Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ = ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το υπουργείο ανακοίνωσε μια νέα εκδοχή του Σχεδίου «Αθηνά» η οποία δεν περιλαμβάνει μεταφορές τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, προβλέπει:
α) τμήματα που συγχωνεύονται εσωτερικά τώρα,
β) τμήματα που θα συγχωνευτούν μόλις οι εισακτέοι του 2012 ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (2018) και
γ) τμήματα που θα καταργηθούν μόλις οι εισακτέοι ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Στο άκουσμα της είδησης ότι δε μεταφερόμαστε ίσως κάποιοι από εμάς ανακουφιστήκαμε γιατί η μεταφορά θα σήμαινε άμεση διακοπή σπουδών. Ωστόσο, αυτό δε μας εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας διότι:
· Ο αριθμός των σπουδαστών αυξάνεται ανά σχολή ενώ οι υποδομές είναι ήδη ανεπαρκείς (ήδη, δηλαδή, δε χωράμε στις αίθουσες των εργαστηρίων).
· Μαζί με την υποχρηματοδότηση (που οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης και μας βάζει να πληρώνουμε τα βιβλία μας), έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ήδη πολύ εντατικό ρυθμό σπουδών.
· Με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών είναι πολύ πιθανό μαθήματα του παλιού προγράμματος που δεν αντιστοιχούν στο νέο να μη μας αναγνωριστούν αυξάνοντας τον όγκο των μαθημάτων που πρέπει να περάσουμε για να πάρουμε πτυχίο.
Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι φοιτητές τελικά να μη σπουδάσουν. Προσθέστε εδώ, ότι σε πολλές πόλεις, σχολές οι οποίες ήταν διέξοδος σπουδών για πολλούς φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική άνεση να μετακινηθούν καταργούνται. Όλα αυτά, τη στιγμή που οικονομική κατάσταση των γονιών μας χειροτερεύει διαρκώς.
Το πραγματικό ζήτημα που τίθεται επομένως δεν είναι το «συγκεχυμένο» αντικείμενο σπουδών, ή η αναβάθμιση/υποβάθμιση του πτυχίου. Το πραγματικό ζήτημα που τίθεται είναι το αν εν τέλει θα καταφέρουμε να πάρουμε πτυχίο. Είτε μέσω της εντατικοποίησης, είτε μέσω της οικονομικής επιβάρυνσης, είτε μέσω του ορίου σπουδών (ν+2 χρόνια) θέλουν να μας πετάξουν έξω από τις σχολές. Κι αυτό διότι, όταν υπάρχει 30% ανεργία (60% στους νέους) ΔΕ χρειάζονται άλλους άνεργους πτυχιούχους που να «έχουν απαιτήσεις» για δουλειά. Η κυβέρνηση και η Τρόικα, θέλουν να μας πείσουν πως δε φταίνε οι πολιτικές τους που θα είμαστε άνεργοι, αλλά εμείς.

Να μην επαναπαυθούμε στους «ελιγμούς» τους υπουργείου. Εσωτερική συγχώνευση σημαίνει μελλοντικό κλείσιμο των σχολών μας. Οι κινητοποιήσεις μας τους πιέζουν, να τις συνεχίσουμε, να τις δυναμώσουμε, να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας!

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
«ΟΧΙ» ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου