πίεση της Αστυνομίας να αρχίσει να λέει πως εγώ δεν ήθελα την κατάληψη και την ήθελε ο τάδε».

Με ανακοίνωσή της, η Β’ ΕΛΜΕ δηλώνει την αντίθεσή της με την ανάμειξη της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση, με τη «μαγκούρα του παιδονόμου», και ζητεί την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 1999, που ως «ιδιώνυμο» δίνει αυτήν τη δυνατότητα.

Οι διευθυντές και τα μέλη των μαθητικών συμβουλίων του γυμνασίου και του λυκείου Βύσσας έχουν δώσει μέχρι τώρα καταθέσεις, παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συγκεντρώθηκαν έξω από την αστυνομική διεύθυνση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και η Νεολαία Συνασπισμού, κάνοντας λόγο για στήσιμο «μαθητοδικείων».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου