Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ιατρική ΑΠΘ: Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων για τις εξελίξεις στη σχολή



Τη Δευτέρα 14/11 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση(ΓΣ) του Συλλόγου Φοιτητών. Αν μπορούσαμε να σχολιάσουμε κάτι, θα ήταν "Μια απ' τα ίδια!" Είδαμε απόφαση συλλόγου με 33 ψηφίσαντες, εκ των οποίων οι 17(!) στήριξαν το πλαίσιο που υπερίσχυσε (ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ). Δεν μας είναι πρωτόγνωρη αυτή η τακτική του συγκεκριμένου σχήματος. Έχουμε ήδη τοποθετηθεί για τον τρόπο που αυτή η πολιτική δύναμη αντιλαμβάνεται τις συλλογικές διαδικασίες. Στο ότι βλέπουν το σύλλογο ως ένα τίτλο που μπορεί να περιφέρεται δεξιά και αριστερά με αποφάσεις 25-30 ατόμων. Στην εκτίμηση που έχουν πως οι φοιτητές που δεν έρχονται στις ΓΣ λιγότερο ή περισσότερο δεν νοιάζονται για τα προβλήματα που τους αφορούν (στην καλύτερη δεν καταλαβαίνουν) και προτιμούν να "βρίσκουν μεγαλύτερη απόλαυση σε κάτι άλλο", όπως μας πληροφορούν. Απόψεις που πηγάζουν από λογικές υποταγής στου συσχετισμούς που «δεν αλλάζουν» και μια έντονη ανεμπιστοσύνη και απαξίωση του φοιτητόκοσμου. Που υπονομεύουν την ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, η οποία πάει χέρι-χέρι με το να πάρουν στα χέρια τους οι φοιτητές της γενικές τους συνελεύσεις και να τις ξαναχρησιμοποιήσουν ως όργανα πάλης. Που οδηγούν σε αποφάσεις ανερμάτιστες, αφού δεν είναι εκεί οι φοιτητές για να τις υλοποιήσουν. Και για την ιστορία: Τετάρτη 16/11(μέρα κατάληψης) πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι κλινικές.

            Πέρα από αυτά, είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της διαδικασίας απασχόλησε το ζήτημα του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου/ κλινικές δεξιότητες. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις εξαρχής διαφωνήσαμε με το εγχείρημα αυτό, ως ένα εγχείρημα που περισσότερο βάζει λογικές διαχείρισης των προβλημάτων των φοιτητών, παρά θέτει όρους έτσι ώστε να απαντηθούν με μαζικό και διεκδικητικό τρόπο! Που δεν εγκολπώνει τους φοιτητές ούτε τροφοδοτεί την πάλη για τα δικαιώματά μας. Από την άλλη, θα βλέπαμε την πολιτική και πολιτιστική αναβάθμιση του Συλλόγου με την ύπαρξη ενός στεκιού που θα υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση, εμπλέκοντας σε αυτό τους φοιτητές. Παρολ' αυτά νομίζουμε ότι αυτή η πόλωση που δημιουργήθηκε μεταξύ των φοιτητών είναι σε τεχνητή βάση και σκόπιμα προωθείται από κάποιους καθηγητές. Δεν είναι τυχαία αλλά εκβιαστική η απόφαση της έδρας να ακυρώσει το μάθημα φέτος, λες και δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια σε άλλο χώρο. Αυτή η πόλωση έρχεται να υπηρετήσει το διακαή πόθο του συστήματος για την υπονόμευση των ΓΣ και των συλλογικών διαδικασιών στο πανεπιστήμιο.  Χρησιμοποιείται για να καλλιεργηθούν απόψεις απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών, της πολιτικοποίησης, της αναγκαιότητας εν τέλει οι φοιτητές να συζητάμε από κοινού και να δρούμε συλλογικά προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που καθημερινά χτυπιούνται.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

θεωρούμε ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαία η περίοδος που συμβαίνουν όλα αυτά, καθώς βρίσκεται στα σκαριά το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, που έχει ως στόχο να δυσκολέψει δραματικά τις σπουδές μας. Μαζί με αυτό, ετοιμάζεται ευρύτερα στην κοινωνία το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που πρόκειται να βάλει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων θεμελιωμένα εδώ και δεκαετίες.
            Θέλουμε να επιμείνουμε στη θέση ότι οι Γενικές μας Συνελεύσεις δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι πάντα έτσι! Η Γενική Συνέλευση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο συνάντησης των φοιτητών, δημοκρατικής συζήτησης και λήψης αποφάσεων από εμάς για εμάς. Ο Σύλλογος δεν είναι το τσιφλίκι κανενός αλλά ανήκει σε όλους μας. Όσο κι αν θέλουν οι φωνές του συστήματος (βλέπε ΔΑΠ) να συκοφαντούν και να σπέρνουν την απαξίωση προς αυτές, κάθε μας δικαίωμα έχει κατακτηθεί μέσα από μαζική πάλη και αυτή εξυπηρετείται για τους φοιτητές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και το Σύλλογο. Δικαίωμα λόγου και έκφρασης έχουμε όλοι. Όλοι μπορούμε να θέσουμε προβλήματα που μας απασχολούν, να αποφασίσουμε και να δράσουμε συλλογικά. Ο πιο σωστός τρόπος για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να εκφράζουμε την άποψή μας στη συνέλευση είναι να πάμε στη συνέλευση και να την υπερασπιστούμε. Και αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο με συλλογικούς όρους μπορούμε να απαντήσουμε στην επίθεση που θίγει τα δικαιώματα όλων μας. Μόνο με το να ορθώσουμε μέτωπο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, εντός και εκτός σχολής, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε νίκες!

Ραντεβού στις Γενικές μας Συνελεύσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου