Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Bloco στη φωνή της κυβέρνησης στα πανεπιστήμιαΕδώ και ένα χρόνο έχει εμφανιστεί στις σχολές το Bloco, η νέα έκφραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια. Ο ρόλος που θα ήθελε να έχει είναι να πάρει το νήμα από τις παραδοσιακές δυνάμεις του συστήματος, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, και να υπηρετήσει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Όσο και να προσπαθεί να αρθρώσει μια προοδευτική ρητορεία (για αριστερή, φυσικά, ούτε λόγος), σκοντάφτει πάνω στο γεγονός ότι αποτελεί τη φωνή της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια προσπαθώντας να βαφτίσει το κρέας… ψάρι και την επίθεση… μεταρρυθμίσεις.Καλείται δηλαδή να δικαιολογήσει στους φοιτητές το πώς η «νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και του «ΟΧΙ» έχει οδηγήσει σε απανωτά μνημόνια, μέτρα, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, επίθεση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καταστολή κινημάτων, ιδιωτικοποιήσεις, καταπάτηση του Ασύλου και πολλά άλλα. Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, το πού οδηγούν οι αδιέξοδες αντιλήψεις για κυβερνητικές λύσειςαλλά και ότι το βάθος της επίθεσης που εξαπολύει ο ιμπεριαλισμός και στη χώρα μας μέσω ΕΕ-ΔΝΤ δεν μπορεί να μπλοκαριστεί μέσω των καλπών.

Έτσι, η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια ονομάζει τα μνημόνια που προστάζουν οι ιμπεριαλιστές και εκτελούν οι κυβερνήσεις ως αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τις βάσεις του και την ολοκληρωτική εκχώρηση της χώρας από Καμμένο-Κοτζιά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ως «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και την επίθεση του συστήματος ως επέλαση του «νεοφιλελευθερισμού». Είτε η «κριτική» στάση που κρατά σε ορισμένα ζητήματα είτε η ανοιχτή στήριξη στην κυβέρνηση αναδεικνύουν τις αντιφάσεις που διακατέχουν το Bloco, το οποίο από τη μια θέλει να πλασάρεται σαν μια δύναμη της «ριζοσπαστικής» αριστεράς και από την άλλη να νομιμοποιήσει την επίθεση του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια.
Φυσικά, τα ζόρια που περνά στο να αρθρώσει πολιτικό λόγο για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις δεν το σταματούν από το να παρεμβαίνει στις σχολές προσπαθώντας να απαντήσει στα «πανεπιστημιακά» ζητήματα. Μια κλασσική οπορτουνιστική στάση που προσπαθεί να μετατρέψει τους φοιτητές σε συντεχνία πάντα στα πλαίσια της συγκάλυψης της κυβέρνησης και των ευθυνών της. Έτσι, το ίδιο μας ενημερώνει ότι η επίθεση στα πανεπιστήμια που αφορά τον δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρατους, έχει πηγή τους εκπρόσωπους του νεοφιλελευθερισμού. Προσπαθεί προφανώς να κρύψει τον εκμεταλλευτικό και καταστροφικό χαρακτήρα του καπιταλισμού μεταφέροντας την ευθύνη σε κάποιες «κακές» εκφράσεις του.

Συσκοτίζοντας πλήρως τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης στον καπιταλισμό, προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιστήμη δεν έχει ταξικό πρόσημο αλλά ότι διαμορφώνοντας τα δικά μας «αριστερά» προγράμματα σπουδών μπορούμε να έχουμε επιστήμη προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες. Ακόμα, μιλά για δημοκρατία και συλλογικά όργανα εννοώντας προφανώς όχι τις κινηματικές διαδικασίες αλλά τις παγίδες που έχει στήσει το σύστημα όπως η συνδιοίκηση. Τολμάει να την αναφέρει ως πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος(!) θέλοντας να αποκρύψει ότι η καθιέρωση της συνδιοίκησης ήταν μια προσπάθεια του συστήματος να ξεδοντιάσει το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα.Φυσικά, στα πλαίσια πάντα του «διαλόγου για την Παιδεία», προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές ότι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούν να κάτσουν ισότιμα στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, πάντα βέβαια στα πλαίσια που ορίζουνοι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τα «ευρωπαϊκά πρότυπα» που τόσο πολύ θαυμάζει η κυβέρνησή τους.

Οι φοιτητές πρέπει να αρνηθούν τα ψευτοδιλήμματα και τον ρεαλισμό της υποταγής που πλασάρει το σύστημα. Το Blocoείναι η κυβερνητική παράταξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μέσα από την οικοδόμηση αντιστάσεων σε κάθε σχολή, να αρνηθούμε να φορτωθούμε στις πλάτες μας τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μαυρίζουμε το Μπλόκο, δυναμώνουμε τις φωνές της Αντίστασης και της Διεκδίκησης!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου