Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η εξέγερση του Νοέμβρη εμπνέει τους σημερινούς αγώνες


Όταν ο λαός και η νεολαία πάρουν την υπόθεση του αγώνα και της αντίστασης στα δικά τους χέρια τότε μπορούν να φτάσουν στη νίκη. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο και η εξέγερση της νεολαίας στις 17 Νοέμβρη του 1973. Μία εξέγερση και ένας μαζικός ξεσηκωμός της νεολαίας και του λαού για το γκρέμισμα της φασιστικής χούντας και για το διώξιμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Ένας αγώνας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Αυτή η εξέγερση και η μαζική αφύπνιση των λαϊκών μαζών και το δυνάμωμα της αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση της φασιστικής δικτατορίας λίγους μήνες αργότερα. Πάλεψαν για αιτήματα και στόχους που και σήμερα παραμένουν επίκαιρα. Έδωσαν τη μάχη τους τόσο ενάντια στους παρόντες (χούντα, Αμερικάνους) αλλά και ενάντια στους απόντες (αστούς πολιτικούς) καθώς και ενάντια στους κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής.

Όλοι αυτοί που αντιτάχθηκαν και τρόμαξαν από την εξέγερση, όλος δηλαδή ο αστικός πολιτικός κόσμος της υποτέλειας στους ξένους, βρέθηκαν και πάλι στο σβέρκο του λαού. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που για δεκαετίες έχουν εξαπολύσει μια άγρια και βάναυση επίθεση στον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης εναλλάσσονται στην εξουσία αλλά η επίθεση στο λαό γίνεται όλο και πιο άγρια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή και αντίστροφα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν επιβάλει στην εργατική τάξη, τη νεολαία και σε όλο το λαό τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και την ανασφάλεια.

Όλα αυτά τα χρόνια ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συμμετέχουν και ενισχύουν τις πολεμικές επιδρομές τους. Ταυτόχρονα συναγωνίζονται για το ποιο από τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου και αποτελεσματικότερα την επίθεση στο λαό.

Εργάτες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες

Τις τελευταίες μέρες, ολοφάνερα και απροκάλυπτα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παζαρεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αλμούνια τους όρους και το μέγεθος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμόσει άμεσα αλλά και στη συνέχεια. Και είναι βέβαιο πως τα μέτρα που θα παρθούν θα φέρουν μεγαλύτερα βάσανα στο λαό και τη νεολαία.

Σε αυτές τις συνθήκες προώθησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα δυναμώσει ταυτόχρονα και η κρατική και αστυνομική τρομοκρατία. Η κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ και η κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των λιμενεργατών φωτογραφίζουν αυτά που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.

Είναι φανερό ότι έρχονται χειρότερες μέρες και πρέπει να αντιδράσουμε και να οπλιστούμε με το μαχητικό πνεύμα της εξέγερσης του Νοέμβρη. Να πάρουμε ξανά την υπόθεση του αγώνα και της αντίστασης στα δικά μας χέρια.

  • Να οργανώσουμε και να διαμορφώσουμε παντού, όπου ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, όπου σπουδάζει και δραστηριοποιείται η νεολαία, εστίες αντίστασης.
  • Να δημιουργήσουμε ισχυρό και μαχητικό κίνημα για μια συνολική αντιπαράθεση και αναμέτρηση με το σύστημα της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.
  • Κίνημα αντίστασης για την ανατροπή της επίθεσης που θα δώσει διέξοδο και ελπίδα στο λαό για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι το άμεσο πολιτικό καθήκον στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλες οι δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, που ταυτίζονται με την ανάγκη ανατροπής της επίθεσης.
  • Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να τιμήσουμε τη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη και την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του.

ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου