Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Κάτω το νέο νομοσχέδιο για τον "χρόνο εργασίας" των γιατρών

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!

Με τη διαδικασία του επείγοντος, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη βουλή για να ψηφιστεί άμεσα το νέο νομοσχέδιο για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ιατρών». Όπως κυνικά και ωμά παραδέχονται και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, τα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοθετικό έκτρωμά τους δεν είναι τίποτε άλλο από ακόμα μια απαίτηση που πηγάζει από το μνημόνιο, κατ’ επιταγή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που νέος γύρος επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών βρίσκεται στα σκαριά, εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης που προχωράει. Την ίδια ακριβώς ώρα, λοιπόν, που προετοιμάζεται η κατεδάφιση όλων των εναπομεινάντων δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας και έρχεται ένα κύμα σαρωτικής επέλασης σε κάθε εργασιακή κατάκτηση, με βασική αυτή της απεργίας, επιχειρείται ένα επιπλέον συντριπτικό πλήγμα στο δικαίωμα των ιατρών στη δουλειά  με αξιοπρεπείς όρους.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο;  Ο χρόνος εργασίας καθιερώνεται στις 48 ώρες εβδομαδιαίως, αλλά πλέον αυτές υπολογίζονται κατά μέσο όρο ανά τετράμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και εξοντωτικά ωράρια, τα οποία προστίθενται σε ένα έτσι και αλλιώς υπαρκτό και άκρως εντατικοποιημένο πρόγραμμα στα νοσοκομεία, που πρώτοι από όλους βιώνουν στο πετσί τους οι ειδικευόμενοι ιατροί. Μάλιστα, εισάγεται η έννοια του «opt out», δηλαδή με ατομική «συναίνεση» του ίδιου του ιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος αυξάνεται έως και στις 60(!) ώρες. Φυσικά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάτι τέτοιο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ένταση των εκβιασμών από την πλευρά υπουργείου-διοικητών-διευθυντών για να γίνει ο ιατρός εργαζόμενος-λάστιχο και να επεκταθεί το ωράριο με τη «συγκατάθεσή» του, πατώντας πάνω στις τεράστιες ελλείψεις που σήμερα υπάρχουν στα νοσοκομεία, γεγονός που ήδη συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα και πρόκειται να ενταθεί. Ο ιατρός φτάνει και στο σημείο να αποδέχεται ότι αποτελούν δικιά του προσωπική ευθύνη τυχόν ιατρικά λάθη που θα γίνουν, πράγμα που καθίσταται όλο και πιο πιθανό από ένα ιατρικό προσωπικό-και δη των ειδικευομένων- που οι κυρίαρχες πολιτικές οδηγούν στην εξουθένωση.
Επιπλέον, η εφημερία ετοιμότητας λογίζεται πια ως «χρόνος ανάπαυσης». Με άλλα λόγια, σαν να μην έφταναν οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, εδραιώνεται ακόμα περισσότερο η εργασία άνευ αμοιβής, εφόσον ο εργαζόμενος καλείται να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή σε επαγρύπνηση, χωρίς όμως να έχει κάποιες αποδοχές για αυτό.
Είναι σαφές ότι αυτό που προωθείται φέρνει την περαιτέρω ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον χώρο της υγείας. Το νέο νομοσχέδιο για τον «χρόνο εργασίας των ιατρών» δεν αποτελεί παρά τμήμα της πολιτικής εκείνης που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα όλων των υγειονομικών, της επίθεσης που εξελίσσεται από το σύστημα της εκμετάλλευσης και βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στη δουλειά. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, βρίσκεται το γκρέμισμα κάθε έννοιας δωρεάν περίθαλψης για τον κόσμο της εργασίας, η μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα που  θα γίνεται όλο και πιο απρόσιτο για τις πλατιές μάζες των εργαζομένων.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στα παραπάνω εντάσσονται και τα σχέδια που εξυφαίνονται για την ιατρική ειδικότητα: δημιουργία βιβλιαρίου ειδικευομένου (logbook) και πειθάρχηση των ειδικευόμενων ιατρών, εφαρμογή υποχρεωτικής κινητικότητας για να μπαλώνουμε τις τρύπες του συστήματος υγείας, πανελλαδικές εξετάσεις τρεις φορές τον χρόνο κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, ως ένας επιπλέον φραγμός για την ολοκλήρωσή της, με ελάχιστα απαραίτητα μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης (βλ. δια βίου μάθηση) για τη συμμετοχή σε αυτές, που θα μας καταστήσει όμηρους των συνεδρίων και σεμιναρίων των εταιρειών και θα μας καταδικάσει στην εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια, εκτίναξη του χρόνου αναμονής, με άνοιγμα θέσεων για ειδικότητα μόνο τρεις φορές τον χρόνο.
Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη να αντισταθούμε απέναντι σε αυτά τα σχέδια, απαιτώντας να μην περάσει το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο! Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμα όλου του λαού στη δωρεάν, ίση και πλήρη περίθαλψη. Οι φοιτητές ιατρικής έχουμε συμφέρον να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και του υπόλοιπου υγειονομικού κινήματος, έτσι ώστε να ορθώσουμε αποφασιστικό φραγμό στην επίθεση που δεχόμαστε. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να δώσουμε σε όσους μας μαυρίζουν το μέλλον την απάντηση που τους αξίζει! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου