Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

"ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ" ΕΦΕΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Με μία παρασκηνιακού τύπου διαδικασία, οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΑΡΕΝ δρομολόγησαν τη διαδικασία για "επαναλειτουργία" του τριτοβάθμιου οργάνου του φοιτητικού κινήματος, της ΕΦΕΕ.

Η κυβερνητική εναλλαγή θέτει από όλους τους παράγοντες του συστήματος το προχώρημα τις επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, και γι΄ αυτό η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να βρει καλοθελητές και συμμάχους σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Είναι δηλωμένη η πρόθεση χειραγώγησης του φοιτητικού κινήματος, που αποτελεί καρφί στο μάτι αυτής της ψεύτικης συναίνεσης, και η καταστολή του μέσα από την καταστρατήγηση του ασύλου. Η "ανασυγκρότηση" της ΕΦΕΕ έρχεται να υπηρετήσει αυτό το σχεδιασμό.

Ανερυθρίαστα, και χωρίς να απολογηθούν, οι δύο μεγάλες παρατάξεις, εμφανίζονται ως οι εγγυητές της ανασυγκρότησης των οργάνων του φοιτητικού κινήματος. Ποίοι; Αυτοί που ευθύνονται για τη μετατροπή της ΕΦΕΕ από όργανο του κινήματος σε συνομιλητή των εκάστοτε κυβερνήσεων; Αυτοί που εκφράζουν τη γραμμή της υποταγής του φοιτητικού κινήματος στις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Αυτοί, που με τη γραμμή του συμβιβασμού, έδωσαν πράσινο φως για την κατάργηση των δικαιωμάτων που με σκληρούς αγώνες το κίνημα έχει κατακτήσει; Αυτοί που με πραξικοπηματικό τρόπο διέλυσαν την ΕΦΕΕ πριν από 14 χρόνια; Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να συμμετέχουν σε ένα θέατρο του παραλόγου. Καλούνται να νομιμοποιήσουν, μετά από 14 χρόνια την επαναλειτουργία ενός οργάνου που τέθηκε σε αχρηστία χωρίς να ερωτηθεί κανείς, με μόνους υπεύθυνους αυτούς που καμώνονται ότι αποτελούν την πλειοψηφία του φοιτητικού κινήματος. Με μια διαδικασία-εξπρές, χωρίς καμία ενημέρωση στους φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς να ερωτηθεί η βάση του φοιτητικού κινήματος, οι σύλλογοι καλούνται να νομιμοποιήσουν το στήσιμο ενός βολικού χειροκροτητή, ενός παραμάγαζου που θα αναλάβει το ρόλο της υποταγής του κινήματος στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Δε θα περιμέναμε όμως να προσφύγουν στις μαζικές διαδικασίες οι παρατάξεις που αποδοκιμάστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη του κινήματος.

Ούτε από τις δυνάμεις του ρεφορμισμού, ΠΚΣ και ΑΡΕΝ, δε θα περιμέναμε μια ουσιαστική διαφοροποίηση. Έχουν δώσει ήδη τα διαπιστευτήρια τους, υπονομεύοντας τους αγώνες των φοιτητών. Η μεν ΠΚΣ καταγγέλλοντας ως "πασοκικούς" τους αγώνες ενάντια στο νόμο-Πλαίσιο και εναντιωνόμενη στις καταλήψεις, καταγγέλλοντας και συκοφαντόντας ως "οργανωμένο σχέδιο" των κουκουλοφόρων το ξέσπασμα της νεολαίας το Δεκέμβρη. Η δε ΑΡΕΝ, εκφράζοντας τη γραμμή του διαλόγου και των προτάσεων στο σύστημα, αποδεχόμενη διατάξεις του νόμου-Πλαίσιο. Και οι δύο, υποτάχθηκαν ανοιχτά στους σχεδιασμούς των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, βάζοντας πλάτη σε μία στημένη διαδικασία, που πριμοδοτείται από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το σύνολο του αστικού τύπου. Αυτό είναι το "ανασυγκροτημένο" και οργανωμένο κίνημα που ονειρεύονται; Τη σύγκλιση ενός οργάνου - φάντασμα, μακριά από του συλλόγους; ΠΚΣ και ΑΡΕΝ δίνουν το πράσινο φως στις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και στην κυβέρνηση για να νομιμοποιήσουν την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων και την καταπάτηση του ασύλου.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πάντα παλεύαμε για την συγκρότηση των οργάνων του κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το σύστημα. Παλεύουμε για ένα τριτοβάθμιο φοιτητικό όργανο που δε θα καπελώνει αλλά θα εκφράζει τις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά τους. Παλεύουμε για ένα ανεξάρτητο από το κράτος φοιτητικό κίνημα, ενάντια στον συμβιβασμό, τη συνδιοίκηση-υποταγή και την ποινικοποίηση του κινήματος. Και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία ενσωμάτωσης και χειραγώγησης. Ούτε πρόκειται να νομιμοποιήσουμε διαδικασίες αλλαγής του καταστατικού της ΕΦΕΕ ώστε να περιθωριοποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και να εκπροσωπείται το φοιτητικό κίνημα από ένα ολιγομελές όργανο-μαριονέτα.

Ούτε όμως παραιτούμαστε, στη βάση των τωρινών αρνητικών εκλογικών συσχετισμών, από την πάλη για ένα κεντρικό όργανο του φοιτητικού κινήματος, που όπως και σε μεγάλες μάχες του παρελθόντος όχι μόνο δεν υπονόμευε αλλά συνένωνε το φοιτητικό κίνημα. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να γίνει μόνο εάν μπουν μπροστάρηδες οι φοιτητικοί σύλλογοι, μόνο εάν αναζητήσουν τα αίτια και τους υπεύθυνους της διάλυσης της ΕΦΕΕ και της απονομιμοποίησής της στα μάτια του πλατύ φοιτητόκοσμου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μαζικές διαδικασίες κινήματος και όχι από διαπαραταξιακά κομπρεμί. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη σύγκλιση συνεδρίου μακριά από μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Η πρόταση μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική ανασυγκρότηση μέσα από τους αγώνες και τη σύγκρουση με το σύστημα, των οργάνων και των συντονιστικών που θα ενώνουν τους φοιτητές. Γι΄ αυτό συμμετέχουμε μόνο στα όργανα εκπροσώπησης των συλλόγων, παλεύοντας για μία ΕΦΕΕ στο πλευρό του λαού, ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, την τρομοκρατία, την εξάρτηση, το φασισμό και την εκμετάλλευση, για μία δημόσια δωρεάν λαϊκή παιδεία.

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ "ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΦΕΕ"!
  • ΟΡΓΑΝΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ!
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ!
  • ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου