Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στο σχέδιο "Αθηνά"


Εδώ και μερικές εβδομάδες, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο "Αθηνά", που κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές και τμήματα των ΤΕΙ και των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο, πετάει στο δρόμο χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές της χώρας, καθώς τους αναγκάζει να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, πράγμα που οι περισσότεροι, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αδυνατούν να κάνουν.

Χαρακτηριστικό είναι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που τα 13 από τα 25 Τμήματά του, είτε συγχωνεύονται είτε μεταφέρονται σε Σέρρες και Φλώρινα, γεγονός που επηρεάζει 15.000 σπουδαστές, καθώς και τους μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, που δεν θα μπορούν να δηλώσουν αυτές τις σχολές στα μηχανογραφικά τους.

Την ίδια στιγμή, στο ΑΠΘ τα τμήματα Αγγλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Γαλλικής Φιλολογίας  συγχωνεύονται σε ένα τμήμα «Ξένων Γλωσσών».

Με «όχημα» τις συγχωνεύσεις, η Κυβέρνηση, προχωράει:  
·    στην μείωση των εισακτέων σε μια σειρά σχολές,
 που σημαίνει ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να περάσεις σε κάποια σχολή
·  και στην περικοπή των δαπανών στα νέα συγχωνευμένα Τμήματα. Που σημαίνει, ότι ακόμα κι αν καταφέρεις να μπεις, θα πρέπει να φροντίσεις να μπορείς πληρώνεις για όσα μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν.
· αδιαφορεί για τους απόφοιτους, που χάνουν κάθε αναγνώριση του πτυχίου τους και άρα κάθε επαγγελματικό δικαίωμα.

Αυτό που θέλουν να πετύχουν, είναι να στερήσουν σε χιλιάδες φοιτητές το δικαίωμά τους να σπουδάσουν και να διεκδικήσουν αργότερα εργασία. Γι’ αυτό και με τις περικοπές διαλύουν κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας που είχε κατακτηθεί με  αγώνες δεκαετιών.

Οι Σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», προσπαθώντας να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στις σπουδές. Λόγω των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση πιέζεται και προσπαθεί να ξεγελάσει με προτάσεις "αλλαγών" διασπώντας τους Σπουδαστές σ' αυτούς που "θα μείνουν" και σ' αυτούς που "θα φύγουν". Η ουσία του σχεδίου, όμως, παραμένει η ίδια.
Το σχέδιο "Αθηνά", αφορά τόσο τους σπουδαστές των ΤΕΙ, όσο και των ΑΕΙ. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που όπως έχει εξαγγελθεί, θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, με δεκάδες νέα τμήματα να κλείνουν και να συγχωνεύονται.
Αυτό, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική, που τσακίζει δικαιώματα, διαλύει και εξατομικεύει τα πτυχία, στερεί το δικαίωμα στις σπουδές σε χιλιάδες νέους, βάζει φραγμούς στα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και πετάει χιλιάδες νέους στην αμορφωσιά. Θέλει να εμπεδώσει στη νεολαία ότι είναι υπεύθυνη για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς, υπεύθυνη για το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν.

Το σχέδιο "Αθηνά", πρέπει να ανατραπεί συνολικά, σαν κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που υπό τις επιδιώξεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, φτιάχνει το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και κάποιοι "ειδικοί εκπρόσωποι" που θα αναλάβουν τον αγώνα για μας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους καθηγητές, που έχουν σταθεί πολλές φορές εναντίων μας. Ο αγώνας πρέπει να είναι δική μας υπόθεση, με συμμάχους τους υπόλοιπους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές, πρέπει να οργανωθούμε, μέσα από τις γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στις σπουδές.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ
  •    Όχι συνολικά στο σχέδιο "Αθηνά"
  •    Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
  •    Πορεία μαζί με τους Σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 28/2 στις 18.00 στην Καμάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου