Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ιατρική ΑΠΘ: Κάλεσμα κοινής δράσης ενάντια στο Ν.Π.Π.Σ.

Το Νέο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Ν.Π.Π.Σ.) για τη Σχολή μας παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές. Συνοδευόμενο από πολλά μεγάλα λόγια περί «εκσυγχρονισμών», «κοινωνικής υπευθυνότητας» και «κοινωνικής ανταπόκρισης» και άλλα παρόμοια.
Πρώτα απ’όλα να θυμίσουμε ότι «το κράτος που έχουν ταχθεί οι Ιατρικές Σχολές να υπηρετήσουν», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι αυτό που κλείνει και συγχωνεύει νοσοκομεία, τα αφήνει να λειτουργούν με ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό, χωρίς πολλές φορές να τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής ή να υπάρχουν βασικοί εξοπλισμοί και υλικά. Ότι αυτοί που είναι έτοιμοι να απευθυνθούν στην ευαισθησία μας για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, υπηρετούν πιστά ένα σύστημα που με μια απλή βόλτα στα νοσοκομεία αρκεί να καταλάβεις πόσο «κοινωνικά ευαίσθητο» είναι. Τόσο ώστε να αφήνει τον κόσμο άρρωστο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μιας και οι «συμμετοχές» σε φάρμακα και εξετάσεις είναι συχνά απλησίαστες, μιας και πολύς κόσμος μένει ανασφάλιστος, μιας και πολλά νοσοκομεία λειτουργούν μετά βίας και με άθλιες συνθήκες και για εργαζόμενους και ασθενείς. Άρα ας δούμε την ουσία πίσω απ’ όλα αυτά.


«Τα νέα Προγράμματα Σπουδών κάτι παλιό θυμίζουν»

Νέα Προγράμματα Σπουδών έχουν περάσει ή πάνε να περάσουν σε όλες σχεδόν τις Σχολές. Και είναι όλα τους ευθυγραμμισμένα με συγκεκριμένες επιδιώξεις του συστήματος, που εκφράζονται χαρακτηριστικά και μέσα στη συνθήκη της Μπολόνια (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να την εφαρμόσει ως το 2020) και στα μέτρα που προώθησαν στην Ελλάδα οι νόμοι Γιαννάκου-Κουτσίκου(2007) και Διαμαντοπούλου(2011):
1.            Παιδεία για «λίγους και εκλεκτούς», με ρυθμούς σπουδών και έξοδα που όλο και λιγότερα και πιο «εκλεκτά πορτοφόλια» θα μπορούν να παρακολουθούν 2. Διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων, ευθυγραμμισμένη με το μέλλον ανεργίας, εργασιακής επισφάλειας, απλήρωτης εργασίας, ελαστικών σχέσεων εργασίας που μας επιφυλάσσουν 3. Εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Το Ν.Π.Π.Σ. στη Σχολή μας, πίσω από τα «μεγάλα λόγια», έρχεται να υπηρετήσει αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις. Οι κύκλοι σπουδών, όπως φανερώνεται και από άλλα Ν.Π.Π.Σ. και αν και δεν το διευκρινίζουν, περιλαμβάνουν για τη μετάβαση από τον έναν στον άλλο φραγμούς(εξετάσεις, προαπαιτούμενα, κλπ) και έτσι εξυπηρετούν την εγκατάλειψη των σπουδών νωρίτερα και από περισσότερους φοιτητές. Η χρήση των ECTS σε συνδυασμό με τα σεμινάρια, κάνουν τις σπουδές κυνήγι πιστωτικών μονάδων για τον ατομικό φάκελο του κάθε φοιτητή, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, χτυπώντας τα εννιαία επαγγελματικά δικαιώματα και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης μιας και ανοίγεται ο δρόμος για συλλογή ECTS και με επί πληρωμή σεμινάρια. Η εισαγωγή περισσότερων εξετάσεων, δεν καταργεί τον εξεταστικο-κεντρικό χαρακτήρα, παρά μόνο δυσκολεύει και εντατικοποιεί τις σπουδές. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα Πρόγραμμα των 10 μαθημάτων ανά εξάμηνο περίπου, με τις ιδέες περί εξεταστικών των 1-2 εβδομάδων και αύξησης των εβδομάδων διαδασκαλίας που δεν αναιρούνται, διαμορφώνουν μια κατάσταση αφόρητης σχολειοποίησης των Σπουδών. 

Τελικά…

…το συνολικό τοπίο που θα διαμορφωθεί αν περάσει το Ν.Π.Π.Σ.  θέτει φοιτητές εκτός σπουδών (π.χ. εργαζόμενοι φοιτητές που δεν μπορούν να έχουν τέτοιους ρυθμούς), ενώ για όσους καταφέρνουν να μείνουν επιφυλάσσει μία κατάσταση όπου τα μαθήματα είναι αποκλειστική ενασχόληση. Μάθημα, διάβασμα, εξέταση και πάλι από την αρχή χωρίς χρόνο για άλλη σκέψη, ενδιαφέρον, δραστηριότητα πολιτιστική, πολιτικοποίησης κ.ο.κ. Μας θέλουν να μη σηκώνουμε κεφάλι από το βιβλίο, ώστε «από νωρίς» να μαθαίνουμε να μη σηκώνουμε στο μέλλον κεφάλι στην ανεργία ή τη δουλειά χωρίς δικαιώματα που μας προορίζουν.

Να αντισταθούμε!

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνουν έχουμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν μέσα από το ξαναζωντάνεμα των συλλογικών μας οργάνων που δεν είναι άλλα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Μέσα από αυτά έχουμε να αντιπαλέψουμε το Ν.Π.Π.Σ. γιατί φέρνει τομή στη χειροτέρευση των όρων σπουδών μας.

Θεωρούμε ότι  σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η ανάπτυξη κοινών δράσεων που θα εμπλέκουν όποιον φοιτητή θέλει να συμβάλει σε αυτή την υπόθεση αλλά και των δυνάμεων της αριστεράς που αναφέρονται στο κίνημα. Μια κοινή δράση, η οποία θα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ελάχιστης αμοιβαίας αποδεχτής πολιτικής συμφωνίας για την συσπείρωση όσο το δυνατόν ευρύτερου δυναμικού, σε αντιπαράθεση με το σύστημα και την πολιτική του. Σε αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση ώστε να προωθείται η ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού συλλόγου σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό, καλούμε κάθε φοιτητή της Σχολής και αριστερή δύναμη μέσα σε αυτή στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας πάνω στη συμφωνία του ότι το Ν.Π.Π.Σ. δεν πρέπει να περάσει. Μιας συσπείρωσης ενός δυναμικού, που μέσα από συζήτηση θα κινηθεί μέσα στη σχολή και θα αναζωογονήσει το σύλλογο. Που μέσα από κείμενα, υλικά, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και ό,τι αποφασιστεί θα κινητοποιηθεί και θα κινητοποιήσει ενάντια στο Ν.Π.Π.Σ. και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Που θα τροφοδοτήσει με αυτήν την κίνηση την πάλη των φοιτητών για δικαιώματα, το ξαναζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών και των Γενικών Συνελεύσεων. 


Καλούμε την Παρασκευή 9/12 στις 15.00 στο αμφιθέατρο του Ανατομείου σε συζήτηση με σκοπό τη συγκρότηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου