Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ! ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ + ΕΛΕΓΧΟΣ = € !

Τι συμβαίνει στην φοιτητική λέσχη;
Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ εδώ και μερικούς μήνες έχει περάσει σε χέρια ιδιώτη. Αφότου απολύθηκαν οι εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν νέοι με άθλιες συνθήκες εργασίας και οι φοιτητές έμειναν για μήνες χωρίς να λειτουργεί η λέσχη, η πρυτανεία του ΑΠΘ έβαλε μπρος το θεατρικό έργο «ελέγχω τους φοιτητές με τα πάσο τους». Είναι γιατί τάχα πρυτανεία και κυβέρνηση νοιάζονται πώς θα διασφαλίσουν την «ομαλότητα» και την «ευταξία» στο ΑΠΘ.
Οι ίδιοι δεν είναι που απέλυσαν το μισό και πλέον προσωπικό καθαρισμού του ΑΠΘ με αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στις χολές μας; Οι ίδιοι δεν είναι που απολύουν φέτος τους μισούς διοικητικούς υπαλλήλους αφήνοντας το ΑΠΘ χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του; Αυτοί μπορούν να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της «εύρυθμης λειτουργίας του ΑΠΘ»;
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΩΣ ΘΑ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ;


Συνάδελφε, τα χρήματα δεν μας περισσεύουν.
Για εμάς που καταγόμαστε από φτωχά και λαϊκά σπίτια, για εμάς που οι γονείς μας απολύθηκαν ή έχουν να πληρωθούν μήνες από το αφεντικό. Για τις οικογένειες μας που έχουν κόψει και απαραίτητες δαπάνες και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Για εμάς που ήδη πληρώνουμε την «δωρεάν παιδεία» σε νοίκι, λογαριασμούς, μετακινήσεις, φωτοτυπίες. Για τον φοιτητή των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων, ΝΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ.

Συναδέλφισσα, η σίτιση δεν είναι «παροχή» να δίνεται υπό προϋποθέσεις.
Η δωρεάν σίτιση είναι αναγκαίο και αναπόσπαστό κομμάτι των κατακτήσεων  του αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος. Είναι συνεκτικό κομμάτι των δικαιωμάτων που συγκροτούν την δωρεάν φοίτηση, όπως πρέπει να είναι η στέγαση, το σύγγραμμα, οι δωρεάν μετακινήσεις, η απουσία διδάκτρων. Η σίτιση είναι αυτονόητο δικαίωμα του ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ πρέπει να δίνεται ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης του. 

Συνάδελφοι, οι ταμειακές μηχανές είναι ήδη αγορασμένες και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.
Τι από όλα αυτά είναι κατοχυρωμένο σήμερα; Ποιο από όλα τα δικαιώματα που κατέκτησε ο λαός και η νεολαία με σκληρούς αγώνες μένει ανέπαφο από την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ; Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης είναι μόνο ένα επεισόδιο από την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, από το κλείσιμο των σχολών με το «σχέδιο Αθηνά», από την μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν θέλει τη νεολαία να σπουδάζει. Την θέλει αμόρφωτη, άνεργη, έτοιμη να δουλέψει με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες

ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ – ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ- ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
Οι φοιτητές έχουμε μόνο ένα όπλο για να παλέψουμε και να κατακτήσουμε τα αναγκαία. Τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα. Οι σύλλογοι είναι όργανα συζήτησης και πάλης των φοιτητών και φτιάχτηκαν για αγώνα και όχι για να βγαίνουν ανούσιες τοποθετήσεις και μένουμε στην αδράνεια.
Να μετατρέψουμε τους συλλόγους μας σε χώρο συζήτησης και οργάνωσης αγώνα! Να μην περιμένουμε πότε θα δούμε τις ταμειακές μηχανές και τις μπάρες εισόδου! Να οργανώσουμε μέσα από τους συλλόγους μαζικές κινητοποιήσεις υπεράσπιζες των δικαιωμάτων μας!  Όσο το φοιτητικό κίνημα παραμένει στην αδράνεια και οι σύλλογοι μας ανενεργοί, ένα-ένα τα εναπομείναντα δικαιώματα μας θα χάνονται. Να σπάσουμε την υποταγή και την απάθεια.  Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. 
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ- ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου