Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Να αποσυρθεί άμεσα η δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού! Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τους συλλόγους!

Δεν έγινε τελικά το διαβόητο πειθαρχικό συμβούλιο για τους 12 φυσικούς του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την ημέρα σύγκλησής του, 300 φοιτητές απ' όλο το Ηράκλειο αλλά και κόσμος εκτός πανεπιστημίου ήταν έξω από την πόρτα του συμβουλίου. Έτσι ο πρόεδρος του συμβουλίου αναγκάστηκε να το αναβάλει κακήν κακώς. 
Πριν από έναν χρόνο ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού έκανε μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσει το αυτονόητο: να δοθούν μαθήματα της εξεταστικής που λόγω των καταλήψεων ενάντια στον νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου είχαν χαθεί. Οι καθηγητές θέλοντας να τρομοκρατήσουν και με μία δόση ρεβανσισμού αποφάσισαν να χαθούν τα μαθήματα αφού οι φοιτητές τόλμησαν να κάνουν κατάληψη. Και μετά το τράβηξαν και παραπέρα: στα 12 εκλεγμένα στα όργανα μέλη του συλλόγου ασκήθηκε δίωξη και κατατέθηκε μήνυση στα δικαστήρια με αποτέλεσμα οι διωκόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν εξάμηνο ή ακόμα να διαγραφούν από τη σχολή (με τον νέο νόμο εάν χάσεις 2 εξάμηνα διαγράφεσαι αυτομάτως). 
Σκοπός της δίωξης: να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των φοιτητών και ο σύλλογος σαν συνδικαλιστικό όργανο, ώστε να τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη νεολαία για να προχωρήσει η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο ότι το πειθαρχικό καλέστηκε λίγο πριν από τις εκλογές για τα συμβούλια διοικησης. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αντίστοιχες κινήσεις ποινικοποίησης των αγώνων γίνονται τελευταία σε όλους τους χώρους. Από τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που σταμάτησε με επέμβαση των ΜΑΤ μέχρι την απαγόρευση διαδηλώσεων στην επίσκεψη Μέρκελ, το σύστημα βάζει την πανοπλία της καταστολής και της τρομοκρατίας του αγωνιζόμενου λαού, αφού δεν μπορεί πια να τον πείσει για την «αναγκαιότητα» της επίθεσης. Στην περίπτωση των φοιτητών λοιπόν, οι καθηγητές σαν άξιοι εντολοδόχοι της κυβέρνησης, προχώρησαν στη δίωξη. «Οι φοιτητές δεν ενήργησαν ατομικά αλλά συμμετείχαν στην κινητοποίηση του συλλόγου φοιτητών Φυσικής. Δεν αναγωρίζουμε τη διαδικασία που διεξάγεται και καλούμε τους φοιτητές που καλούνται σε απολογία να μην το κάνουν. Απαντάμε συλλογικά» αναφέρει η απόφαση του Φυσικού για τη δίωξη.
Πράγματι έτσι έιναι: η απάντηση στην επιχείριση ποινικοποίησης των αγώνων πρέπει να δοθεί συλλογικά, όπως συλλογική ήταν η κινητοποίηση για να μη χαθεί η εξεταστική. Το θέμα της δίωξης έχει πραγματικά αντίκτυπο και εκτός πανεπιστημίου και έχει και μία πανελλαδική χροιά, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων να υπερασπίσουν τους αγώνες τους. Δεν αρκούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις φοιτητικές αντιδράσεις τα ψηφίσματα και οι υπογραφές των σωματείων, ούτε να αποτρέψει τη δίωξη η συμβολή των δικηγόρων. Ακριβώς διότι πρόκειται για πολιτική διώξη, όχι για ποινική. 
Ούτε μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη σύγκλητο του ΠΚ για μια ευνοϊκή ανακοίνωση αφού συνεχώς και πάντα βρίσκεται απέναντι από τους φοιτητές και τους αγώνες τους.
Απαιτείται να ανοίξει άμεσα το θέμα στους φοιτητικούς συλλόγους, ως ζήτημα υπεράσπισης των φοιτικών αγώνων, του φοιτικού συνδικαλισμού. Αναγκαία η συσπείρωση των φοιτητών για να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις υπεράσπισης των διωκώμενων συναδελφων τους, αλλά και το άπλωμα της αλληλεγγύης στον λαό που βιώνει το σιδερένιο χέρι της καταστολής στους αγώνες του. Να γίνει υπόθέση όλων μας αυτή η μάχη! 
Ηδη με τη μαζική παρουσία του φοιτητόκοσμου στο πειθαρχικό κερδίσαμε μια μικρή νίκη. Πρέπει να συνεχίσουμε! Για να σπάσει το καθεστώς ομηρίας για τους 12 φοιτητές, να αποσυρθεί η δίωξη εναντίον τους. Να μη τιμωρηθεί κανείς φοιτητής που αγωνίζεται για να μπορέσει να σπουδάσει.

πηγή: Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου