Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Λίγα λόγια για την πρακτική άσκηση του τμήματος αγγλικής γλώσσας



            Στο προηγούμενο εξάμηνο μας ανακοινώθηκε ότι για λόγους “έλλειψης χρηματοδότησης” στο μάθημα της πρακτικής άσκησης θα γίνουν δεκτοί μόνο 50 (περίπου) συμφοιτητές μας, ενώ η δουλειά θα είναι χωρίς μισθό. Εκτός του ότι με αυτόν τον τρόπο αποκλείστηκαν πολλοί από τα σεμινάρια, με το απαράδεκτο κριτήριο του τεστ γλωσσομάθειας (!!), καθυστέρησαν την αποφοίτησή τους άτομα 5ου+ έτους. Με έναν παρόμοιο τρόπο και σε αυτό το εξάμηνο γύρω στους 50 συμφοιτητές μας αποκλείστηκαν από την πρακτική άσκηση, έχοντας (άκουσον-άκουσον) χαμηλότερο βαθμό στο τεστ γλωσσομάθειας από τον απαιτούμενο! Σε αυτό το εξάμηνο βέβαια, αφού είναι εαρινό, είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που δε θα μπορέσει να αποφοιτήσει παρά με ένα εξάμηνο καθυστέρηση τουλάχιστον, μιας και τώρα στο παιχνίδι του αποκλεισμού εντάσσονται φοιτητές και φοιτήτριες του 4ου έτους. Δεν πρέπει βέβαια να μικροποιείται το γεγονός ότι καταργήθηκε η μισθοδοσία, κάτι που συνάδει χρονικά και δένει άπταιστα πολιτικά με τα σχέδια της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις συντάξεων, ασφαλίσεων κλπ.

            Ένας αριθμός συμφοιτητών μας αποφάσισε δικαίως να επιληφθεί επί του θέματος, απευθυνόμενοι στους υπεύθυνους καθηγητές (υπεύθυνη πρακτικής, πρόεδρος τμήματος κλπ). Όχι μόνο αντιμετώπισαν ειρωνία αλλά υπήρξε και η προσπάθεια να μας διασπάσουν από τις συλλογικές διεκδικήσεις μας, λέγοντας σε ορισμένους ότι δε θα έπρεπε να μας νοιάζουν τα προβλήματα των υπόλοιπων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε ότι στην προσπάθειά μας να σταματήσουν οι αποκλεισμοί των φοιτητών από την πρακτική και κατά δεύτερον να γίνει προαιρετική πρέπει να παλέψουμε ως φοιτητές χώρια από τα συμφέροντα των καθηγητών, τα οποία όπως φάνηκε είναι διαφορετικά από τα δικά μας.

            Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η πρακτική δεν έχει κανένα στόχο την προετοιμασία μας για τη διδακτική πραγματικότητα. Αντιθέτως, τέτοιο μεράκι που δείχνει το πανεπιστήμιο να μας θέσει φραγμούς δείχνει ακριβώς ότι ένα μάθημα σαν και αυτό, με απουσίες, όπως είναι και πολλά άλλα, κυρίως στα πρώτα έτη, με υποχρεωτική αμισθί εργασία, και άλλα σχετικά, οφείλει να μας κάνει να εξάγουμε το συμπέρασμα πως ο λόγος που η πρακτική έχει αυτό το χαρακτήρα, έχει ως στόχο να βαθύνει την εντατικοποίηση, την τάση δηλαδή να γίνουν οι σπουδές η μόνη κι αποκλειστική μας ενασχόληση για όσα χρόνια σπουδάζουμε, και να αποκλείσει όσους φοιτητές δεν θα αντέξουν είτε οικονομικά είτε με πολλούς άλλους τρόπους να συνεχίσουν μέχρι το πτυχίο.

            Επομένως στόχος μας δε θα πρέπει να είναι μόνο το να κάνουν όλοι οι φοιτητές πρακτική άμεσα, αλλά και το πιο έμμεσο, που είναι να καταργηθεί η πρακτική από υποχρεωτικό μάθημα, μιας και δεν πρόκειται να συνδέσει τις διδακτικές θεωρίες με την υπάρχουσα πραγματικότητα, παρά μόνο θα μας θέσει έναν ακόμα σημαντικό φραγμό, όπως φάνηκε ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο και εντονότερα στο τρέχον.



·                     Να γίνουν δεκτοί στην πρακτική άσκηση όλοι όσοι έκαναν αίτηση.

·                     Άμεση αλλαγή του χαρακτήρα της άσκησης από υποχρεωτική σε προαιρετική.

·                     Πρακτική με μισθό, ασφάλιση και δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου