Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Για την εκδήλωση- ενημέρωση για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μάη στην παραλία της Θεσσαλονίκης για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής από τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής και τις πρωτοβουλίες κατοίκων Θεσσαλονίκης. 
Εκατοντάδες κάτοικοι τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στο μικρό θεατράκι του πάρκου των σκύλων για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση πάνω στο επίμαχο ζήτημα. Ομιλητές ήταν:
ο Τούσκας Λάζαρος, από την Επιτροπή Αγώνα Μεγ. Παναγιάς, ο οποίος παρουσίασε ένα ιστορικό των μεταλείων της Χαλκιδικής από τα χρόνια του Μεγ. Αλέξανδρου μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης τους. Ο Ζουμπάς Γεώργιος, από την Επιτροπή Αγώνα Σταγείρων – Ακάνθου, ο οποίος παρουσίασε μια μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μεταλλείων και ιδιαίτερα τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση κυανίου και από την παραγωγή διοξειδίου του θείου. Και ο Μοσχούδης Νίκος, από την Επιτροπή Αγώνα Αρναίας, ο οποίος μίλησε για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, προβάλλοντας και αντίστοιχες φωτογραφίες από την περιοχή που θυμίζει κρανίου τόπο. 
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τοποθετήσεις από κατοίκους της Χαλκιδικής, μέλη των πρωτοβουλιών των γειτονιών της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους κομμάτων. Αποκαλύφθηκαν οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό δημόσιο με τις εταιρείες που κάθε φορά αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση των μεταλλείων, οι απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευσης των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά, κατέρρευσαν τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας και αναδείχτηκαν οι καταστροφικές συνέπειες από τη λειτουργία των μεταλλείων και του νέου εργοστασίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει εκεί τόσο για τη Χαλκιδική όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας. 
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε από το πρωί έκθεση φωτογραφίας και κάτοικοι της Χαλκιδικής ενημέρωναν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Που έκαναν βόλτα στην παραλία, για την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο τους.
Η πρώτη αυτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την απειλούμενη καταστροφή της Χαλκιδικής υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένη. Ωστόσο ο αγώνας των κατοίκων δε σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί και θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων μας. 
Βίντεο με τις ομιλίες μπορείτε να δείτε στο blog:  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου