Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Με σαρωτικές συγχωνεύσεις και διασπάσεις πτυχίων η κυβέρνηση επιτίθεται στα φοιτητικά δικαιώματα



Τομή στην ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζονται οι συγχωνεύσεις σχολών, με βάση τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου Γαβρόγλου. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα προκύψουν τέσσερα νέα υπερ-πανεπιστήμια (δυτικής Αττικής, Ιονίου, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων),  από την ένωση τμημάτων  ΤΕΙ με πανεπιστημιακά τμήματα παρεμφερούς επιστημονικού αντικειμένου. Ακόμη, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών, που θα λειτουργήσουν εντός των ΑΕΙ.

ΠΕΤΑΓΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Είναι φανερό, πως η επίθεση της κυβέρνησης και του συστήματος ενάντια στην ίδια την ύπαρξη των σχολών,  που επιχειρήθηκε πριν 5 χρόνια μέσω του επαίσχυντου σχεδίου ΑΘΗΝΑ και αποκρούστηκε από το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, επανέρχεται με άλλους όρους, ποιοτικά αναβαθμισμένη αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά, τα ίδια επιχειρήματα και φυσικά την ίδια στόχευση. Με το αφήγημα περί ανωτατοποίησης των ΤΕΙ και εξυγίανσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία φοιτητικού κινήματος, προωθείται και επίσημα πλέον, το πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα τμήματα τα οποία θα πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της συγχώνευσης με πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές που θα έχουν την “τύχη” να βιώσουν την ανωτατοποίηση, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ήδη εντατικοποιημένη κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει ανεπαρκείς υποδομές (ήδη επικρατεί συνωστισμός στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα), χτύπημα στο δωρεάν πλέγμα σπουδών (σίτιση, εστίες, συγγράμματα), καθώς και πιθανές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, με ό,τι αυτό σημαίνει για το αριθμό των μαθημάτων που θα κληθούν να περάσουν προκειμένου να πάρουν πτυχίο. Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι φοιτητές τελικά να μη σπουδάσουν. Έτσι, πολλοί φοιτητές κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση με έμμεσο τρόπο, είτε μέσω της αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης, είτε μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που ήδη έχει δημιουργηθεί και εντείνεται συνεχώς.
Από την άλλη, τα τμήματα τα οποία θα αξιολογηθούν αρνητικά, θα οδηγηθούν σε μαρασμό και τελικά στο κλείσιμο. Δηλαδή με έναν αυτόματο και εύληπτο από τον καθένα τρόπο, καταδικάζουν εκατοντάδες φοιτητές στην ανεργία, στην οποία στη χώρα έχει φτάσει το ενάμισι εκατομμύριο ίσως και παραπάνω και αφορά περισσότερη από τη μισή νεολαία. Είναι πραγματικά εξοργιστική η κοροϊδία και τα όσα μας λένε για τα «πτυχία που θα έχουν πλέον αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και δεν θα οδηγούν στην ανεργία»! Τί «αντίκρισμα» μπορεί να έχει, άραγε, ένας ήδη απόφοιτος ενός τμήματος που απαξιώθηκε και έκλεισε ως άχρηστο και ανεπαρκές; Το γεγονός μάλιστα ότι τα πτυχία μας είναι ήδη διασπασμένα και με λειψά επαγγελματικά δικαιώματα, δείχνει ότι ο μόνος δρόμος που στρώνουν για τη νεολαία είναι αυτός της ανεργίας, της επισφαλούς και μαύρης εργασίας, και της ανέχειας.

«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ» - ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ

Όσον αφορά δε τους κύκλους διετούς φοίτησης που θα πραγματοποιούνται μέσα στα ΑΕΙ παράλληλα τις υπόλοιπες σχολές, είναι απορίας άξιο το ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα κατοχυρώνουν. Έγιναν ξαφνικά μεγαλόψυχοι οι ιθύνοντες του υπουργείου και θέλουν να δώσουν σε περισσότερους νέους την ευκαιρία να «πάρουν και ένα χαρτί»; Το οποίο θα το χρησιμοποιήσουν που; Για εμάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα η ελεύθερη πρόσβαση όλου του λαού στην εκπαίδευση. Πλην όμως, δεν μπορούμε παρά να δούμε ότι αυτή η εξέλιξη στην πραγματικότητα, ανοίγει το δρόμο για πτυχία πολλών ταχυτήτων. Μετά το σπάσιμο των πτυχίων σε κύκλους ( bachelor, master, PhD), προχωράνε ένα βήμα παραπάνω στο χτύπημα του ενιαίου πτυχίου σε προπτυχιακό επίπεδο. Δηλαδή, περαιτέρω κατάτμηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή μεγαλύτερη δυσκολία να βρεις δουλειά, στην οποία με βάση το κουτσουρεμένο πτυχίο σου, θα αμείβεσαι με ψίχουλα αν αμείβεσαι φυσικά με βάση τη σημερινή κατάσταση (εθελοντική εργασία κ.ά.)

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Εμείς, όμως, σαν φοιτητές και σπουδαστές, απέναντι σε όλα αυτά, τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε; Να συμμεριστούμε τις ανησυχίες του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες έστηνε ΤΕΙ σε όλα τα μήκη και πλάτη χώρας; Είναι άραγε πρόβλημα των σπουδαστών των ΤΕΙ αυτό και πρέπει μήπως γι’ αυτό το λόγο να αποδεχτούν το «δίκαιο» του κλεισίματός τους;
Για εμάς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Δεν θα χρεωθούμε τα αδιέξοδα του συστήματος. Θα  διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές και τη δυνατότητά μας να τελειώσουμε τις σχολές μας. Θέλουμε ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα σε αυτό, και όχι πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί, ότι οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα αφορούν τόσο τα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ και όχι μόνο κάποια «περιφερειακά και ξεχασμένα ιδρύματα», όπως συχνά ακούγεται. Για το λόγο αυτό, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα χρειάζεται να αντισταθεί σε αυτή την επίθεση ενωμένο και μαζικό, κόντρα σε συντεχνιακές λογικές που αποπροσανατολίζουν και αδρανοποιούν. Απέναντι στην επίθεση του συστήματος, είμαστε όλοι ίδιοι, φοιτητές και σπουδαστές. Και ενιαία εμείς που πληττόμαστε, σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., πρέπει και μπορούμε να βάλουμε φραγμό σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Καμιά συγχώνευση - Καμιά διάσπαση πτυχίου σε κύκλους

Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά

Αγώνας για την ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου και του νόμου-πλαίσιο (Διαμαντοπούλου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου