Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ουρές στο Γερμανικό ΑΠΘ από τις 3:00 τη νύχτα για ένα μάθημα...(!;)


           Την προηγούμενη Δευτέρα 28/9/2015 ξεκίνησαν οι δηλώσεις για το μάθημα των Micro (Μικροδιδασκαλίες), το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε Πρακτική Άσκηση. Αυτό, ωστόσο,  που εκτυλίχθηκε εκείνη τη μέρα ήταν απλά κάτι τραγικό για όλους τους φοιτητές που πήγαμε να δηλωθούμε. Έχοντας δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας ότι '' ίσως δεν θα προλάβουμε να δηλωθούμε'' και "ότι θα χάσουμε το τμήμα που θέλουμε'', άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι φοιτητές στη σχολή από τις 2.30 με 3.00 τη νύχτα (!)  για να πάρουν σειρά προτεραιότητας...ενώ η δήλωση του μαθήματος ξεκινούσε στις 9 π.μ... (και όλη αυτή η ταλαιπωρία για μια δουλειά εν τέλει ούτε ενός λεπτού!). Αυτό που είναι απαράδεκτο στην όλη υπόθεση, είναι να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε ένα μάθημα που επιθυμούν να επιλέξουν! Είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός συμφοιτητών μας και ο ανταγωνισμός που καλλιεργούνε μεταξύ μας! Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά καλά το καινούργια έτος και τα προβλήματα στη σχολή μας, όπως και σε άλλες σχολές έχουν κάνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αισθητή την παρουσία τους...
            Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται εδώ και χρόνια στη σχολή μας είναι ένα κλίμα πλήρους εντατικοποίησης, σχολειοποίησης και ανταγωνισμού σε πολύ μεγάλο βαθμό της καθημερινότητάς μας ως φοιτητές.. Μια κατάσταση που όλοι λίγο πολύ τη βιώνουμε καθημερινά (όπως για παράδειγμα όταν στηνόμαστε στην οθόνη του υπολογιστή 3 ώρες πριν ανοίξουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για να ...προλάβουμε θέση!). Αυτό θα γίνει ακόμα πιο αντιληπτό και θα ενταθεί με το ΝΠΣ (Νέο Πρόγραμμα Σπουδών) το οποίο θα ισχύει για το τμήμα μας από φέτος για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές.
            Όσον αφορά τα τελευταία έτη της σχολής στα οποία βρισκόμαστε κι εμείς, ενώ μέχρι πέρυσι Πρακτική άσκηση μπορούσε να κάνει όλο το φοιτητικό δυναμικό της σχολής, πλέον με βάση το Ν.Π.Σ. μπαίνει περιορισμός στον αριθμό ατόμων (μάξιμουμ 72 άτομα) και έτσι αποκλείεται κόσμος. Οι ταξικοί φραγμοί ορθώνονται όλο και πιο επιθετικά μπροστά μας για την απόκτηση του πτυχίου μας. Η λογική του “ποιος θα φάει ποιον πρώτα”, η λογική δηλαδή του ατομικού δρόμου, προσπαθεί  να περάσει από το σύστημα χρόνια τώρα προετοιμάζοντας τη νεολαία σε ρυθμούς άθλιων συνθηκών εργασίας και εκμετάλλευσης (μειωμένος μισθός, επιπλέον ώρες εργασίας πέρα από το κανονικό 8ωρο, ανεργία  κλπ). Κάθε χρόνο και χειρότερα για μας σαν νεολαία και κομμάτι αυτού του λαού.
            Αυτό που γίνεται πλήττει τα φοιτητικά μας δικαιώματα και δρομολογεί με το ΝΠΣ ένα πτυχίο διασπασμένο που δεν θα μας κατοχυρώνει αύριο ούτε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Η διάσπαση του πτυχίου σε κύκλους, ο αποκλεισμός συμφοιτητών μας από την πρακτική, μας μετατρέπουν σε αποφοίτους  πολλών ταχυτήτων που αργότερα θα γίνουμε εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων αναγκασμένοι να διαπραγματευόμαστε ατομικά με τον εργοδότη! Όλα αυτά, συνάδελφοι, θα πρέπει να μας χτυπάνε καμπανάκια, γιατί ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις επιπτώσεις του ΝΠΣ στις σπουδές μας... Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε να προχωρήσει η εφαρμογή του ΝΠΣ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να συμβεί αυτό είναι να οργανωθούμε και από κοινού να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα!

  •  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
  •  ΝΑ ΞΑΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΑ – Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
  •  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ !
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου