Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Πριν από λίγες μέρες (Τρίτη 28/01) όλοι λάβαμε το e-mail της απόφασης του ΔΣ της λέσχης που έλεγε ότι «η Λέσχη θα παραμείνει κλειστή σήμερα 28 Ιανουαρίου» με την πρόφαση ότι «Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών του ΑΠΘ στη Λέσχη κινδυνεύει από τη βίαιη παρεμπόδιση του ελέγχου της φοιτητικής ιδιότητας των προσερχόμενων και την επιβολή της ελεύθερης σίτισης οποιουδήποτε μη φοιτητή». Έτσι και έγινε. Η λέσχη έμεινε κλειστή εκείνη την μέρα.

      Γιατί όμως έγινε αυτό? Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή: μετά την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ( και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα) οι έλεγχοι για το ποιος φοιτητής «δικαιούται» να φάει και ποιος όχι είχαν ενταθεί. Αυτό δημιούργησε αντιδράσεις σε μια μερίδα  φοιτητών στους οποίους από την μια δεν τους άρεσε ο έλεγχος αλλά και το πιο σημαντικό καταλάβαιναν ότι  η κατάσταση οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση του της δωρεάν σίτισης. Έτσι σαν αντίποινα, για να φέρουν τους φοιτητές που έχουν κάρτα σίτισης και μπορούν να τρώνε ακόμα, απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται, πήραν την απόφαση να κλείσουν την λέσχη για μια μέρα.
     Ας μείνουμε όμως στην ουσία: εδώ και πολύ καιρό έχει μπει η κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της λέσχης και σαν «αντικειμενική συνέχεια» η κατάργηση του δικαιώματος στην δωρεάν σίτιση για ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών. Πρώτα μας έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση θα εξυγιάνει το καθεστώς της λέσχης (ποιότητα φαγητού, εργασιακές σχέσεις εργαζόμενων κτλ) και θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές θα τρώνε δωρεάν. Μετά ήρθε η κάρτα σίτισης. Στην αρχή μας είπαν ότι ήταν απλά για καταγραφή. Μετά διαπιστώσαμε ότι κάποιοι από μας δεν δικαιούνται και έμπαιναν πλαφόν (όποιος έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη φοίτησης, οικονομικά κριτήρια κτλ). Σαν «φυσικό» επόμενο ήρθε και ο έλεγχος και τα τραπέζια στην είσοδο για «να μην φάει κανείς παράνομα». Να είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο βήμα είναι να στήσουν ταμειακές και να ζητάνε αντίτιμο! Να πληρώνουμε για το φαί μας! Μπορεί τα οικονομικά πλαφόν να είναι ψηλά τώρα και να μην αποκλείονται πολλοί λόγω αυτού αλλά να είμαστε σίγουροι ότι  θα κατέβουν! Γιατί αυτό που θέλουν δεν είναι να αποκλείσουν από την λέσχη τους «εύπορους», αλλά αυτούς που πραγματικά την χρειάζονται! Όχι από κάποιο βίτσιο ή κακία. Όταν η κατεύθυνση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πέταγμα φοιτητών έξω από τις σχολές, γιατί πολύ απλά με 67% ανεργία στους νέους  «δεν χρειαζόμαστε τόσους πτυχιούχους» η κατάργηση της δωρεάν σίτισης εξυπηρετεί μια χαρά αυτήν την κατεύθυνση. Ας φανταστούμε πώς θα είναι  για ένα φοιτητή να μην έχει δωρεάν σύγγραμμα, να μην έχει λέσχη, να μην έχει εστία να μείνει και παράλληλα να χρειάζεται να δουλεύει από δω και από κει για να μπορεί να συντηρείται  γιατί τα πράγματα έχουν οικονομικά στενέψει. Αυτό δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο! Η πλειοψηφία από μας θα βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση αν συνεχιστεί έτσι.
     Το ζήτημα της λέσχης, του δικαιώματος στην δωρεάν σίτιση είναι  δικό μας για να το υπερασπιστούμε. Όχι μόνο αυτών που δεν έχουν βγάλει κάρτα σίτισης αλλά ΟΛΩΝ! Πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα  στους συλλόγους μας, στις σχολές μας να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών. Είναι απαραίτητο για να μπορούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές. Ξέρουμε ότι η παρεμπόδιση του ελέγχου στην  λέσχη, είναι πολύ μικρό και δεν θα γίνει ουσιαστικό αν δεν γίνουν κινητοποιήσεις από την πλειοψηφία των φοιτητών. Θέλουν να μας φέρουν τον έναν απέναντι στον άλλο για να μας διασπάσουν. Για να μας πείσουν ότι είμαστε αντίπαλοι, ανταγωνιστές. Όπως μας κάνουν σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής (ποιος θα προλάβει να μπει στο εργαστήριο, ποιος είναι πιο άξιος για την δουλειά κτλ). Να μην δούμε τον πραγματικό εχθρό. Να μην δούμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και ότι ενωμένοι μπορούμε! Το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση και στις  σπουδές, είναι δικό μας και θα το υπερασπιστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου