Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Να μπλοκάρουμε την κυβέρνηση στις σχολές

Παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο facebook, το ‘’Μπλόκο’’ – Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο πραγματοποίησε ιδρυτική συνδιάσκεψη τέλη Δεκέμβρη. Πρόκειται για τη νέα παράταξη της Νεολαίας Σύριζα, που θα παρεμβαίνει σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρόκειται μάλλον και για τους αποχωρήσαντες από ΑΡΕΝ, στην προσπάθειά τους να απογαλακτιστούν πλέον από οτιδήποτε θυμίζει κίνημα, αγώνες, αριστερά και να φτιάξουν ‘’καθαρόαιμη’’ κυβερνητική παράταξη.

Διαβάζοντας κανείς τις ανακοινώσεις του Μπλόκου, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ‘’κουβέντα’’ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αλλά, ας πούμε ότι το Μπλόκο ξέχασε ποιος είναι στην κυβέρνηση και ας πάμε παρακάτω. Μάλλον ζει σε παράλληλη πραγματικότητα αυτός που πιστεύει ότι ‘’στην Ελλάδα πλέον φυσάει νέος αέρας αλλαγής και ελπίδας’’. Ας θυμίσει στα τζιμάνια του Μπλόκου κανένας ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες υλοποιεί το 3ο Μνημόνιο, πάνω στα απομεινάρια των εργατικών καταχτήσεων, των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ας ανοίξουν καμιά τηλεόραση να μάθουν ότι πάει να περάσει το χειρότερο αντιασφαλιστικό τερατούργημα των τελευταίων δεκαετιών πάνω στα απομεινάρια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Μάλλον ξεχάστηκαν οι κυβερνητικοί κανακάρηδες όταν εξηγούσαν από πού προέρχονται τα προβλήματα των φοιτητών σήμερα. Μάλλον πρέπει κάποιος να τους θυμίσει ότι για την πολιτική των ταξικών φραγμών, της υποχρηματοδότησης, του πετάγματος της νεολαίας από την εκπαίδευση της οποίας το Μπλόκο λέει ότι πάει κόντρα, κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υπό τις επιταγές των ιμπεριαλιστών με ακόμα πιο βάρβαρους όρους.     

Αλλά ας πούμε ότι το Μπλόκο, δεν έχει σχέση ούτε και με αυτά και ‘’δεν ξέρει από πολιτική’’. Στις τοποθετήσεις του, σχολιάζει και τον Εθνικό Διάλογο Παιδείας, καθώς και το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Εκεί προσπαθεί να μας ψήσει ότι το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση θα είναι για το καλό μας(‘’επιτέλους ένας διάλογος για την εκπαίδευση που δε θέλει τη διάλυση του πανεπιστημίου’’). Εδώ αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνοι!! Δεν γίνεται να εφαρμόζεται μια πολιτική εντατικοποίησης και ταξικών φραγμών, να ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει δίδακτρα, συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών, να ξανασυζητιούνται οι διαγραφές φοιτητών και μια κατά τα άλλα ‘’αριστερή’’ παράταξη να βλέπει θετικές εξελίξεις και πεδίο αλλαγών. 

Αυτό για το οποίο πρόκειται είναι , ότι το Μπλόκο θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια μας για το τι πραγματικά διεξάγεται, ποια πολιτική ακολουθείται, ποιος πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης. Ψαρεύει στα θολά νερά με δήθεν διεκδικητικό λόγο, αλλά δε μας πείθει ότι κόπτεται ιδιαίτερα για τα προβλήματα των φοιτητών και του λαού. Αυτό για το οποίο σίγουρα κόπτεται είναι οι καρέκλες της διοίκησης των ιδρυμάτων, καθώς όπως λέει και μόνο του πρέπει να παλέψουμε για να ‘’συμμετέχουν’’ οι φοιτητές στις λήψεις αποφάσεων στο πανεπιστήμιο μαζί με τους καθηγητές!! Το Μπλόκο θέλει πίσω τις καρέκλες στη συνδιοίκηση, μέσω τις οποίας εφαρμόστηκαν όλες οι αντιφοιτητικές διατάξεις των προηγούμενων χρόνων και περάσαν τα μέτρα για τις διαγραφές, την κατάργηση σίτισης-στέγασης, την οξυμένη εντατικοποίηση των σπουδών κλπ.

Πάντως το Μπλόκο νοιάζεται λέει και για το φοιτητικό κίνημα. Θέλει λέει γενικές συνελεύσεις στις σχολές, θέλει να λειτουργούν οι σύλλογοι. Αλλά το πρόβλημα είναι οι αριστερές παρατάξεις(!!!) που συζητούν ατελείωτα μέσα στις συνελεύσεις. Ούτε κουβέντα για το τι ρόλο βαράνε δεκαετίες οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ στις σχολές, και πόση πλάτη έχουν βάλει για να απονεκρωθούν οι διαδικασίες των συλλόγων, να λασπολογούνται οι διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, να απομαζικοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις, να αποπολιτικοποιηθούν τα αντιφοιτητικά μέτρα και να κατασυκοφαντείται οποιαδήποτε συνέλευση κλπ.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΔΑΠΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΜΠΛΟΚΟ σημαίνει συντάσσομαι με την αντιλαϊκή πολιτική και τα μνημόνια

ΜΠΛΟΚΟ σημαίνει κλακαδόρος της κυβέρνησης και συγχωροχάρτι στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου