Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σταθερά απέναντι στους φοιτητές



ΝΑ ΤΗΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ!

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, καλούμε τους φοιτητές να καταψηφίσουν μαζικά τη ΔΑΠ, την πιο μαύρη δύναμη του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις φοιτητικές εκλογές στις 24 Μάη. Να μαυρίσουν τη βαθιά αυτή συστημική δύναμη, η άποψη και η πρακτική της οποίας συμβαδίζουν με την επίθεση του συστήματος και ενίοτε την ξεπερνούν κιόλας.
Τα προβλήματα και τα δικαιώματά μας δεν αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής της, όπως η ίδια διακηρύσσει. Αντίθετα,πολιτική της είναι το ξερίζωμα των κατακτήσεων που είχαν κατοχυρώσει οι φοιτητές και ο λαός με την πάλη και τις θυσίες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολιτική της είναι το χτύπημα της δυνατότητάς μας να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε μέσα από τους συλλόγους μας.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να δούμε τις θέσεις της. Θέσεις και απόψεις που -είτε ανοιχτά, είτε καλυμμένα και πίσω από «ωραίες» λέξεις- προωθούν την επίθεση στα δικαιώματά μας. Έτσι, πίσω από τη θέση της για «αναβάθμιση των πανεπιστημίων στα ευρωπαϊκά πρότυπα», έρχονται οι διαγραφές και τα δίδακτρα, οι αλυσίδες στα μαθήματα και τα νέα εξοντωτικά προγράμματα σπουδών. Σε πολλά από αυτά η ΔΑΠ έχει ήδη κάνει πολλές προτάσεις εφαρμογής τους, ακολουθώντας πιστά την αντιδραστική συνθήκη της Μπολόνια, την οποία, επίσης, έχει ψηφίσει.
Πίσω από τη θέση για «σύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας» που ευαγγελίζεται, έρχονται οι προτάσεις της για τζάμπα δουλειά και για αναγκαστικά, πληρωμένα (από εμάς) σεμινάρια. Πίσω από την «παραχώρηση της δωρεάν σίτισης-στέγασης σε ιδιώτες»,βρίσκεται η κατάργηση και η κοστολόγηση των όποιων φοιτητικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Και πίσω από τον «εκσυγχρονισμό» και το «ηλεκτρονικό σύγγραμμα (e-book)», βρίσκεται η θέση της για κατάργηση του δικαιώματος σε ένα και δωρεάν σύγγραμμα που να καλύπτει όλη την ύλη. Αυτά προτείνει η ΔΑΠ -όσον αφορά τους όρους σπουδών μας- και μέσα στις προτάσεις της δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση που να μην βρίσκεται εναντίον μας.
Αντίστοιχα, όσον αφορά το ζήτημα των συλλόγων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας, η ΔΑΠ κινείται στην ίδια τροχιά. Αυτό που προωθεί μέσα από τις προτάσεις της για «συλλόγους πέρα από κόμματα» (ναι, η ΔΑΠ!) και για «φοιτητικές εκλογές με δικαστικούς αντιπρόσωπους και ενιαία ψηφοδέλτια» είναι η δημιουργία ενός συνδικαλισμού πλήρως προσαρμοσμένου και υποταγμένου στο κράτος, για να μπορεί και εκείνη, αφού έχει φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης, να προωθήσει με καλύτερους όρους όλες τις αντιδραστικές προτάσεις της στις κάθε είδους συνδιοικήσεις. Για αυτό εξ άλλου και στο όνομα της «ασφάλειας» και της «νομιμότητας» (τώρα, με όλο αυτό το ιστορικό βίας και νοθείας, πώς τολμά και μιλά για ασφάλεια και νομιμότητα μόνο αυτή το ξέρει), προτείνει -βγαίνοντας σα λαγός του συστήματος για να κάνει την βρώμικη δουλειά- την κατάργηση του ασύλου και την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.
Αυτή η μαυρίλα, λοιπόν, είναι η ΔΑΠ. Για αυτό, οφείλουμε να της γυρίσουμε την πλάτη και να την αντιμετωπίσουμε όπως της αναλογεί, μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων μας και τη δημιουργία των αντιστάσεών μας. Γιατί απάντηση στη ΔΑΠ δεν αποτελεί ούτε η αποχή ούτε ο εγκλωβισμός σε ψευτοδιλήμματα εκλογικίστικου χαρακτήρα που καλλιεργούνται από την ΚΝΕ, την ΕΑΑΚ και άλλες δυνάμεις. Η μοναδική απάντηση που μπορεί να υπάρξει απέναντι στη ΔΑΠ -ακριβώς επειδή είναι δύναμη του συστήματος- είναι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε πολιτική βάση. Εμείς αυτήν την κατεύθυνση παλεύουμε και σε αυτήν καλούμε κάθε φοιτητή να μας στηρίξει και να παλέψει μαζί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου