Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Επιτυχημένη η 1η μέρα των εκδηλώσεων στο Στέκι "Σφεντόνα"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, για το Πολυτεχνείο, στο Στέκι Νεολαίας "Σφεντόνα". Δεκάδες άτομα παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ, του Θόδωρου Μαραγκού "Ο Αγώνας" . Το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους, το οποίο γυρίστηκε από το 1972 έως το 1975, αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο των αγώνων της εργατικής τάξης εκείνης της περιόδου. Περιλαμβάνει τους αγώνες που έδωσε ο Ελληνικός λαός για δημοκρατία, ελευθερία και  καλύτερες συνθήκες ζωής κατά την διάρκεια της χούντας και στον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.
            Πριν από την προβολή, εκ μέρους των Αγωνιστικών Κινήσεων, έγινε μια τοποθέτηση -ιστορικού χαρακτήρα κυρίως- για τα γεγονότα από το τέλος του Εμφυλίου και την ήττα του ΔΣΕ το 1949 μέχρι την εξέγερση του Νοέμβρη του '73, την πτώση της χούντας το '74 και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
            Στο χώρο του στεκιού στήθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και αρχειακού υλικού της περιόδου(οι οποίες θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου).
Η έκθεση των υλικών περιλάμβανε κυρίως περιοδικά και εφημερίδες -νόμιμα ή και παράνομα- της Αναγέννησης, της ΟΜΛΕ, του ΑΜΕΕ και της ΠΠΣΠ,  από την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Χούντας, αλλά και από τα πρώτα χρόνια του μεταχουντικού αστικού κράτους.
            Επίσης, στήθηκαν και δύο εκθέσεις φωτογραφίας. Στη μια αποτυπώθηκε μια ιστορική αναδρομή -μέσω φωτογραφιών- για τα γεγονότα που οδήγησαν στην 21η Απρίλη, αλλά και την κατάσταση του λαϊκού κι εργατικού κινήματος από το '60 μέχρι και το '85, ενώ στην άλλη τα γεγονότα της τριήμερης κατάληψης του Πολυτεχνείου του '73. Η γιγαντοαφίσα με τους φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα πάνω στις κολόνες ("ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ", "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ") έδειχναν με έντονο τρόπο τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την κατεύθυνση και τα αιτήματα της εξέγερσης .
            Στο χώρο του στεκιού διατίθενται η μπροσούρα των Αγωνιστικών Κινήσεων, για το Πολυτεχνείο του '73: "Η εξέγερση του Νοέμβρη" και το περιοδικό "Έναυσμα", που μόλις κυκλοφόρησε.
            Σήμερα, στις 7μμ, θα συνεχιστεί το διήμερο με την εκδήλωση-συζήτηση: "Για τη γενιά που δεν έχει αύριο, οι εξεγέρσεις είναι το μέλλον". Μια πολιτική εκδήλωση για τα διδάγματα του Πολυτεχνείου του '73, αλλά και το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η νεολαία σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου