Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ!


Σε μια περίοδο δύσκολη για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν αρχίσει διαδικασίες για να συγχωνευτούν τα ΤΕΙ Καρδίτσας και Τρικάλων στην Λάρισα. Η συζήτηση αυτή είχε ήδη ξεκινήσει από πέρσι και με διαδικασίες εξπρές θέλουν να την προχωρήσουν. Η δικαιολογία τους είναι ότι είναι «ανούσιο και δαπανηρό να υπάρχουν αυτά τα τμήματα αφού έχουν ‘‘λίγους’’ σπουδαστές».
Για μας είναι ξεκάθαρο: οι συγχωνεύσεις αυτές όχι μόνο δεν θα λύσουν τα προβλήματα μας αλλά θα μας πετάξουν εκτός σχολών. Γιατί είδαμε τι έγινε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, που οι μαθητές στοιβάζονται «σαν σαρδέλες» στις αίθουσες. Μάλιστα ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει το κλείσιμο/συγχώνευση των μισών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλα αυτά ενώ παράλληλα καταργούν και τα τελευταία «απομεινάρια» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τις δωρεάν παροχές ( βιβλία, στέγαση, πάσο κτλ), και τα πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα. Ένα είναι σίγουρο η εκπαίδευση που ετοιμάζουν δεν χωρά την πλειοψηφία της νεολαίας, αφού την θέλουν στην αμορφωσιά και χωρίς δικαιώματα.
Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ, είναι στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας που κάνει τις σπουδές προνόμιο για λίγους. Σε αυτήν την περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις των γονιών μας μειώνονται συνεχώς, που το κόστος σπουδών είναι τόσο μεγάλο και αναγκαζόμαστε είτε να γυρίσουμε στις πόλεις μας, είτε να δουλέψουμε, οι συγχωνεύσεις αυτές μόνο παραπάνω έξοδα και βάρη μας φέρνουν. Δεν φτάνει που υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές και δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα, που τα εργαστήρια και οι αίθουσες δεν μας χωράνε όλους, τώρα που συγχωνεύονται τα ΤΕΙ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κλείσιμο τμημάτων. 
Είναι φανερό ότι αν δεν αντιδράσουμε η επίθεση θα συνεχιστεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να μπορούμε να σπουδάσουμε. Να μην αφήσουμε κανένα ΤΕΙ να συγχωνευτεί ή να κλείσει. Να κάνουμε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους μας και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Γιατί αν δεν παλέψουμε εμείς για τα δικαιώματά μας δεν πρόκειται να σταματήσουν. Οι καταλήψεις που κάναμε τον Σεπτέμβρη πρέπει να ξαναφουντώσουν. Να αγωνιστούμε στο πλάι των εργαζόμενων που παλεύουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε το μέλλον που θέλουν να επιβάλλουν στην γενιά μας.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου