Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 13 ΜΑΗ 2009


ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ



Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,


Οι κυρίαρχες παρατάξεις (κυρίως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ) επέλεξαν να εντάξουν τις φοιτητικές-σπουδαστικές εκλογές στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Να διεξαχθούν δηλαδή σε κλίμα πολωμένο γύρω από τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και διαποτισμένο από τα «κάλπικα» διλλήματα που θέτει το σύστημα στο λαό και τη νεολαία.


Θέλουν εκλογές αποκομμένες και αποστειρωμένες από το κίνημα και τις μαζικές διαδικασίες. Θέλουν εκλογές των διαφημίσεων, των σκυλάδικων και των ρουσφετιών. Θέλουν τη σπουδάζουσα νεολαία χειροκροτητή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν χρόνια τώρα από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Να μην υποταχθούμε στο σκηνικό που μας στήνουν. Πρέπει και μπορεί οι εκλογές να αποτελέσουν και πάλι μια ζωντανή πολιτική διαδικασία. Να γίνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στους συλλόγους και να ανοίξουν τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και το λαό. Να παρθούν αποφάσεις αγώνα, να καθοριστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις, να πάμε άμεσα σε νέο κύκλο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης με το σύστημα και τις δυνάμεις του για την ανατροπή των αντιδραστικών μέτρων. Τέτοιες εκλογές φοβάται το σύστημα, αυτές απεύχονται οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ.


ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΓΡΙΕΨΑΝ. ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.


Από τη μια, η κρίση του συστήματος τροφοδοτείται και τροφοδοτεί τον παροξυσμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασα του κόσμου. Αναζωπυρώνει εστίες πολέμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στη πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

Η διπλή εξάρτηση από τα ξένα αφεντικά (ΗΠΑ-ΕΕ) οδηγεί την χώρα, το λαό και τη νεολαία σε νέους μεγάλους κινδύνους. Εντείνεται η αποβιομηχάνιση, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ο αφανισμός κάθε έννοιας παραγωγής στη χώρα σύμφωνα με τις επιταγές του ξένου κεφαλαίου. Η Ε.Ε. επιβάλει νέο δυσβάσταχτο χαράτσι ενώ η οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές απαιτούν την πλήρη ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα τους. Απαιτούν να πληρώσει ο λαός διπλά την κρίση, αν χρειαστεί ακόμη και με το αίμα του.


Από την άλλη, η κρίση αποτελεί το όχημα για να περάσουν τα πιο σκληρά και αντιδραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και με βάση τις επιταγές της ΕΕ, κλιμακώνει και διευρύνει την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Προκλητικά χαρίζουν δις ευρώ στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές την ίδια στιγμή που επιβάλουν νέα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα. Γιατί πρώτα από όλα η «διέξοδος» για το σύστημα και το κεφάλαιο από την κρίση που το μαστίζει βρίσκεται στη πλήρη ισοπέδωση και εξαφάνιση κάθε εργατικού δικαιώματος που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες. Βρίσκεται στη πλήρη υποταγή των εργαζομένων, στο χτύπημα των δικαιωμάτων της νεολαίας.


Το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν προσπαθούν να κρύψουν οι εκκλήσεις για «ενότητα, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση».


Γι’ αυτό το μέλλον μας προετοιμάζουν και σ’αυτό δεν χωρά πλέον καμία αυταπάτη. Αυτό το μέλλον δημιουργούν οι νόμοι της εκπαιδευτικής ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ και ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ. Φτιάχνουν το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου. Χωρίς δικαιώματα, χωρίς δωρεάν βιβλία, χωρίς δωρεάν σίτιση και στέγαση, χωρίς Άσυλο και συλλόγους, χωρίς πτυχία. Αντίθετα με υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, με προαπαιτούμενα, με δίδακτρα και δάνεια, με διαγραφές, με πιστοποιητικά σπουδών. Αυτό είναι το «Σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο» για το οποίο κόπτονται, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και τα ιδιωτικά.

Με ένταση των ταξικών φίλτρων και φραγμών σε όλες τις βαθμίδες αναπροσαρμόζουν την εκπαίδευση στην οικονομία της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης, του εργασιακού μεσαίωνα, της φτώχειας και της ανεργίας. Οδηγούν τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, έξω από το πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η «εξέλιξη» και η «πρόοδος» την οποία επικαλούνται ενώ τα δικαιώματα μας αποτελούν «στασιμότητα και οπισθοδρομικές αντιλήψεις».


Συναδέλφισσες- συνάδελφοι


Μας έχουν ήδη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ καταδικάζοντας μας σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική. Στο φαύλο κύκλο των δια βίου πιστοποιήσεων, της ανασφάλιστης ημιαπασχόλησης και των μισθών πείνας, της ανεργίας και πάλι από την αρχή. Σε μια ελαστική και επιδοτούμενη ζωή χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια!


Σύγχρονοι δούλοι στα σκλαβοπάζαρα του καπιταλισμού. Μας περιμένουν τα αφεντικά με το «μαστίγιο». Έτοιμη η απόλυση μετά την επόμενη συμμετοχή στην απεργία. Έτοιμοι οι μπράβοι και το βιτριόλι για την επόμενη Κούνεβα. Έτοιμα τα δικαστήρια για να αθωώσουν τους εκμεταλλευτές για το επόμενο εργατικό «ατύχημα». Έτοιμη η σφαίρα στη θαλάμη του όπλου για τον επόμενο Αλέξη. Έτοιμα τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, το νομικό οπλοστάσιο και οι διώξεις για τον επόμενο Δεκέμβρη. Έτοιμος ο στρατός για να επαναφέρει τη «τάξη» και να καταστείλει τον «εσωτερικό εχθρό». Έτοιμο το διάγγελμα που θα καλεί τη νεολαία να γίνει κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.


ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.


Γιατί είναι οι εκφραστές του εργασιακού και εκπαιδευτικού ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Γιατί είναι κήρυκες του «ρεαλισμού» της υποταγής και απολογητές της πολιτικής της εξάρτησης και της υποτέλειας σε ΗΠΑ-ΕΕ. Γιατί τα «όνειρα τους είναι ιδιωτικά» και αποτελούν εφιάλτη για τη σπουδάζουσα νεολαία. Γιατί η κυριαρχία τους ευθύνεται για τη κατάσταση των φοιτητικών οργάνων. Γιατί προβόκαραν και λοιδόρησαν ανοιχτά τους αγώνες και τις καταλήψεις, το Άσυλο και τις Γενικές Συνελεύσεις. Γιατί η εκλογική ενίσχυση αυτών των δυνάμεων θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την επίθεση αφού «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επισφραγίσει καταληκτικά την εφαρμογή και συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.» (Γραφείο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ).

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΠΙΣΩ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!


Δεν θα γυρίσουμε πίσω στην αδράνεια και την υποταγή που κηρύττουν. Ξεκινήσαμε και βαδίζουμε στο δρόμο της μαζικής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και του ΑΓΩΝΑ. Τα όνειρα μας είναι συλλογικά, όπως η αγωνία μας για το μέλλον. Το όνειρο για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια μας ένωσε στους αγώνες που δώσαμε, μας ενώνει στους αγώνες που έρχονται.

Με την πολύμηνη πάλη ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση διαπαιδαγωγήθηκε μια ολόκληρη γενιά με τις αξίες και τα ιδανικά του κινήματος. Καθυστερήσαμε την επίθεση στους εργαζόμενους και μπλοκάρουμε πλευρές της (ακύρωση της αναθεώρησης του αρ.16 και συνολικά του Συντάγματος). Βάλαμε τα θεμέλια για τον μεγάλο ξεσηκωμό της νεολαίας το Δεκέμβρη. Τόσες νίκες μικρές και μεγάλες και κάναμε μόλις τα πρώτα μας βήματα.


ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΚΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!


Έξω από αυτόν το δρόμο δεν υπάρχει μέλλον για την νεολαία. Το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά ότι ο ατομικός δρόμος οδηγεί στην ήττα, την υποταγή και την ενσωμάτωση. Αποτελεί πλέον πραγματικότητα, που την ομολογούν ακόμα και οι χαρτογιακάδες του συστήματος, ότι ο καλός βαθμός του πτυχίου, τα κάθε λογής μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν εξασφαλίζουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα.


ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!


Ο Δεκέμβρης, όπως και η πολύμηνη πάλη της σπουδάζουσας νεολαίας, αποκάλυψε, εκτός από τους εχθρούς του κινήματος και τους ψεύτικους φίλους. ΠΚΣ και ΑΡΕΝ μέσα στο καμίνι του αγώνα διάλεξαν στρατόπεδο. Πήραν θέση ενάντια στον αγώνα και το κίνημα, άναψαν το πράσινο φως με τη στάση τους για να προωθηθεί η επίθεση. Διατράνωσαν την υποταγή τους στα κελεύσματα του συστήματος, συμμορφώθηκαν με την αστική νομιμότητα, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τους ως «αριστερά» συμπληρώματα του αστικού πλαισίου.


Στις δύσκολες στιγμές του αγώνα αποκαλύφθηκε επίσης το πολιτικό αδιέξοδο και οι ταλαντεύεις της ΕΑΑΚ. Απουσία πολιτικής πρότασης ΠΑΛΗΣ, στοχοθεσία που προσεγγίζει ή και ταυτίζεται με αυτήν των ρεφορμιστικών δυνάμεων.


Στην κόλαση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος απαντάμε με την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ. Κόντρα στη γραμμή ήττας που θέλουν να επιβάλουν οι αρνητές του κινήματος. Η πάλη της σπουδάζουσας νεολαίας δεν χώρα στις κομματικοκεντρικές επιτροπές αγώνα. Δεν χώρα στα διαχειριστικά προγράμματα της «λαϊκής εξουσίας» του ΚΚΕ και της «αριστερής διακυβέρνησης» του ΣΥΝ. Δεν εγκλωβίζεται στις ανέξοδες και ενσωματώσιμες προτάσεις των προγραμμάτων παιδείας και των «γνωστικών» ή «επιστημονικών» αντικειμένων. Στον «ρεαλισμό» των αναπληρώσεων, στον επιστημονισμό και την συνδιοίκηση.


Δεν προσαρμόζεται στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας, στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Δεν περιορίζεται στα όργανα διοίκησης που η «απειθαρχία» εξαντλείται στους καθημερινούς διάλογους με το κράτος, ούτε χωνεύεται στα έδρανα της Βουλής. Δεν υποκύπτει στους εκλογικούς κρετινισμούς, δεν οριοθετείται από το αίτημα «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». Δεν αποπροσανατολίζεται από την φάρσα των ευρωεκλογών που το μόνο που προσφέρουν είναι η νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που χαράζουν οι σύνοδοι των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.


Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,


Η αντίσταση στις συνέπειες της κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί και για τη νεολαία και τους φοιτητές τον κεντρικό στόχο. Να ενισχύσουμε τα στοιχεία αμφισβήτησης και εναντίωσης που αναπτύσσονται σ’ όλη τη νεολαία. Να προσανατολίσουμε την πάλη του φ.κ. απέναντι στα άμεσα προβλήματα που αναδείχνονται στο χώρο της παιδείας.


Στις 13 Μάη στηρίζουμε την πολιτική κατεύθυνση της μαζικής αντίστασης και του ανυποχώρητου αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ και της εκπαιδευτικής ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ συνολικά. Από ’κει θα ξαναρχίσουμε, γιατί αυτός ο αγώνας δεν τελείωσε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση επιμένουμε γιατί μπορεί να αποτελέσει και πάλι πεδίο αγωνιστικής επανασυσπείρωσης των συλλογών, του μαζικού φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος και σύγκρουσης με το σύστημα.


Γιατί αυτή η κατεύθυνση υπονομεύτηκε είτε με το αίτημα «να μείνει ο νόμος στα χαρτιά» είτε στο όνομα της «ενιαίας ανώτατης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Γιατί αυτήν την αναγκαιότητα αρνήθηκαν ΠΚΣ-ΑΡΕΝ (αλλά και η ΕΑΑΚ) στο όνομα της «αντεπίθεσης», των γενικόλογων και «αγωνιστικών» βερμπαλισμών.


Στις 13 Μάη καταγγέλλουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το φ.κ. δεν αποδέχεται καμία παρέμβαση, καταπάτηση, αμφισβήτηση του Ασύλου.


Στις 13 Μάη δυναμώνουμε την κατεύθυνση του αγώνα για το δικαίωμα της νεολαίας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΕΙΡΗΝΗ!


Στις 13 Μάη ισχυροποιούμε την γραμμή της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στο κίνημα και τους αγώνες. Κόντρα στο εμπόριο ενότητας, τους ηγεμονισμούς και τα καπελώματα.


Στις 13 ΜΑΗ ενισχύουμε την γραμμή της σύνδεσης με τη πάλη του λαού και των εργαζόμενων για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει ο ταξικός συσχετισμός, να ανοίξει ο δρόμος για νέες κατακτήσεις, για μια καλύτερη ζωή.


Στις 13 Μάη δυναμώνουμε τη αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου ενάντια στο πόλεμο, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.


ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΙΚΗΦΟΡΕΣ ΜΑΧΕΣ!


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου