Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-1-2012 - ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ) ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Σήμερα προχωρήσαμε σε κατάληψη του χώρου του ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ και δεν αφήσαμε να γίνει καμία εργασία. Τώρα συνεχίζουμε με βάρδιες , με αναμμένες φωτιές , κρασάκι και τσίπουρο!
ΑΥΡΙΟ το πρωί θα γίνει πάλι κατάληψη και στη συνέχεια κατάληψη του περιφερειακού δρόμου στον κόμβο της Ευκαρπίας στις 14:30. ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
 Εδώ και 25 ημέρες είχαν γίνει παύση των εργασιών της κατασκευής του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας έπειτα από την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων από το δήμο Παύλου Μελά. Η διάρκεια της παύσης είναι για 60 ημέρες (μέχρι 25 Φεβρουαρίου). Ο πρόεδρος του εφετείου αποφάσισε ότι έπρεπε να άρει την προσωρινή παύση εργασιών ενώ δεν έχουν εκδικαστεί τα ασφαλιστικά μέτρα. Επίσης εκκρεμεί η προσφυγή του πρώην δήμου Ευκαρπίας στο συμβούλιο Επικρατείας (4 Απριλίου). Η προσφυγή αφορά την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ στο οικόπεδο που είχε προταθεί από το δήμο και τη μη ορθή υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Ανεξάρτητα από την εκδίκαση των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων και της προσφυγής, η στάση μας θα συνεχίσει να είναι πολύ δυναμική και οι θέσεις μας θα παραμείνουν οι  ίδιες και είναι οι εξής:
  1. Αλλαγή χωροθέτησης του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας στην εδώ και χρόνια προτεινόμενη από τον πρώην δήμο Ευκαρπίας θέση (3 χλμ. πιο μακριά και όχι στην υπάρχουσα θέση που είναι 100 m από το ΤΙΤΑΝ)
  2. Υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού του 2005 (για 7 ΣΜΑ στο νομό Θεσσαλονίκης) με ταυτόχρονη ισοκατανομή των απορριμμάτων στους Σ.Μ.Α. και καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πιο αναλυτικά σας υπενθυμίζουμε τα εξής (που αποτελούν τις πάγιες θέσεις  και προτάσεις μας) :


  • Ποτέ δεν έχουμε πει σαν δίκτυο, ότι είμαστε ενάντια στην κατασκευή των ΣΜΑ. Είμαστε υπέρ της κατασκευής των ΣΜΑ, αλλά ΟΧΙ σε θέσεις που προκαλούν την κοινωνία (100 μέτρα από το ΤΙΤΑΝ που επιδιώκει συνέχεια την ¨εναλλακτική¨ καύση), όχι σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές (από τη στιγμή που υπάρχει και εναλλακτικό οικόπεδο χωροθέτησης του), όχι βέβαια σε αυτό το μέγεθος (ενός και μόνο γιγάντιου ΣΜΑ) και όχι σε απόσταση αναπνοής από μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή ( δήμος Παύλου Μελά)
  • Ο πρώην δήμος Ευκαρπίας είχε έτοιμη πρόταση για την κατασκευή του ΣΜΑ σε δικό του οικόπεδο ( που είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά) σε θέση 3 χιλιομέτρων πιο μακριά από την θέση που πάει να κατασκευαστεί και με χαρακτηριστικά που πλεονεκτούσαν ( απευθείας πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, θετική βούληση της τοπικής κοινωνίας, μακριά από κατοικημένη περιοχή κλπ.). Μας προξενεί τρομερή εντύπωση η στάση των υπευθύνων (ορισμένων ατόμων από τον ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας), για άρνηση της αλλαγής χωροθέτησης και η επιμονή της κατασκευής του ΣΜΑ, στο σημείο που είχε προαποφασιστεί ( δίπλα στο ΤΙΤΑΝ - γιατί άραγε;). Για αυτό και προτείνουμε την εκ νέου χωροθέτηση της κατασκευής του ΣΜΑ στο οικόπεδο που έχει υποδείξει ο δήμος μας και βρίσκει σύμφωνη και την τοπική κοινωνία ( και τους δήμους που γειτνιάζουν).
  • Ο συγκεκριμένος ΣΜΑ που πάει να κατασκευαστεί δεν αποτελεί έναν άλλο ΣΜΑ, αλλά ένα γιγάντιο ΣΜΑ, που θα δέχεται 1100 τόνους απορριμμάτων/ημέρα, και θα δέχεται περίπου το 80% των απορριμμάτων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος (από τα Διαβατά μέχρι την Τριανδρία) και το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης, σε αντιδιαστολή με αυτά που είχαν αποφασιστεί στο περιφερειακό σχεδιασμό του 2005 (που έγραφε για 7 ΣΜΑ, 2 στο ΒΔ τομέα, 2 στο ΝΑ τομέα και 3 στο υπόλοιπο του νομού). Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μόνο 1 στο ΒΔ τομέα και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων ενώ στο ΝΑ τομέα υπάρχει της Καλαμαριάς ( 150 τόνους/ ημέρα) και είναι στις μελέτες αυτό της Επανομής (170 τόνους/ημέρα). Για αυτό προτείνουμε επανασχεδιασμό της κατασκευής των ΣΜΑ (να ληφθεί υπόψη και ο σχεδιασμός του 2005) με ισοκατανομή των απορριμμάτων που θα δέχονται και επιτέλους μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων (με ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά.)
  •  Θεωρούμε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης , έχουν μόνο το δικαίωμα γνωμοδότησης και ΟΧΙ να Αποφασίζουν και να Εκτελούν για τόσο σοβαρά έργα όπως είναι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, που βρίσκει αντίθετη όλη την τοπική κοινωνία και το δήμο Παύλου Μελά. Γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την ουσιαστική  συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών δήμων. Η Περιφέρεια, η ΠΕΔ και ο ΟΤΑ θα πρέπει πρωτίστως να δώσουν στην Ευκαρπία και γενικά στο δήμο Παύλου Μελά, όλα αυτά που τους χρωστούν για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην  περιοχή μας, χωρίς να έχει επιβληθεί καμία τιμωρία ή αποκατάσταση. Αντί αυτού είναι ντροπή να δέχεται η περιοχή μας άλλη μία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας (αν έχει μείνει και καθόλου). Προτείνουμε ότι θα ήταν καλύτερο να συμβιβαστούν όλοι τους με την ιδέα της αλλαγής χωροθέτησης όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Η Περιφέρεια να λάβει επιτέλους γενναίες αποφάσεις, καθώς είναι φανερό ότι σαν δίκτυο και σαν πολίτες του δήμου Παύλου Μελά (και όχι μόνο) δεν πρόκειται με τίποτα να επιτρέψουμε να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο ο ΣΜΑ Ευκαρπίας με ότι θυσία και αν χρειαστεί.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ


 Με εκτίμηση,
Η συντονιστική επιτροπή του δικτύου συλλόγων δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου