Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ιατρική ΑΠΘ: πήγαν για αναβαθμολόγηση και τους έστειλαν ...σεκιουριτάδες!



Την Τρίτη 4/7, φοιτητές παραβρέθηκαν στο γραφείο του υπευθύνου καθηγητή φοιτητικών θεμάτων στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου, για την υπόθεση μιας συναδέλφου μας, που έχει καταθέσει αίτηση αναβαθμολόγησης. Αίτηση η οποία προκύπτει από την πεποίθηση ότι έχουν υπάρξει υποκειμενικά, προσωπικά και πολιτικά κριτήρια, απέναντι της (μιας και κατά τα λεγόμενα των εξεταστών της, βαθμολογούν και με βάση την συμπεριφορά του φοιτητή!!) και από την μη ύπαρξη αλγόριθμου τελικής βαθμολογίας στο Ειδικό Φύλλο Μαθήματος (ΕΦΜ) της έδρας. Απαιτήθηκε να δει το φύλλο βαθμολογίας της το οποίο και δεν της επιτράπηκε. Αντ’ αυτού ο καθηγητής αφού πρόσβαλλε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους συγκεντρωμένους φοιτητές κάλεσε την ασφάλεια (security) του νοσοκομείου για να απομακρύνει τους φοιτητές! Πρόκειται μάλιστα για αίτημα που ήδη έχει κατατεθεί και στη Συνέλευση Τμήματος των καθηγητών για να εξεταστεί.

• Καταγγέλλουμε απερίφραστα την φασιστικού τύπου ενέργεια του εν λόγω καθηγητή να καλέσει την ασφάλεια απέναντι σε φοιτητές.

• Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη απαγόρευση σε οποιονδήποτε συμφοιτητή μας να μην του παραχωρείται το δικαίωμα να μπορεί να δει το γραπτό του, να ζητά αναβαθμολόγηση.

• Καταγγέλλουμε απερίφραστα την μη ύπαρξη αλγόριθμου τελικής βαθμολογίας σε κάθε μάθημα και έδρα ώστε να διασφαλίζεται ότι ο βαθμός δεν προκύπτει από υποκειμενικά κριτήρια.


Κι αν αυτά φαίνονται πρωτάκουστα ή εξαίρεση κάποιου αντιδραστικού καθηγητή θα πρέπει να θέτουμε τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση. Η κίνηση να φωνάξει security μέσα στο νοσοκομείο απέναντι σε φοιτητές που ζητούσαν να δουν το γραπτό τους καθόλου ξεκομμένη δεν είναι από την ολοένα αυξανόμενη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής. Απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη καταστολή όσων αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Και καθόλου ξεκομμένη δεν είναι από αντίστοιχες κινήσεις καθηγητών πανελλαδικά, από τον Παύλο και τους 9 διωκόμενους φοιτητές στην Ξάνθη, έως την έφοδο της ΟΠΚΕ στην Πάντειο μετά από κάλεσμα του πρύτανη και τις επαναλαμβανόμενες εισβολές των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ. Έρχεται ακριβώς να υπερασπιστεί την ανάγκη του συστήματος να καταστείλει κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, κάθε φωνή που ορθώνεται και παλεύει, ακριβώς για να μπορέσει ανενόχλητο να συνεχίσει την επίθεση του στα δικαιώματα μας. Και έρχεται ακριβώς να χτυπήσει το δικαίωμα των φοιτητών στην πολιτική δράση και τον συνδικαλισμό.

Όπως θα πρέπει αντίστοιχα να θέτουμε την πραγματική βάση της άρνησης να δει ένας φοιτητής το γραπτό του, να υπάρχουν ορισμένα και γνωστοποιημένα κριτήρια για τον τελικό βαθμό ενός μαθήματος ή της Συνέλευσης Τμήματος των καθηγητών να μην δεσμεύεται στο δικαίωμα ενός φοιτητή για αναβαθμολόγηση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ολοένα αυξανόμενη καθηγητική αυθαιρεσία που συναντάμε και στη σχολή μας και που έρχεται να ενταθεί με τα σχέδια για Νέο Πρόγραμμα Σπουδών που θέλουν να περάσουν. Γιατί πράγματι αυτή έχει να επιτελέσει πολύ συγκεκριμένου ρόλους. Από τη μια έναν τρόπο καθυστέρησης των φοιτητών από την λήξη πτυχίου ή ακόμη και πέταγμα τους έξω από τις σχολές και από την άλλη την εμπέδωση του ατομικού δρόμου και της υποταγής ως τον μόνο δρόμο, διαμορφώνοντας και τους αυριανούς εργαζομένους.

Εμείς απέναντι σ’ αυτά έχουμε να προτάξουμε τα δίκαια αιτήματα μας, και την υπεράσπιση των συλλογικών μας διαδικασιών και του δικαιώματος μας στον συνδικαλισμό. Έχουμε να τους υπενθυμίσουμε πώς σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, απέναντι σε κάθε καθηγητική αυθαιρεσία και σε κάθε φασιστικού τύπου ενέργεια, απέναντι σε κάθε απόπειρα χειροτέρευσης των όρων σπουδών μας, εμείς θα είμαστε εκεί να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα τα δικαιώματα μας που με τόσους αγώνες κατακτήθηκαν.

Στηρίζουμε την συνάδελφο μας στα δίκαια αιτήματα της και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των φοιτητών να έχουν πρόσβαση στους βαθμούς τους και στη διαδικασία της αναβαθμολόγησης!

ΟΛΟΙ στην Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6/7 στη συνέλευση τμήματος στις 10 πμ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου