Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έναυσμα 2009


“Οι ελπίδες μας δε χωράνε στον καπιταλισμό”

Τα όνειρα της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον καταρρίπτονται διαρκώς. Οι φραγμοί στην εκπαίδευση, η ελαστική εργασία, η υποβάθμιση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου και οι πόλεμοι αποτελούν πλέον την καθημερινότητά μας. Με τη συνεχώς εντεινόμενη οικονομική κρίση, μάλιστα, φορτώνουν όλο και περισσότερα βαρίδια στις πλάτες μας.
Μόνος δρόμος για να αρχίσουμε να ελπίζουμε ξανά είναι οι αγώνες μας. Να ξαναβγούμε στους δρόμους, όπως το Δεκέμβρη, και να δώσουμε ηχηρή απάντηση στους ισχυρούς, στο κεφάλαιο: «Θα σας νικήσουμε»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ

17.00 Εργαστήριο της Μαθητικής Αντίστασης:
« Οι μαθητές μπροστά στα νέα ταξικά μέτρα»

Μας αναγκάζουν να πληρώνουμε φροντιστήρια για να καταφέρουμε να περάσουμε σε κάποια σχολή, αφαιμάζοντας οικονομικά τους γονείς μας και στερώντας μας τον ελεύθερο χρόνο. Μειώνουν κάθε χρόνο τον αριθμό εισακτέων και εισάγουν τη βάση του 10 πετώντας τους περισσότερους από εμάς εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και τώρα θέλουν να μας επιβάλλουν νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θέλουν να συντρίψουν τις ελπίδες ακόμα περισσότερων μαθητών στις σπουδές. Έρχεται η ώρα να συζητήσουμε πώς θα ανακόψουμε αυτήν την επίθεση, πώς θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές.

18.00 Εκδήλωση-Συζήτηση
« Η νεολαία μέσα στην κρίση: κατάσταση- προβλήματα- διέξοδος»
Ομιλητές:
μέλος Αγωνιστικών Κινήσεων
Νέος εργαζόμενος

Είτε σπουδάζουμε είτε εργαζόμαστε, βλέπουμε μέρα με τη μέρα τις συνθήκες ζωής μας να δυσκολεύουν. Τα χρήματα δε φτάνουν, το πτυχίο φαντάζει απλησίαστο, η συνδικαλιστική δράση απαγορεύεται, η δουλειά μόνο ανασφάλιστη και ελαστική. Για όλα αυτά κάποιοι φταίνε. Και δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας έχουν φορτώσει με αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους. Έρχονται, μάλιστα, τώρα με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης και θέλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα τους με ακόμα σκληρότερους όρους. Θέλουν να μας στερήσουν το δικαίωμα στις σπουδές και στην εργασία, να μας κάνουν σκλάβους στα σύγχρονα κάτεργά τους.
Η πραγματικότητά τους, όμως, μπορεί να ανατραπεί. Και πρέπει να συζητήσουμε τους τρόπους που θα μας οδηγήσουν σε νίκες. Πολλά μας προτείνουν: αδιαφορία, ατομική διέξοδος, κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Εμείς επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα, της κοινής δράσης και της αντίστασης. Γιατί έχουμε δει πως είναι η μόνη νικηφόρα επιλογή.

21.30 Η Θεατρική ομάδα "Έναυσμα" παρουσιάζει...
την κωμωδία του Ντάριο Φο:

«Κλαξόν, τρομπέτες και πλάκες»

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ

18.00 Εκδήλωση- συζήτηση
«Ένας χρόνος μετά το Δεκέμβρη της νεολαίας: κίνημα-αριστερά-προοπτικές»
Ομιλητές:
μέλος Αγωνιστικών Κινήσεων
μέλος νΚΑ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά προσπαθούμε και πάλι να συζητήσουμε για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της νεολαίας και άλλων κοινωνικών κομματιών τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι νέοι αντιληφθήκαμε πως μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Το σύστημα κατάλαβε πως δε μπορεί να κρύψει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο: αυτό της στυγνής εκμετάλλευσης, της καταστρατήγησης δικαιωμάτων και της βάρβαρης καταστολής. Μόνα μας όπλα απέναντι σε αυτόν τον γίγαντα ήταν οι συνελεύσεις, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις.
Κατά πόσο, όμως, η Αριστερά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων; Κατά πόσο μετουσίωσε την οργή της νεολαίας; Ποια προτάγματα ανέδειξε; Βοήθησε ώστε η κινηματική διάθεση των νέων να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να πετύχει υλικές νίκες;
Ο Δεκέμβρης άνοιξε το δρόμο στη νεολαία για νέες πιο σκληρές μάχες, δίνοντας ελπίδα στα όνειρά της και κάνοντάς την να εμπιστευθεί ξανά τις μαζικές διαδικασίες. Και στις μάχες αυτές όσες δυνάμεις θέλουν να αναφέρονται στην Αριστερά οφείλουν να προσδώσουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και προοπτική νίκης.

21.30 Ρεμπέτικο Γλέντι

Στο χώρο του διημέρου θα λειτουργεί το Βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών», και μεταξύ άλλων και τα περίπτερα των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Ταξικής Πορείας. Επίσης θα λειτουργεί μπαρ και ψησταριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου