Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τα 100 χρόνια από την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση!



Έναν αιώνα μετά, η Οκτωβριανή Επανάσταση δείχνει έναν άλλο δρόμο στη νεολαία


Τον Οκτώβρη του 1917, οι «κολασμένοι αυτής της γης» κατάφεραν να σπάσουν τον τρόπο με τον οποίο γραφόταν εώς τότε η ιστορία. Κατάφεραν, δηλαδή, να γίνουν οι χτίστες μιας κοινωνίας δικής τους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μιας κοινωνίας με επίκεντρο τα συμφέροντα του ίδιου του λαού, ο οποίος έπαψε να είναιαναλώσιμη ύλη στα χέρια των καταπιεστών του κεφαλαίου και των στραταρχώντου ιμπεριαλισμού.Αντί να γίνεται πλέον θυσία για συμφέροντα αντίθετα από τα δικά του, έγινε ο ίδιος κύριος της τύχης του και του πλούτου που παράγει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, εν έτει 2017, όχι μόνο δεν αφήνει το «νεκρό»κομμουνιστικό κίνημα στην ησυχία του, αλλά ίσα ίσαστήνει αντικομμουνιστικές φιέστες (βλ Συνέδριο στο Ταλίν) και χύνει το δηλητήριό του, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία, που δεν γνώρισε άλλους συσχετισμούς ευνοϊκούς για την εργατική τάξη και τις κατακτήσεις αυτού του κινήματος. Στην πραγματικότητα, το σύστημα πασχίζει να αποφύγει με κάθε μέσο, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον φασισμό, να συναντηθούν τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου με την κομμουνιστική κοσμοαντίληψη.
Οι παράγοντες του συστήματος κάτι ξέρουν.Έχουν πλήρη συνείδηση ότι έχουν σαλπίσει μια τεράστια επίθεση, προκειμένου να φουσκώσουν τα κέρδη τους στο έδαφος των ρημαγμένων δικαιωμάτων μας.Γνωρίζουν ότι οι κοινωνίες που «χτίζουν», χωρίς τα «βαρίδια» των αγώνων λαού και νεολαίας, είναι κοινωνίες που ακόμη και το βασικότερο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, το δικαίωμα στην εργασία, γκρεμίζεται. Ότι φτιάχνουν μια εκπαίδευση με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων έξω από αυτή. Ότι γεννούν, στη βάση των δικών τους αντιδραστικών αντιπαραθέσεων, τον πόλεμο και τη προσφυγιά, και στην ίδια βάση σπέρνουν τις βάσεις και τα πυρηνικά του θανάτου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ξέρουν εν τέλει ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και αντιδράσεις θα υπάρξουν και ότι η σύνδεσή τους με την πολιτική αντίληψη και την ιστορική πείρα του Οκτώβρη είναι πολύ επικίνδυνη για τα πλάνα τους. Αν έτσι έχουν τα πράγματα από τη δική τους μεριά, προωθεί την ανασυγκρότηση του κινήματος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας η ανάδειξη της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος και ο προβληματισμός πάνω στις κατακτήσεις των επαναστατημένων εργατών και αγροτών του Οκτώβρη.
 Για τις κοινωνίες εκείνες στις οποίες υπήρχε μηδενική ανεργία και συνολικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς όρους, καθολικό το δικαίωμακοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, με απαγόρευση της παιδικής εργασίας, και δημιουργία των προϋποθέσεων για την πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων. Για τη δύναμη των λαών εκείνων που επί αιώνες κρατιούνταν στον αναλφαβητισμό και το σκοτάδι, και παίρνοντας τα ηνία από τους «σοφούς» μπόρεσαν να χτυπήσουν συντριπτικά τον αναλφαβητισμό, να αναπτύξουν τις τέχνες και τις επιστήμες σε βαθμό που να προσπερνούν και τις πλέον αναπτυγμένες χώρες του καπιταλιστικού κόσμου.Για το παράδειγμα ενός κράτους, που ακριβώς λόγω της φύσης του,κατάφερε να συνενώσει δεκάδες καταπιεσμένες έως τότε εθνότητες από την «φυλακή των λαών»-Ρωσική Αυτοκρατορία και για το κίνημα που μπήκε μπροστάρης στην αντιφασιστική πάλη των λαών, δίνοντας εκατομμύρια νεκρούς στη μάχη ενάντια στον ναζισμό,πυροδοτώντας σε παγκόσμια κλίμακα τους αγώνες  για ελευθερία και ανεξαρτησία. Σε τελευταία ανάλυση, για το εργατικό-επαναστατικό-κομμουνιστικό κίνημα, που ήταν ο παράγοντας που κατέκτησε όλο αυτό το σώμα δικαιωμάτων που σήμερα ισοπεδώνονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Οι πληττόμενοι από τη βαρβαρότητα του συστήματος και οι δυνάμεις με αναφορά στο κίνημα, πρέπει και μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αυτή έθεσε, να συζητήσουμε και να ψηλαφήσουμε απαντήσεις αναφορικά με τις τεράστιες κατακτήσεις του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και τα αίτια της ήττας του, τροφοδοτώντας έτσι τη σημερινή μας πάλη και την αντίσταση στην επίθεση του συστήματος. Να ανοίξουμε δρόμους προοπτικής για τη νεολαία, που ασφυκτιά στο μαύρο παρόν και μέλλον που της ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι και μπορεί να βρει την πραγματική διέξοδο μόνο ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, στο πλευρό της δύναμης εκείνης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην απελευθέρωση της ανθρωπότητας- της εργατικής τάξης και των αγώνων της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου