Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΟΧΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ!

Με την ιδιωτικοποίηση της λέσχης, από το Σεπτέμβριο, ξεκίνησαν και οι περιορισμοί. Αρχικά μας ζήτησαν να καταθέσουμε τα χαρτιά μας για κάρτα σίτισης με τη «διαβεβαίωση» ότι όλοι θα τρώμε δωρεάν. Βέβαια, για μια απλή καταγραφή (όπως μας ανακοίνωσαν) έπρεπε να καταθέσουμε και μια σειρά δικαιολογητικά (φορολογική δήλωση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έτος φοίτησης μέχρι ν+2). Κάποιοι αντίκρισαν αμέσως και την απόρριψη μιας και ήταν αρκετά «εύποροι» ή «μεγάλοι» για να τρώνε δωρεάν. Το αμέσως επόμενο βήμα λοιπόν για τη «διαφύλαξη» της δωρεάν σίτισης για όλους, ήταν ο έλεγχος στην είσοδο της λέσχης. Έτσι, αποφάσισε να διασφαλίσει η Πρυτανεία σε συνεργασία με την εταιρία το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση! Σε σημείο μάλιστα, να βάλουν και φύλακες της εταιρίας για έλεγχο στις διανομές, πριν την επικείμενη τοποθέτηση υπολογιστών για τον ηλεκτρονικό έλεγχο (οι μπάρες δε θα αργήσουν να εμφανιστούν…).

 Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι πως οι διαβεβαιώσεις του πρύτανη και της συγκλήτου πως όλοι οι φοιτητές θα τρώνε δωρεάν είναι ΟΛΕΣ ψέματα. Σε όλες τις λέσχες  οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν (του ΑΠΘ ήταν η τελευταία), ξεκίνησαν με κάρτες σίτισης -με οικονομικά κριτήρια όλο και ποιο απαιτητικά-, με αποτέλεσμα να σιτίζεται δωρεάν μια μικρή μειοψηφία και οι υπόλοιποι να πληρώνουν μέχρι και 4 ευρώ! (Γνωστό παράδειγμα πλέον η λέσχη του ΠΑΜΑΚ, όπου ακόμα και φοιτητές που μένουν στην εστία δε “δικαιούνται” δωρεάν σίτιση!). Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι η καταγραφή μας βοηθά στην παραπάνω αύξηση των περιορισμών και όχι στην αύξηση των κονδυλίων!
 Τον καιρό που η ανεργία φτάνει το 40% (και το 67% στους νέους), που όλο και λιγότεροι μπαίνουμε στις σχολές, που στις εστίες πετιούνται συμφοιτητές μας έξω, με τις διαγραφές στα ν+2 χρόνια, με τις συγχωνεύσεις, με τις συζητήσεις για δίδακτρα και κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος να φουντώνουν, με τη συνεχή αύξηση της εντατικοποίησης, έρχεται και η ιδιωτικοποίηση της λέσχης για να αποκλειστούν ακόμα περισσότεροι από τις σπουδές. 
ΓΙΑΤΙ;
Γιατί στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων που καθημερινά εντείνεται και κλιμακώνεται η επίθεση σε όλα τα δικαιώματα, κεκτημένα και στη ζωή του λαού, η εκπαίδευση και το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές πάνε να γίνουν προνόμια μόνο για λίγους. Για να αντιστοιχηθεί η εκπαίδευση στην αγορά ανεργίας, πρέπει να φτιαχτεί η παιδεία των λίγων και εκλεκτών, για να εμπεδώσει η νεολαία πως είναι η γενιά των χαμένων ονείρων, όπου η δωρεάν παιδεία, υγεία, η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι ελευθερίες είναι παρελθόν.
Μπροστά σε όλα αυτά δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον να αντιδράσει για λογαριασμό μας!  Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τη δωρεάν σίτιση αλλά και όλα τα άλλα δικαιώματα είναι μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις μέσα από το ζωντάνεμα των συλλόγων και την οργάνωση της πάλης μας μαζί με τους εργαζόμενους της λέσχης και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του λαού. Τα δικαιώματα με αγώνες κατακτήθηκαν και με αγώνες θα παρθούν πίσω!

Να αγωνιστούμε για:
Δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς καμία προϋπόθεση - Όχι κάρτα σίτισης
Όχι "έλεγχος" στην είσοδο της λέσχης
Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας - Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου