Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ‘Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ;


Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές
Καλωσόρισες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ του αγώνα! Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έχουν καταλάβει περίπου 300 σχολές και παλεύουν για την ανατροπή του Νόμου-Πλαισίου! Του νόμου που θα πλήξει περισσότερο από κανέναν τους πρωτοετείς φοιτητές και όσους καταφέρουν να μπουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στο εξής.
Τελειώνοντας το σχολείο, καλούμαστε να κάνουμε επιλογές για το μέλλον μας, πολύ συχνά όχι με βάση το αντικείμενο που αγαπάμε, αλλά με γνώμονα την αγωνία για μελλοντική εύρεση εργασίας σε ένα τοπίο που διαμορφώνεται ραγδαία, όλο και πιο αφιλόξενο για έναν νέο και τα όνειρά του.
Ένα τοπίο που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αλλάζει ριζικά, με την επιβολή όλο και πιο σκληρών μέτρων που αγγίζουν όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, εξαθλιώνοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ακρίβεια, φοροεπιδρομή, μείωση μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας, καταπάτηση εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, κλείσιμο σχολείων, σχολών, νοσοκομείων, κρατική τρομοκρατία και καταστολή, όλα υπαγορεύονται από την ιμπεριαλιστική τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ και υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμπνοια και τη συνενοχή του μπλοκ ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ. Υπέγραψαν το Μνημόνιο και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο, βαθαίνοντας την εξάρτηση της χώρας, υποθηκεύοντας έτσι μαζί με αυτή, τον ίδιο το λαό και το μέλλον της νέας γενιάς.
Αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Μια σειρά από χώρες και λαούς μπαίνουν στο στόχαστρο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος. Ζητούν γη και ύδωρ, εγκαθιδρύουν πολεμικές βάσεις, και δε διστάζουν να προβούν μέχρι και σε πολεμικές αναμετρήσεις .
 Κομμάτι της επίθεσης αυτής είναι η ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου, στην προσπάθειά τους να ενταχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πραγματικότητα του Μνημονίου.
Πρόκειται για μια ταχύτατη αντιμεταρρύθμιση-σοκ για την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και η επίθεση. Δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση που χάραξε η Συνθήκη της Μπολόνια και ο νόμος της Γιαννάκου. Είναι το θανάσιμο χτύπημα στις κατακτήσεις ολόκληρων γενιών φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.
 Θα σημάνει τη συθέμελη διάλυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου όπως το γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές και την αντικατάστασή του από το «Πανεπιστήμιο του Μνημονίου».
Ένα πανεπιστήμιο για «λίγους και εκλεκτούς» όπου τεράστια κομμάτια φοιτητών θα πεταχτούν έξω, με τα αυστηρά όρια διαγραφής (ν+2) και τους σκληρούς ρυθμούς σπουδών, ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Όπου οι σπουδές σπάνε σε κύκλους και δε θα υπάρχουν πια τα πτυχία, αλλά το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων, σεμιναρίων, προσόντων, για να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό. Όπου κάθε έννοια «δημόσιου και δωρεάν» (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.ά.) διαγράφεται και από δικαίωμα μετατρέπεται σε ατομικό προνόμιο. Ένα πανεπιστήμιο που θα μαθαίνει τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό και την υποταγή. Όπου το Άσυλο τσακίζεται και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση καταδιώκονται.
Προετοιμάζουν έτσι το φοιτητή να δεχτεί ως αντικειμενικό το εφιαλτικό μέλλον της κακοπληρωμένης ελαστικής εργασίας, της περιπλάνησης, της ανεργίας και της επανακατάρτισης, όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν.
ΑΥΤΟΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ 
ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ!
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είναι ένα σχήμα που αναφέρεται στην Αριστερά που μάχεται, δε συμβιβάζεται και δεν υποτάσσεται. Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στις Σπουδές τη Δουλειά και τις Ελευθερίες. Έχοντας αυτό το στόχο, δεν μπορούμε παρά να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης της νεολαίας που θα μάχεται μέσα από τους Συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις για να βρει τη λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.
Ειδικά σε αυτή την περίοδο, προτάσσουμε το μαζικό και παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή του Νόμου-Πλαισίου. Το δρόμο μάς δείχνουν τα νικηφόρα κινήματα που ανέτρεψαν το νόμο 815, αντιστάθηκαν τις δεκαετίες του ’80-’90, εμπόδισαν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Πιάνοντας το νήμα αυτών των αγώνων, να παλέψουμε για να ανατρέψουμε το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Η ανατροπή του Νόμου – Πλαισίου, μπορεί να γίνει η ρωγμή στο τζάμι του Μνημονίου, η αρχή μεγάλων αγώνων στο πλευρό του λαού για την ανατροπή της πολιτικής του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Να κάνουμε υπόθεσή μας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου