Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2009

Η Εξέγερση ζει και θα νικήσει!

polytexneio_09_a36 χρόνια μετά, η φλόγα της Εξέγερσης παραμένει ζωντανή. Άσβεστη καίει στις καρδιές του λαού και της νεολαίας, στις καρδιές των αγωνιστών σε όλο το κόσμο που μάχονται ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, που παλεύουν για ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό σηματοδότη, αιμοδότη των αγώνων, πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Κόντρα μάλιστα στις επίμονες και εξαντλητικές προσπάθειες του συστήματος και των δυνάμεων του είτε να απαγορεύσουν τον εορτασμό, είτε να παραχαράξουν, να διαστρεβλώσουν, να αλλοιώσουν και εν τέλει να ενσωματώσουν το μήνυμα της Εξέγερσης. Σχεδόν 4 δεκαετίες λαός και νεολαία περιφρουρούν το μήνυμα της Εξέγερσης, διαδηλώνοντας για το δικαίωμα σε «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» και βροντοφωνάζοντας «Έξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ».

36 χρόνια μετά, η Εξέγερση ζει στους αγώνες του σήμερα. Γιατί οι στόχοι και οι πόθοι της Εξέγερσης παραμένουν ανεκπλήρωτοι ζητώντας δικαίωση. Γιατί οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, αλλά καλούν το λαό και τη νεολαία να εντείνουν τη πάλη τους και να συνεχίσουν να γράφουν τις σελίδες της Ιστορίας. Ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος επιβάλει, από την μεριά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων. Ιδιαιτέρα τώρα που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τα εύσημα των ΗΠΑ, ζητάει περίοδο χάριτος και προετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση για να πληρώσει ο λαός την κρίση.

Ζει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση. Για να φύγουν οι Αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας. Αυτοί που στηρίζουνε την εξουσία του ντόπιου κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τον λαό, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της τρομοκρατίας. Που καταστρέψανε (με την συναίνεση των ντόπιων υποτακτικών τους) την παραγωγική βάση της χωράς, επιβάλλοντας το κλείσιμο των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τον μαρασμό του αγροτικού τομέα. Που μετακυλύουν την κρίση τους στις εξαρτημένες χώρες, αφαιμάζοντας και μεταφέροντας πλούτο στο εσωτερικό τους. Που απειλούν να συνθλίψουν τους λαούς τον Βαλκανίων στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών τους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών. Που σπέρνουν το μίσος και το ρατσισμό και με πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», βάζουν τους λαούς «να σκοτώνονται για τα' αφέντη το φαΐ».

Ζει στον αγώνα για Δημοκρατία. Ιδιαίτερα τώρα που η ένταση της επίθεση απαιτεί και προστάζει την καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τώρα που το σύστημα αμφισβητεί το δικαίωμα στην διαδήλωση, που θωρακίζεται με τρομονόμους ποινικοποιώντας τους αγώνες και τους αγωνιστές. Που εντείνει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή για να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης, κάθε συλλογική διεκδίκηση. Που μεθοδεύει την κατάργηση του Ασύλου, και επιχειρεί να βγάλει στην παρανομία τις απεργίες, τους Συλλόγους, τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της «ασφάλειας» και της «περιφρούρησης της Δημοκρατίας» «τους». Όπως και τότε άλλωστε.

Ζει στον αγώνα για το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ζωή. Γιατί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ ετοιμάζουν νέα σκληρά αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, φορτώνοντας την κρίση του συστήματος στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Γιατί ετοιμάζουν νέα πιο αποκρουστικά σκλαβοπάζαρα, με νέες ελαστικές σχέσεις δουλείας, με γενίκευση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, με κατάργηση των όποιων συλλογικών συμβάσεων, με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους, με νέες μειώσεις των μισθών. Με νέα φοροληστρικά μέτρα που θα εξανεμίσουν τους μισθούς πείνας, το λαϊκό-εργατικό εισόδημα. Γιατί η διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης είναι που θα φέρει νέα κέρδη για το κεφάλαιο.

Γιατί στην οικονομία του δουλεμπορίου θέλουν να αντιστοιχίσουν και την εκπαίδευση, δημιουργώντας την παιδεία των λίγων και εκλεκτών. Γι‘ αυτό καταργούν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, γι' αυτό αναγνωρίζουν τα ιδιωτικά κολλέγια. Γι' αυτό αντικαθιστούν το πτυχίο με πιστωτικές μονάδες και καταργούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, γι' αυτό διαγράφουν τη σπουδάζουσας νεολαία από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, γι' αυτό πετάνε τους μαθητές έξω απ' το λύκειο. Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί η εκπαιδευτική ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ και δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Νοέμβρης 1973 - Δεκέμβρης 2008

Εμπρός για της γενιάς μας τις Εξεγέρσεις!

polytexneio_09_b36 χρόνια πριν, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, με οδηγό το όραμα για μια λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και λαοκρατούμενη Ελλάδα, μπήκε μπροστάρης στον αγώνα, έγινε δύναμη κρούσης του λαϊκού-εργατικού κινήματος. Και όταν σηκώθηκε το κεφάλι και σμίξανε οι φωνές, φάνηκε πόσο μικρός ήταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, η χούντα και οι ντόπιοι λακέδες του, τα τανκς και οι αύρες.

36 χρόνια μετά, η εξέγερση μας καλεί να συνεχίσουμε στο δρόμο της ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ και ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ. Μας καλεί να υλοποιήσουμε τους ανεκπλήρωτους στόχους και τα οράματα. Αποδείξαμε ότι η υποταγή δεν είναι μονόδρομος. Ότι θα υπερασπιστούμε την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ότι δεν θα αποδεχτούμε το μαύρο μέλλον της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας. Ότι δεν χωράμε στα πλάνα τους για μισή δουλειά και μισή ζωή. Ότι δεν θα γίνουμε βορρά στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τη δεδηλωμένη μας διάθεση για αγώνα, την οργή και την αγανάκτηση μας που θα εκφραστεί στον δρόμο, φοβάται το σύστημα. Γι' αυτό από τη μια εξοπλίζεται σαν αστακός και από την άλλη χρησιμοποιεί την ψευτοαριστερά του Κοινοβουλίου, που λειτουργεί ως ανάχωμα και πυροσβέστης. Όπως και τότε, έτοιμη να συμβάλει στην φιλελευθεροποίηση της χούντας και να καταγγείλει την κατάληψη του Πολυτεχνείου ως σχέδιο 300 προβοκατόρων. Έτσι και σήμερα, καταγγέλλει τον ξεσηκωμό της νεολαίας τον Δεκέμβρη ως σχέδιο των κουκουλοφόρων, δεσμεύεται ότι στην επανάσταση δεν θα σπάσει βιτρίνα, δηλώνει έτοιμη να διαδηλώσει για την προστασία του συστήματος που κινδυνεύει από την τρομοκρατία. Ανανεώνει έτσι συνεχώς την υπογραφή της στα συμβόλαια υποταγής στην αστική νομιμότητα.

Το μέλλον και η προοπτική για τη νεολαία περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης. Εμπρός στο δρόμο των φοιτητικών καταλήψεων του ‘06-‘07, εμπρός στο δρόμο του Δεκέμβρη, εμπρός στο δρόμο που ανοίγουν οι συνάδελφοι μας στη Βιέννη. Εμπρός στο δρόμο της Εξέγερσης! ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 15-17 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17/11, 18:00, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου