Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ: ΝΑ ΜΗ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ! ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΔΩΡΕΑΝ!

Είναι εμφανής εδώ και καιρό σε όλους μας, και ειδικά στους παλιότερους, η συνεχής απαξίωση της λέσχης και των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει. Το φαγητό συνεχώς χειροτερεύει, η ποιότητά του πέφτει, οι διανομές έχουν μείνει μισές, σπάνια λειτουργούν ταυτόχρονα η πάνω και η κάτω λέσχη, ενώ οι ουρές συνεχώς αυξάνονται, ακόμα και στην επιστροφή των δίσκων.
Ποιά είναι η απάντηση της Πρυτανείας σε όλο αυτό? Οι συνεχείς μειώσεις προσωπικού (έχουν μείνει μισοί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια), η μη καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων τους από τους εργολάβους, οι περικοπές στον έλεγχο ποιότητας και οι δυσμενείς μεταθέσεις όσων προσπάθησαν να βάλουν κάποια τάξη στα οικονομικά της.
Τι φταίει για όλα αυτά; Τι ιδιαίτερο έχει η λέσχη του ΑΠΘ; Είναι η μόνη λέσχη που δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί και στην οποία δεν πληρώνουμε για να φάμε, όπως γίνεται σε ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ. Σίγουρα, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστή η τακτική κάθε κυβέρνησης και διοικητικού μηχανισμού, όπως η Πρυτανεία, να φτάνουν τις υπηρεσίες στην εξαθλίωση και μετά να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, θέτοντας το δίλημμα, θέλετε καλό φαγητό; πληρώστε ή αλλιώς θα κλείσει.
Ακριβώς αυτό συνέβη και εδώ. Ήδη η πρυτανεία μετά το Πάσχα έχει βάλει πλάνο για την ιδιωτικοποίηση της λέσχης και έχει μειώσει στο ελάχιστο τα έξοδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ήδη μετέθεσε 22 εργαζόμενους σε άλλες θέσεις του Πανεπιστημίου και απειλεί σε μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μετά τη λήξη τους τον Ιούνιο. Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν πόροι, λέει, είναι η ιδιωτικοποίηση.
Τέλειος παραλογισμός! Δηλαδή θα έρθει κάποιος (χαζός μάλλον) ιδιώτης να προσφέρει λεφτά για να τρώνε δωρεάν οι φοιτητές, ή θα ζητήσει να βγάζει λεφτά από αυτό; Μάλλον το δεύτερο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ιδιώτης θα μας αναγκάζει να πληρώνουμε για ένα πιάτο φαγητό. Έτσι έρχεται η καταστρατήγηση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικα και του Μνημονίου στα Πανεπιστήμια, που θέλουν να εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και να πετάξουν στο δρόμο τη νεολαία και να δώσουν στο κεφάλαιο όλες τις επιμέρους λειτουργίες, σαν πεδίο κερδοφορίας.  Δεν φτάνουν τα μέτρα που πλήττουν τις οικογένειές μας εδώ και 1 χρόνο, δε φτάνουν οι φόροι που πληρώνουμε, θέλουν να μας βάλουν να πληρώνουμε σε κάθε υπηρεσία. Να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο και δωρεάν. Η δωρεάν – ποιοτική σίτιση είναι κατάκτηση των φοιτητών, που κοστίζει ελάχιστα στο κράτος, αλλά μας γλιτώνει από πολλά δυσβάσταχτα έξοδα.
Ακριβώς για αυτούς τους λόγους πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και να παλέψουμε μαζί τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση και καταβολή δεδουλευμένων, ταυτόχρονα με την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της λέσχης. Γιατί ακόμα και αν η λέσχη μείνει κλειστή για μερικές μέρες, μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε να μείνει ανοιχτή και δωρεάν του χρόνου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΛΕΣΧΗ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

·   Όχι στο κλείσιμο – Όχι στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης.
·   Δωρεάν ποιοτικό φαγητό για όλους.
·   Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων άμεσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου