Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Δολοφονία ιστορικού ηγέτη του αγροτικού κινήματος

ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ



Τη Δευτέρα, 15 Ιούνη, βρέθηκε το πτώμα του αγρότη Λουίς Λοπέζ Μπάρος, στελέχους της Λίγκας Φτωχών Αγροτών στο Παρά και στο Τοκαντίνς. Ο Λουίς Λοπέζ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες του κινήματος των αγροτών στην πολιτεία του Παρά της Βραζιλίας.
Την Παρασκευή, 12 Ιούνη, ο Λουίς Λοπέζ έφυγε από το σπίτι του για να πάει σε μια συνεδρίαση των αγροτών που επρόκειτο να γίνει κοντά στη φάρμα «Μπατέντε» του Δήμου «Κονσεϊσάο ντο Αραγκουάια» (πολιτεία του Παρά), και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με πολλούς πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση.
Ήταν ένας από τους βασικούς ηγέτες των αγροτών στον αγώνα για τη γη στο Παρά και ήταν επικεφαλής στην κατάληψη της φάρμας «Φορκίλα» το 2007, που έγινε από τη Λίγκα των Φτωχών Αγροτών. Αυτή η κατάληψη κατεστάλη με δυσκολία με την άμεση εντολή της κυβερνήτου του Παρά, Άνα Τζούλια Καρέπα (μέλος του Εργατικού Κόμματος, του προέδρου Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα, Λούλα), στις 19 Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς με την λεγόμενη Επιχείρηση: «Ειρήνη στην Ύπαιθρο» που στην πραγματικότητα σήμαινε Επιχείρηση: «Τρομοκρατία στην Ύπαιθρο» με πάνω από 200 αγρότες στη φυλακή και δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά άνανδρα κακοποιημένους.
Η τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε για αυτές τις θηριωδίες είχε αντίκτυπο σε όλη τη χώρα. Στο νότιο Παρά στην πρωτεύουσα του κρατιδίου – το Μπελέμ- οι αγρότες της Λίγκας των Φτωχών Αγροτών με ηγέτη τον Λουίς, έθεσαν το ζήτημα στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο, στα τοπικά συνδικάτα, στις φοιτητικές οργανώσεις και στο κοινοβούλιο του Παρά. Η Επιτροπή του Νομοθετικού Σώματος του κράτους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Παρά διοργάνωσε μια ανοιχτή ακρόαση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βραζιλίας, στο δήμο Ρεντενσάο για να διερευνήσει τις καταγγελίες.
Μπροστά στα μέλη του κοινοβουλίου της πολιτείας του Παρά, στους εκπροσώπους της Υπηρεσίας Εθνικής Αγροτικής και Πολιτικής Εποπτείας, στον υπουργό Δικαιοσύνης του Παρά, στην Εθνική Επιτροπή για την Εγκατάσταση και την Αγροτική Μεταρρύθμιση της Βραζιλίας, στους εκπροσώπους του στρατού και της αστυνομίας, οι αγρότες δεν δίστασαν και κατήγγειλαν όσα είχαν υποστεί. Κανένας από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του Παρά αλλά και της Αστυνομίας δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις καταγγελίες τους. Παρόλο που αποδείχτηκαν οι θηριωδίες δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο από την κυβέρνηση για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Αντίθετα, με την στήριξη της «Επιχείρησης: Ειρήνη στην Ύπαιθρο» της Άνα Τζούλια (του Εργατικού Κόμματος) και της ατιμωρησίας, οι μπράβοι που είναι στην υπηρεσία των μεγάλο-γαιοκτημόνων άρχισαν να δολοφονούν την ηγεσία και τους αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, ιδιαίτερα εκείνων που συμμετείχαν στην κατάληψη «Φορκίλα». Είκοσι αγρότες δολοφονήθηκαν αυτή την περίοδο.
Το CEBRASPO και οι εκπρόσωποι του NAP (Nucleous of People’s Lawyer) της Βραζιλίας βρέθηκαν πολλές φορές στο Παρά για να ερευνήσουν αυτές τις δολοφονίες και να απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα, αλλά οι εντολείς και οι μπράβοι τους συνεχίζουν ατιμώρητοι να επιτίθενται στους αγρότες που αγωνίζονται με την κάλυψη της εγκληματικής ανοχής των αρχών.
Ο Λουίς Λοπέζ Μπάρος , σε αρκετές περιπτώσεις είχε καταγγείλει αυτές τις δολοφονίες αλλά και τις απειλές κατά της ζωής του. Και σήμερα, που αυτό επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο, η ατιμωρησία των εγκλημάτων στη διάρκεια της «Επιχείρησης: Ειρήνη στην Ύπαιθρο» κάνει την κυβερνήτη Άνα Τζούλια συνένοχο σε μια ακόμη δολοφονία.
Στην περίπτωση του Λουίς, ήταν ολοκάθαρα μια προαναγγελθείσα δολοφονία. Όχι μόνο το όνομα του ήταν σε αυτόν τον κατάλογο αλλά τον είχαν απειλήσει λίγο πριν τον εκτελέσουν. Στις 11 Ιούνη του 2009 ένα μπράβος, που ήταν γνωστό ότι δούλευε στον γαιοκτήμονα Χοσέ Χερνάντες, πήγε μέχρι το σπίτι μιας αγρότισσας – αγωνίστριας της Λίγκας των Φτωχών Αγροτών – για να απειλήσει την ίδια και τον Λουίς λέγοντας: «θα πάρετε ότι σας αξίζει και μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο». Επιπλέον, ο Λουίς ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας κατά του μεγάλο-γαιοκτήμονα Χοσέ Χερνάντες – που κατηγορείται ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία ενός άλλου αγρότη, του Ντε Ασσίς, ηγέτη του οικισμού «Ναζαρέ».
Ο αγώνας για τη γη ποινικοποιείται σε όλη τη χώρα συμπεριλαμβάνοντας και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας, διατηρείται και ενορχηστρώνεται από το μονοπώλιο των ΜΜΕ για να δικαιολογήσει την πραγματική γενοκτονία των αγροτών και της ηγεσίας τους.
Αυτή η εγκληματική πολιτική, αυτή η διαφημισμένη γενοκτονία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καλούμε όλους όσους υποστηρίζουν τον αγώνα για τη γη, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς να καταγγείλουν αυτή τη δολοφονία και να μην επιτρέψουν να μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.


Τιμωρία για τους δολοφόνους του Λουίς Λοπέζ Μπάρος και των άλλων αγροτών στο κρατίδιο του Παρά της Βραζιλίας!
Ο λαός θέλει γη, όχι καταστολή!
Να μπει τέλος στις απειλές και τις διώξεις των ηγετών των αγροτών!
Ενάντια στην ποινικοποίηση του αγροτικού κινήματος!
Στηρίξτε όλοι τον αγώνα για τη γη!
Κέντρο Αλληλεγγύης στο Λαό Βραζιλίας - CEBRASPO
Πυρήνας των Δικηγόρων του Λαού – ΝΑΡ Βραζιλίας
15 Ιούνη 2009


Σας καλούμε σαν μέρος της εκστρατείας των καταγγελιών του εκφοβισμού, των διώξεων και των δολοφονιών αλλά και για την τιμωρία των δολοφόνων του Λουίς Λοπέζ Μπάρος να στείλετε μηνύματα καταγγελίας στις παρακάτω διευθύνσεις:
1. Κυβερνήτης του Παρά Άνα Τζούλια: www.pa.gov.br, link: “talk to the Governor”
2. Υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Jose Roberto da Costa Martins: jose.martins@sejudh.pa.gov.bf
3. Civil Oversight Service: ouvidoria.sejudh@sejudh.pa.gov.br
4. Special Secretary of State for Human Rights – Federal Government of Brazil: Paulo Vanuchi: gabinete@sedh.gov.br
5. Assistant Secretary of State: Rogerio Sottili: rogerio.sottili@sedh.gov.br
6. The cabinet: Maria Victoria Hernandez: maria.victoria@sedh.gov.br
7. The General Civilian Oversight Service of State for Citizenship(Ouvidoria Geral da Cidadania): Fermino Fecchio: fermino.fecchio@sedh.gov.br
8. The Comission of Legislature of Pará (ALEPA) for Human Rights (PA)
The President: Arnaldo Jordy: depjordy@alepa.pa.gov.br
9. The Comission of Federal Parliament for Human Rights – Brazil
10. The President: Luiz Couto: dep.luizcouto@camara.gov.br


CEBRASPO
Centro Brasileiro de Solidariedade aos Povos

www.cebraspo.com.br

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου