Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ο αγωνιστικός αναβρασμός των φοιτητών είναι που θα διασφαλίσει την δωρεάν διανομή του συγγράμματος!



Στις 4/10, ο  Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διανομή συγγραμμάτων για το τρέχον εξάμηνο λόγω χρεών του Υπουργείου Παιδείας προς αυτόν. Φοβισμένη η κυβέρνηση από τον ταυτόχρονο ορισμό δεκάδων γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την χώρα, προχώρησε άρον-άρον σε μια κίνηση εκτόνωσης, ανακοινώνοντας ότι εξασφάλισε οικονομικά την διανομή του συγγράμματος. Μην έχοντας καμία εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα και στις προθέσεις της κυβέρνησης της οποίας η πολιτική δημιούργησε εξ΄ αρχής το ζήτημα, πρέπει να βγούνε συμπεράσματα για τους φοιτητές από την εξέλιξη αυτή.

Πρόκειται για μια αρκετά ανησυχητική εξέλιξη η οποία καθυστερεί τη διανομή συγγραμμάτων και θέτει υπό αμφισβήτηση ξανά και πιο έντονα το δικαίωμα μας στο δωρεάν σύγγραμμα. Η όλη αναστάτωση που προκλήθηκε στο φοιτητικό σώμα από την στιγμή της ανακοίνωσης για την μη διανομή του συγγράμματος, δεν ήτανε ένα τυχαίο γεγονός, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου και του ισχύοντος νόμου-πλαίσιο, που διαλύουν την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, σύγγραμμα, μεταφορές) και την μετατρέπουν σε "ανταποδοτική".
 Ο νόμος πλαίσιο καθιέρωσε το «πολλαπλό σύγγραμμα». Δηλαδή ότι -ναι μεν- παρέχεται ένα σύγγραμμα δωρεάν, όμως αυτό είναι ένα από πολλά παραπάνω προτεινόμενα, τα οποία εντάσσονται στην εξεταστέα ύλη και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται ανάλογα με το … πορτοφόλι του καθενός! Βέβαια και πρόσβαση να βρίσκαμε, ούτως ή άλλως διευρύνεται o φόρτος της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών αφού ο «πλουραλισμός» του πολλαπλού οδηγεί σε μια ύλη ξεχειλωμένη και πολύ πιο απαιτητική. Ο νόμος επίσης δημιούργησε ένα πολύ ευρύτερο αντιδραστικό οπλοστάσιο (διάσπαση σπουδών, διαγραφές φοιτητών, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολών κ. ά) στα χέρια του συστήματος, η εφαρμογή του οποίου έχει οδηγήσει την φοιτητική καθημερινότητα στα σημερινά ασφυκτικά πλαίσια. Ο νόμος Γαβρόγλου όχι μόνο επικυρώνει αλλά και διευρύνει το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Χαρακτηριστικά φιλοδοξεί να εδραιώσει μέσα από τις διατάξεις του (καθιέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ,ίδρυση των «Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» που θα αναζητούν «πόρους» κ. ά ) τη λογική της κοστολόγησης του δικαιώματός μας στις σπουδές, και μέσω αυτής να το χτυπήσει όσο μπορεί.
Η κυβέρνηση δεν «κακοδιαχειρίστηκε» απλά πόρους αλλά πήρε μια πολιτική επιλογή και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο αυτό. Ακριβώς για να εδραιώνεται λίγο λίγο μέχρι και η μη διανομή ως πραγματικό ενδεχόμενο, που επηρεάζεται από «τις αντοχές της οικονομίας και τον ρεαλισμό» αλλά και για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις και να κινηθεί κατάλληλα όσον αφορά την εφαρμογή της  γενικής πολιτικής του νόμου πλαίσιο και Γαβρόγλου. Σε αυτή την επιδίωξη μια χαρά παίζουν τον ρόλο του λαγού τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εκδοτών, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα δικά μας.
Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να εγγυηθεί τα δικαιώματα των φοιτητών δεν είναι άλλη παρά το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και οι μαχόμενοι φοιτητικοί σύλλογοι. Η ανάγκη κυβέρνησης και υπουργείου να εκτονώσει την οργή των φοιτητών, αποδεικνύει ότι κάτω από την οργανωμένη δράση μας, "ξαφνικά" και οι προϋπολογισμοί βγαίνουν, και κονδύλια κόβονται, και "λύσεις" βρίσκονται. Γι' αυτό τον λόγο φοιτητές όχι μόνο δεν πρέπει να επαναπαυθούν αλλά αντίθετα να συζητήσουν μαζικά σε κάθε σύλλογο, και να πάρουν αποφάσεις αγώνα ενάντια στους νόμους που είναι υπεύθυνοι για αυτή την πολιτική, ώστε να ανατραπούν τα αίτια αυτής της κατάστασης που κάνει την φοιτητική καθημερινότητα μας δυσβάσταχτη -και όχι να περιμένουμε άβουλοι την επανάληψη του ίδιου έργου.

·         ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ!

·         ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

·         ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου