Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ

Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ είναι από τις λίγες που έχουν μείνει δημόσιες, όπου το φαγητό παραμένει δωρεάν για όλους τους φοιτητές. Η πρυτανεία, ωστόσο, έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα σχέδιο τους τελευταίους μήνες ώστε η λέσχη να ξεπουληθεί σε ιδιώτη. Η τακτική είναι απλή: το φαγητό γίνεται ολοένα και χειρότερο και οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι τους τελευταίους δυο μήνες, έτσι το ξεπούλημα θα είναι άλλη μια εξυγίανση που αυτόματα «θα λύσει όλα τα προβλήματα». Ηδη μετατέθηκαν 22 εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις του Πανεπιστημίου, ενώ η πρυτανεία απειλεί με μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μετά τη λήξη τους τον Ιούνιο. Ο μόνος τρόπος να βρεθούν πόροι, λέει, είναι η ιδιωτικοποίηση. Φυσικά όμως ο ιδιώτης θα επιδιώξει να κερδίσει από την επένδυσή του: βάζοντας τους φοιτητές να πληρώνουν, επιβαρύνοντας και άλλο το κόστος σπουδών.
Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση του σωματείου τους (9/5) συζήτησαν το ζήτημα και αποφάσισαν να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με στάσεις εργασίας και μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 11/5. Θέλουν να μη χάσουν η δουλειά τους, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να συνεχίσουν οι φοιτητές να τρώνε δωρεάν. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν φοιτητές από το χώρο της ΕΑΑΚ και της αυτονομίας με σκοπό να στηρίξουν τον αγώνα από τη δική τους μεριά, αναδεικνύοντας το ζήτημα και βοηθώντας σε παρεμβάσεις. Η ΠΑΣΠ ξεδιάντροπα κάλεσε τους εργαζομένους σε εποικοδομητικό διάλογο, παίζοντας για άλλη μια φορά τον ύπουλο ρόλο, όπως και η ΔΑΠ.
Για τις Αγωνιστικές Κινήσεις το ξεπούλημα της λέσχης είναι κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όσον αφορά τη σίτιση. Δείχνει το πώς θέλουν να μοιάζει το πανεπιστήμιο τον καιρό του μνημονίου: χωρίς δωρεάν παροχές για το φοιτητή, απαγορευτικό για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους πρέπει να συντονιστούν με τους εργαζομένους του σωματείου ώστε να πιέσουν την πρυτανεία να μην ξεπουλήσει τη λέσχη. Πρέπει μετά από πολύν καιρό να οργανωθεί ένας κοινός αγώνας φοιτητών-εργαζομένων μέσα στο ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου