Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Για τα προβλήματα του χιονιού δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας»



Η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες «πάγωσε» λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων.

Οι συνθήκες βάρυναν κυρίως αυτούς που ζουν χωρίς τα βασικά, χωρίς στέγη και τροφή, τόσο τους ντόπιους που ζουν στο «περιθώριο» της πόλης όσο και τα από την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης/ιμπεριαλιστών στοιβαγμένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης θύματα του πολέμου.

Βάρυναν όμως και τους φοιτητές λαϊκών οικογενειών. Η τρέχουσα περίοδος είναι για μας περίοδος εντατικής προετοιμασίας για την εξεταστική. Προετοιμασία που λόγω κακοκαιρίας και μηδενικής πρόνοιας γίνεται με ακόμα χειρότερος όρους από αυτούς που ξέραμε.

Διότι είναι βάρος στην προετοιμασία μας να γυρνάμε σε σπίτια χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό λόγω των τεχνικών προβλημάτων. Είναι βάρος να ζεσταίνεσαι με το σταγονόμετρο λόγω των τιμών πετρελαίου/αερίου, ή με αερόθερμα, ή και καθόλου. Να πληρώνεις καφέδες για να βρεις ένα ζεστό μέρος να διαβάσεις. Είναι βάρος να μην μπορείς π. χ να πάρεις ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη της σχολής σου είτε επειδή δεν λειτουργεί είτε επειδή τίποτα δεν κινείται ή να καλείσαι να εξεταστείς σε κομμάτια ύλης, της οποίας οι παραδόσεις ακυρώθηκαν.

Όλα αυτά αποτελούν νέα εμπόδια σε έναν ήδη υπαρκτό αγώνα μετ’ εμποδίων αν λάβουμε υπόψιν την εντατικοποίηση των σπουδών, τη διάλυση των δωρεάν παροχών, την πίεση για έξοδο στην «αγορά εργασίας».

Και αν το χιόνι είναι φυσικό φαινόμενο, οι (ταξικές) αυτές δυσκολίες δεν είναι. Δεν πειθόμαστε ότι εν έτει 2017, ενώ περισσεύουν οι δυνατότητες να θερμανθεί όλος ο κόσμος, το κρύο και τα παρεπόμενα του προβλήματα είναι αντικειμενικά. Είναι προβλήματα με ρίζα το ξεχαρβάλωμα κατακτημένων λαϊκών δικαιωμάτων από την επίθεση κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών.

Για να μην αποδεχτούμε λοιπόν ως «φυσικό φαινόμενο» την επίθεση στα δικαιώματα μας, να απαιτήσουμε:

• Διπλή εξεταστική για τα μαθήματα που οι συνθήκες προετοιμασίας μας δυσκολέψαν λόγω καιρικών συνθηκών.

• Αφαίρεση της μη παραδοθείσας ύλης από την εξεταστέα ύλη.
 
• Δωρεάν θέρμανση για τους φοιτητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου