Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τα δημοκρατικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Νωπά είναι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ξάνθη. Η στοχοποίηση, δηλαδή, 9 συμφοιτητών μας από τα δικαστήρια και οι κατηγορίες που δέχονται  από ακροδεξιό καθηγητή, με βάση τη συνδικαλιστική τους δράση και την πολιτική τους παρέμβαση.  Ακόμα ένα επεισόδιο στο έργο του χτυπήματος των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της αμφισβήτησης της πολιτικής δράσης συλλογικοτήτων και αγωνιστών μέσα στις σχολές. Μόνο που, αυτή τη φορά, φαίνεται ότι το σύστημα και οι παρατρεχάμενοι του στις σχολές είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν για τα καλά πόλεμο στη νεολαία, με στόχο τη συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής – πολιτιστικής έκφρασης στις σχολές.

 Όλα αυτά, άλλωστε, ήρθαν σαν συνέχεια και «έδεσαν» με μια σειρά γεγονότα και στιγμές αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης. Με τη δίωξη των 12 φοιτητών από το Ηράκλειο που στοχοποιήθηκαν από το 2011 για κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, την όλο και συχνότερη απαγόρευση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε σχολές (πχ Νομική),την ανοιχτή καταπάτηση-αμφισβήτηση του ασύλου με συνεχή παρουσία ΜΑΤ και αστυνομίας σε σχολές, όπως η Νομική και το Πολυτεχνείο Αθήνας. Οι συχνές πια απαγορεύσεις πολιτικών αφισοκολλήσεων σε σχολές, το ξήλωμα σε τραπεζάκια πολιτικών δυνάμεων, σαν ανοιχτή αμφισβήτηση της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και του ασύλου. Τις στοχοποιήσεις αγωνιστών από καθηγητές μετά από διάφορες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή αντιφοιτητικών ρυθμίσεων(Φορτσάκης κλπ).
Ακόμη πιο πρόσφατα είναι τα επεισόδια του Παντείου, με καθηγητή να απαγορεύει την αναγραφή συνθήματος, την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο και τον οχετό άρθρων, παρεμβάσεων σε ΜΜΕ και το στήσιμο κλίματος ενάντια στην πολιτική έκφραση, συνοδευόμενα από τοποθετήσεις για κλίμα «βίας και ανομίας» μέσα στα πανεπιστήμια.
Φαίνεται ότι λειαίνεται το έδαφος για να απαγορευτεί σιγά-σιγά οποιαδήποτε διεκδίκηση-κινητοποίηση πολιτικού χαρακτήρα στις σχολές. Ειδικά σε μια περίοδο που το σύστημα εφαρμόζει το σύνολο των αντιφοιτητικών μέτρων, με την εντατικοποίηση των σπουδών να σπάει κόκκαλα, με τους σπουδαστές να συνειδητοποιούν τι σημαίνει το «πανεπιστήμιο του μνημονίου», το σύστημα, οι καθηγητές, οι πρυτάνεις, οχυρώνονται και θωρακίζονται. Ακριβώς για να αποφύγουν την αντίσταση και να καταπνιγούν οι φωνές αμφισβήτησης και πάλης μέσα στα αμφιθέατρα.
Ξέρουν πολύ καλά ότι ανέκαθεν οι σχολές αποτέλεσαν μαζικούς χώρους ανταλλαγής ανατρεπτικών ιδεών, χώροι ιδεολογικής και πολιτικής αμφισβήτησης του συστήματος. Χώροι που κατακτήθηκε το δικαίωμα στην πολιτικοποίηση, την οργάνωση αγώνων μέσω της λαϊκή κατάκτησης του ασύλου, χώροι οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος και των συλλόγων.
Γι’ αυτό καιθέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε γυάλα, σε αποστειρωμένο χώρο, αποκλειστικής αναπαραγωγής του ατομισμού, του επιστημονισμού, της σάπιας κυρίαρχης ιδεολογίας. Με τις προφάσεις του «ασύλου βίας και ανομίας», των «παρατάξεων που φταίνε για όλα», όλη η παρέα συστημικών-καθηγητών-ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και δήθεν «ακομμάτιστων», κάνουν πλάτες σε μια πολύ βρώμικη δουλειά:Συμβάλλουν να εμπεδωθεί το απολίτικο κλίμα, η κατάπνιξη όποιας αντίστασης, το δόγμα «κανένας δε σηκώνει κεφάλι». Στοχεύουν στην πλήρη αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για να μην οργανωνόμαστε σαν σπουδαστές και να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις, τη σίτιση, τη στέγαση, το σύγγραμμα, τους ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Για να μην αμφισβητούμε την αντιλαϊκή πολιτική και τη συνολική επίθεση που δεχόμαστε εμείς, οι οικογένειές μας, οι εργαζόμενοι.
Γι’ αυτό καικαλλιεργείται κλίμαπου βρωμάει συνολικότερες αντιδημοκρατικές εξελίξεις. Που ενισχύεται από τη συνολικότερη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων, τη κατασυκοφάντηση και απαγόρευση απεργιών, τις καταδίκες αγωνιστών και τα «συγχωροχάρτια» στις δίκες των φασιστών, τη στοχοποίηση μαθητών επειδή μοιράζουν προκηρύξεις, τα ταξιδάκια της κυβέρνησης στο Καστελόριζο με τους φασίστες κλπ.
ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ! Ξέρουν ότι αργά η γρήγορα θα βρεθούν μπροστά στην οργή και την πάλη του λαού και τότε όλοι οι συστημικοί θα τρέμουν.Γι’ αυτό και από σήμερα θωρακίζονται απέναντι στους φοιτητές, απέναντι στην αμφισβήτηση της  καθεστηκυίας τάξης μέσα στις σχολές, απέναντι στον «εχθρό λαό» συνολικά . Γι’ αυτό και ετοιμάζουν διώξεις, απαγορεύσεις, καταδίκες, κυνηγητά αγωνιστών, γι’ αυτό και προωθούν τη φασιστικοποίηση μέσα στις σχολές.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο στόχος είμαστε εμείς.Πρέπει να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, τους συλλόγους, το άσυλο, το δικαίωμα στην πολιτική – συνδικαλιστική έκφραση μέσα στις σχολές. Το δικαίωμα να οργανωνόμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που όλοι αυτοί σκυλιάζουν για να προωθήσουν.

·        ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑKΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ  

·        ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ 

·        ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

     ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ 
   
     ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ THN ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου