Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Εξετάσεις για ειδικότητα; Ούτε να το σκέφτεστε!

Μόνο ως πρόκληση τεραστίου μεγέθους μπορούμε να εκλάβουμε το σχέδιο νόμου που κάνει το γύρο των ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπ. Υγείας από την Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και αφορά τους όρους διεξαγωγής της ιατρικής ειδικότητας και της ένταξης σε αυτήν. Όποια και αν είναι η τελική του μορφή, όσες μικροαλλαγές και αν κάνει το Υπουργείο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι σχεδιάζεται ανοιχτά από τους εκπροσώπους του συστήματος η επιβολή πανελλήνιων εξετάσεων ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην ειδικότητα. Ταυτόχρονα, περιγράφεται ένα καθεστώς ειδικότητας κατά πολύ πιο σκληρό και βάρβαρο, στο έλεος της αυθαιρεσίας καθηγητών και διευθυντών, εν γένει ένα εργασιακό μέλλον πλήρως αβέβαιο και ανασφαλές για τους νέους ιατρούς.


Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να προωθούνται τέτοια σχέδια, το σύστημα φρόντιζε να τα «ντύσει» με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Έτσι, ακούγεται και λέγεται πολύ συχνά ότι οι εξετάσεις για ειδικότητα θα μειώσουν δραστικά τον χρόνο αναμονής. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτε πιο παράλογο και ψευδές από αυτό, αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ειδικότητας (οι οποίες συνεχώς βαίνουν μειούμενες)  για τον ίδιο αριθμό γιατρών, απλώς αυτές θα καλύπτονται με εξετάσεις. Ενώ κάθε χρόνο, ακόμα περισσότεροι θα στοιβάζονται στην αναμονή, αφού στους αποφοίτους θα προστίθενται και οι «αποτυχόντες» των προηγούμενων εξετάσεων. Αλλά ακόμα και αυτοί που θα τα βγάλουν πέρα επιτυχώς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενταχθούν στην ειδικότητα της επιλογής τους, μιας και αυτό θα γίνεται με σειρά βαθμολογίας. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν σε μια από τις πολλές ειδικότητες του μηχανογραφικού τους, όπως ακριβώς γίνεται και με τις πανελλήνιες εξετάσεις μετά το σχολείο.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν οι θέσεις ειδικότητας διαρκώς περικόπτονται, σαν αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων νοσοκομείων, των καταργήσεων κλινών, των αλλαγών στα οργανογράμματα, των μνημονιακών νόμων για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Με το νέο σχέδιο νόμου, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στις «Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών Μονάδων» να καταργούν εκπαιδευτικά κέντρα, εξαλείφοντας και τις θέσεις ειδικότητας που αυτά περιείχαν. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που οδηγούνται στις ουρές της αναμονής οι απόφοιτοι ιατρικής, κάτι που οδηγεί πολλούς στην απόγνωση και στην αναγκαστική μετανάστευση. Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορούν να λύσουν οι εξετάσεις, ίσα-ίσα όλα αυτά τα προβλήματα θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο!
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ειδικότητα για τους γιατρούς είναι το κύριο επαγγελματικό τους δικαίωμα. Χωρίς αυτήν δε μπορούν πλέον να δουλέψουν. Μέχρι τώρα με την απόκτηση του πτυχίου, οι γιατροί είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν όλοι μαζί συναδελφικά δουλειά και ειδικότητα για όλους.  Αυτό που γίνεται με τις εξετάσεις είναι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωσή του να αποκαταστήσει επαγγελματικά τους απόφοιτους, οι οποίοι πλέον θα είναι ο καθένας μόνος του στην αρένα του ανταγωνισμού. Πράγμα που παράλληλα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έρχεται να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και στην περίθαλψη. Οι αναλογίες με την κατάσταση που δημιούργησε στην εκπαίδευση η κατάργηση της επετηρίδας και η προώθηση του ΑΣΕΠ, όπου πλέον ηχεί σαν ανέκδοτο ο διορισμός σε μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανείς.

Ενώ, λοιπόν, το καλοκαίρι μας ανακοίνωναν ότι πιθανώς να διαγραφούμε από τις σχολές μας, βάλλοντας ευθέως στο δικαίωμά μας στις σπουδές, τώρα μας λένε ότι το πράγμα έχει και συνέχεια, αφού αν σταθούμε «τυχεροί» και πάρουμε πτυχίο, θα πρέπει να δώσουμε επιπλέον εξετάσεις. Μπαίνει, επομένως, στο απόσπασμα και το δικαίωμά μας στη δουλειά, το οποίο αντικαθίσταται από ένα φαύλο κύκλο κατάρτισης-ελαστικής απασχόλησης-ανεργίας, όπως προβλέπει η διαβόητη «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση», δηλαδή, το κυνήγι σεμιναρίων και πιστοποιήσεων για την απόκτηση μορίων, με βάση τα οποία θα συνάπτεις συμβάσεις με το δημόσιο.

Απέναντι στο τσουνάμι που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ ενάντια στην περίθαλψη και το εργασιακό μας μέλλον, πρέπει να ορθώσουμε όλοι το ανάστημά μας! Μέσα από τους συλλόγους μας να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου, συμπορευόμενοι με τους αγώνες του υπόλοιπου ιατρικού κλάδου, των ειδικευομένων και των εργαζόμενων στην περίθαλψη. Μόνο με κοινό ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ υγειονομικών και όλου του λαού, μπορεί να πάρει απάντηση ο οδοστρωτήρας του συστήματος στο δικαίωμα μας στη δουλειά, στο δικαίωμα στην περίθαλψη και την ίδια τη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου