Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…


Έχουν περάσει σχεδόν 8 μήνες από το τέλος του αγώνα μας ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Τότε ο αγώνας είχε λήξει, αν και κάπως άδοξα, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι θα αφήσει ήσυχα τα ΤΕΙ μέχρι το 2018! Αυτό όμως, αν δούμε τι σχέδια έχουν συνολικά για τη κοινωνία και ως εκ τούτου και για τον χώρο της εκπαίδευσης, που δεν είναι ξεκομμένο κομμάτι, και του τι επίθεση εξαπολύουν σε όλα τα επίπεδα με απολύσεις και υποχρηματοδοτήσεις, ήταν σίγουρο ότι δε θα συνέβαινε έτσι απλά! Ήδη έχουμε βιώσει στο πετσί μας το τι σημαίνει σχέδιο Αθηνά στην εφαρμογή του.
         
Μας αφήνουν χωρίς έκτακτους καθηγητές…
Χαρακτηριστικό είναι οι δεκάδες απολύσεις έκτακτων καθηγητών, που έχουν αφήσει ολόκληρα τμήματα με 5-10 καθηγητές! Αυτό προφανώς πέρα από τις απολύσεις, που χτυπάνε τους έκτακτους, χτυπάει άμεσα και τους ίδιους τους σπουδαστές! Η εικόνα των γεμάτων εργαστηρίων και πολλών σπουδαστών χωρίς θέση να περιμένουν τον επόμενο χρόνο για να το δηλώσουν είναι απλά καθημερινότητα πλέον. Και το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Με το όριο φοίτησης να πιέζει, θέλουν τον σπουδαστή να σκύβει ολοένα και περισσότερο το κεφάλι και να παλεύει με τον συμφοιτητή του, για το ποιος θα ''φάει'' τη θέση ποιου.

Μας αφήνουν χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους…
Δεν είναι όμως μόνο οι έκτακτοι καθηγητές οι οποίοι απολύονται! Ήδη από τις αρχές του έτους δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να απολυθούν δεκάδες υπάλληλοι του ΤΕΙ είτε σε γραμματείες είτε από άλλα πόστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και χωρίς αυτούς δε μπορεί να υπάρξει λειτουργία του ιδρύματος!

Μας αλλάζουν το πρόγραμμα σπουδών…
Το σχέδιο Αθηνά πέραν των συγχωνεύσεων προέβλεπε και αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών στις περισσότερες σχολές. Φέτος, πάντως ήδη στις περισσότερες σχολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, σημαντικές αλλαγές. Αυτό θα σημαίνει ακόμα δυσκολότερο δρόμο για το πτυχίο, καθώς όχι μόνο αυξάνουν τον αριθμό των μαθημάτων και τα δυσκολεύουν, αλλά αλλάζουν σε πολλά τμήματα και τα προαπαιτούμενα.

Μας αλλάζουν τα ονόματα των τμημάτων…
Αυτό δεν είναι ξεκομμένο από τις συγχωνεύσεις! Σε πολλές σχολές είτε έγινε είτε γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το όνομα της σχολής! Μια αλλαγή στο όνομα είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να επηρεάσει εργασιακά δικαιώματά μας που μέχρι πρότινος, τουλάχιστον τα είχαμε εξασφαλισμένα. Επιπλέον δε πρέπει να ''τσιμπάμε'', ότι και καλά η αλλαγή αυτή φέρνει αναβάθμιση του επιπέδου της σχολής! Όταν υπάρχει ανεργία στη κοινωνία κάθε κουβέντα για αναβάθμιση και υποβάθμιση του πτυχίου είναι άκυρη, όσο και να θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο!


          Προφανώς όμως όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Οι ολοένα και περισσότεροι ταξικοί φραγμοί που ορθώνουν έχουν σαν μόνο στόχο τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που κατά κύριο λόγο υπάρχουν στο ΤΕΙ. Βάζοντας καθημερινά και άλλα εμπόδια, θέλουν να πετάξουν εκτός σπουδών χιλιάδες σπουδαστές. Έτσι ώστε να βγουν ''κομμένοι και ραμμένοι'' στα μέτρα της αγοράς εργασίας, που μας ετοιμάζουν τόσο χρόνια. Δηλαδή χωρίς πτυχίο και χωρίς απαιτήσεις! Να δουλεύουμε για 300 ευρώ κάποιοι λίγοι και οι υπόλοιποι να βρισκόμαστε στη ανεργία ή να μεταναστεύουμε!
          Όλο αυτό όμως εμείς σαν σπουδαστές δεν πρέπει απλά να το δεχόμαστε σαν μονόδρομο! Γιατί δεν είναι! Μονόδρομος για μας πρέπει να είναι η αντίσταση! Αντίσταση και υπεράσπιση του δικαιώματος μας να σπουδάζουμε! Και αν αυτοί λένε ότι οι κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως πχ στο σχέδιο Αθηνά, εμποδίζουν και χάνονται τα εξάμηνα, εμείς πρέπει να τους απαντάμε ότι αυτοί θέλουν να μας πετάξουν από τη σχολή μας στην ανεργία και εμείς δε θα το δεχτούμε!
          Τασσόμαστε ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων και διαγραφές συμφοιτητών μας! Όπως μας δίδαξε και το σχ. Αθηνά, ό, τι κατακτάς, μικρό ή μεγάλο, γίνεται μονάχα μέσα από μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου