Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Πληθαίνουν οι φωνές για δίδακτρα στην εκπαίδευση... και μάλλον όχι τυχαία



Για άλλη μια φορά, πλαγίως κι από το παράθυρο, επανέρχεται στο προσκήνιο η κουβέντα για τα δίδακτρα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη για δίδακτρα στα σχολεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ξεδιάντροπες δηλώσεις από εκπροσώπους του συστήματος. 

• Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης) : «Αντί να κλαιγόμαστε που θα βρούμε τα λεφτά, τα 500 ευρώ δίδακτρα το χρόνο για τους φοιτητές έχει στόχους.»

• Αντιπρύτανης ΑΠΘ: «Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα είναι μία λύση»

Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Με τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» για την παιδεία να έχει ξεκινήσει και ενόψει του νομοσχεδίου για την παιδεία που κατατίθεται την άνοιξη , προσπαθούν να στρώσουν το έδαφος για την ένταση της επίθεσης ενάντια στη σπουδάζουσα νεολαία. Μία επίθεση που τη βιώνουμε καθημερινά με την κατάργηση των δωρεάν παροχών (σίτιση, στέγαση, μεταφορές), με την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για σημειώσεις-αναλώσιμα, με την εντατικοποίηση να «βαράει κόκκινο», με την κατάργηση του ασύλου και των ελευθεριών μας. Μία επίθεση που θα ενταθεί είτε με τα δίδακτρα που ευαγγελίζονται, είτε με την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, είτε με την επαναφορά των διαγραφών στο προσκήνιο, είτε με ότι άλλο σκεφτούν για να μας πετάξουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει περίτρανα ποιανού τα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει. Πιστή στις επιταγές των ιμπεριαλιστών (ΕΕ-ΔΝΤ) αποτελεί τον εκφραστή της αντιλαϊκής πολιτικής και προωθεί την επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία. Οι φιλολογίες περί αποκατάστασης του κράτους πρόνοιας, περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, περί 751 κατώτατου μισθού αντικαταστάθηκαν εν μία νυκτί από το 3ο Μνημόνιο. Παράλληλα, πιστή στις ΝΑΤΟϊκές της υποχρεώσεις δίνει γη και ύδωρ στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές για να εξορμούν και να βομβαρδίζουν ανενόχλητοι ολόκληρες χώρες και λαούς δημιουργώντας  τα καραβάνια των προσφύγων.

Θέλουν να διώξουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα από την εκπαιδευτική διαδικασία εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις.

Δε θα σταματήσουν αν δε τους σταματήσουμε εμείς! Την ώρα που πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για να μπορούμε να σπουδάζουμε, αυτοί διαμορφώνουν μια εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική που δε μας χωράει όλους και καταργούν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος με το ασφαλιστικό να είναι προ των πυλών. Μέσα από τους Συλλόγους, τις συνελεύσεις και τις συλλογικές μας διαδικασίες να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους. Τίποτα δε θα μας χαριστεί αν δεν αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι. Με έναν αγώνα χωρίς αυταπάτες ότι αυτό το σύστημα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο και φιλολαϊκό, να βάλουμε φρένο στην επίθεση και να στρώσουμε το έδαφος για την ανατροπή του νομοσχεδίου για την παιδεία.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ 

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ 

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου