Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ? Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε…


Το πανεπιστήμιο έχει διορία μέχρι τα τέλη Νοέμβρη να εκλέξει τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Αν δεν το κάνει απειλείται με διακοπή χρηματοδότησης (όσης του έχει απομείνει). Τα συμβούλια αυτά θα είναι τα νέα ανώτερα διοικητικά όργανα σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο, που θα αποφασίζουν για το οτιδήποτε συμβαίνει στο πανεπιστήμιο. Στην ουσία ο βασικότερος ρόλος τους θα είναι η πλήρης και χωρίς αμφισβήτηση, από οποιαδήποτε μεριά, εφαρμογή των κατευθύνσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτές είναι συνοπτικά: ότι θα σπουδάζουν λιγότεροι και όσοι τα καταφέρουν δε θα έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς το σύστημα αυτή τη στιγμή χρειάζεται από τη μια λιγότερους πτυχιούχους και από την άλλη φθηνούς και εύκολα εκμεταλλεύσιμους εργαζόμενους.

Πώς επηρεάζει αυτό  την καθημερινότητα ενός φοιτητή; Πολύ απλά ότι το χτύπημα των δικαιωμάτων του όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με τη σημερινή διοίκηση (με τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, την εντατικοποίηση των σπουδών, την κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης), με τα συμβούλια θα περάσει σε άλλο επίπεδο. Η εκλογή και η δημιουργία τους  θα ανοίξει τον δρόμο για να προωθήσουν άμεσα και με συστηματικό τρόπο όχι μόνο την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο αλλά και των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. Με δυο λόγια  θα υλοποιήσουν την κατεύθυνση του να πληρώνουμε τα βιβλία μας και δίδακτρα, να μας διαγράφουν μετά τα «κανονικά» (άραγε πόσα είναι για αυτούς?) έτη φοίτησης.

Οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ στις εργολαβίες κάνουν απεργία εδώ και ένα μήνα. Τα συμβούλια διοίκησης θα τους επηρεάσουν άμεσα.  Ξέρουν πολύ καλά ότι, αν τώρα δεν τους ανανεώνουν τις συμβάσεις (δηλαδή επί της ουσίας τους απολύουν) και τους έχουν απλήρωτους 4 μήνες, η δημιουργία των συμβουλίων διοίκησης θα σημάνει ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς σε μισθούς, ωράρια και με καμία ελπίδα για μονιμοποίηση. Άρα τα προβλήματα και οι στόχοι μας έχουν κοινή βάση. Αυτούς δεν τους πληρώνουν και τους απολύουν εμάς μας ζητάνε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε. Οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ξέρουν ότι είμαστε οι μόνοι σύμμαχοι τους μέσα στα πανεπιστήμια. Έχουν δει πια τον ρόλο του Πρύτανη και των Καθηγητών. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός.

Οι φοιτητές πρέπει να βρεθούμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις. Πρέπει να ξαναγίνουν τα όργανα που συζητάμε και να αποφασίζουμε για τα πραγματικά μας άμεσα προβλήματα και όχι «περί ανέμων και υδάτων». Οι εργαζόμενοι μας θέλουν στο πλάι τους. Και εμείς τους χρειαζόμαστε. Έχουμε κοινό συμφέρον να μην γίνουν τα συμβούλια διοίκησης. Ας βρεθούμε λοιπόν μαζί σε αυτήν την μάχη.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/10 στις 8 πμ στην Θεολογική
ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου