Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μας θέλουν τη γενιά της υποταγής... Να γίνουμε η γενιά των νικηφόρων αγώνων!

 Κοινή προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης


Το άγχος και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι το βασικό στοιχείο της νεολαίας του σήμερα. Όλοι βλέπουμε μπροστά μας ένα μέλλον που προδιαγράφεται «μαύρο». Το «φως στο τούνελ» που ακούμε από τα ΜΜΕ, είναι απλά φούμαρα καθώς γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι καλούμαστε να ζήσουμε σε ένα σκληρό ταξικό περιβάλλον και ότι έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε, αν παλέψουμε μαζικά και ανυποχώρητα!

Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία, 3 στους 5 νέους είναι άνεργος! Στην πραγματικότητα η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη και όσοι δουλεύουν παίρνουν ψίχουλα, έχοντας σκυμένο το κεφάλι μπροστά στο αφεντικό.
Μαθητές και φοιτητές αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, με διαφορετικές όψεις μόνο. Σχολεία και πανεπιστήμια προσαρμόζονται βίαια στις ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με στόχο να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Μπροστά μας διαμορφώνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα με ακόμα ψηλότερους ταξικούς φραγμούς και εντονότερη πειθάρχηση! Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπου θα μπορούν να βρίσκονται σε αυτό μόνο όσοι θα έχουν να πληρώνουν και που θα βαράνε προσοχή σε όσα τους προστάζουν. Με τους υπόλοιπους, δηλαδή την πλειοψηφία, δηλαδή εμάς, να πετιέται έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, είτε έμμεσα μέσω της παραίτησης, είτε άμεσα μέσω της διαγραφής. Από τώρα επομένως διαμορφώνουν ώστε να είμαστε το αυριανό ευέλικτο και απλήρωτο δυναμικό, που θα τρώμε τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, αφού πρώτα θα μας έχουν στερήσει τα πάντα.
           
Στη Β' βάθμια εκπαίδευση, το «νέο» λύκειο αποδείχτηκε ότι είναι ένα εξεταστικό κάτεργο, αποδεικνύοντας ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει φροντιστήρια δεν έχει θέση εκεί. Αυτός ο ταξικός εξαναγκασμός στην παραίτηση είναι που οδήγησε χιλιάδες μαθητές να οδηγηθούν στα ΕΠΑΛ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. Μόνο που και εκεί μετά από την απότομη κατάργηση ειδικοτήτων, χιλιάδες βρέθηκαν στον «αέρα».

Μετά τις λιποθυμίες συμμαθητών μας από ασιτία, την έλλειψη θέρμανσης και μεταφορών, ήρθε και η «τράπεζα θεμάτων» για να μας εμπεδώσει ακόμα καλύτερα ότι δεν έχει θέση στο σχολείο όποιος δεν έχει να πληρώσει!

Φοβούμενη η κυβέρνηση τις αντιδράσεις μας, θωρακίζει αυτό το σχολείο με εισαγγελείς και ΜΑΤ... Και σαν πρόληψη της αντίδρασης, έρχεται η αξιολόγηση των καθηγητών που όχι μόνο τους εξαναγκάζει να γίνουν ρουφιάνοι των συναδέλφων τους, αλλά και «μπάτσοι» δικοί μας...
           
Στην Γ' βάθμια εκπαίδευση, μετά το σταδιακό κόψιμο των δωρεάν συγγραμμάτων, την κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης, τις απειλές για δίδακτρα, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα με τις διαγραφές. Ο νόμος πλαίσιο, έχοντας συμμάχους τους πρυτάνεις και τους μεγαλοκαθηγητάδες, έρχεται και βάζει κανονική ταφόπλακα στα κεκτημένα δικαιώματα. Κύριος στόχος των διαγραφών είμαστε οι τωρινοί φοιτητές και οι επόμενες γενιές. Γιατί από εδώ και πέρα όσοι καταφέρουν να βρεθούν στο πανεπιστήμιο θα έχουν αποδεχτεί την εντατικοποίηση και τις διαγραφές και θα γνωρίζουν ότι θέση σε αυτό έχουν «λίγοι και εκλεκτοί», που θα υπακούν τυφλά στις επιταγές του συστήματος. Στο μέλλον, θα φαντάζει φυσιολογικό όσοι θα καταφέρνουν να τελειώσουν τις σπουδές τους να μην παίρνουν πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά ένα πιστοποιητικό χρήσιμο μόνο για την κορνίζα. Μέσω της εντατικοποίησης και των διαγραφών η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τους αγώνες που δίνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο, θέλει να σπάσει τις συλλογικές μας αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις. Με την εισαγωγή
securityκαι με την κατάργηση του Ασύλου, το σύστημα θέλει να καταστέλλει με τη βία τους αγώνες που ξεσπούν.

Εμείς, η νέα γενιά, καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να έχουμε πρόσβαση στις σπουδές και δικαιώματα στην εργασία! Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τις απειλές του υπουργείου! Να συνδεθούμε με την εργατική τάξη και το λαό της χώρας και να αποτελέσουμε έμπνευση για τους μελλοντικούς αγώνες! Να αποδείξουμε ότι δε θα είμαστε η γενιά της μιζέριας, αλλά της αντίστασης και του αγώνα. Που ονειρεύεται έναν κόσμο με δικαιώματα, χωρίς εκμετάλλευση, που αφέντης στον τόπο του θα είναι ο ίδιος ο λαός και σύμμαχοί του οι λαοί που αιματοκυλιούνται από τους ίδιους που πετούν εμάς στην ανεργία!

Για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να αγωνιστούμε και να νικήσουμε, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους μαθητικούς και φοιτητικούς μας Συλλόγους. Να διεξάγουμε Γενικές Συνελεύσεις και να κάνουμε πραγματικούς-ισότιμους-δημοκρατικούς συντονισμούς μεταξύ μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου