Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15/12/2010 Πολύς κόσμος, μεγάλη οργή και θρασύτατη κρατική καταστολή

Ολοκληρώθηκαν γύρω στις 13.30 οι δύο μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που αθροιστικά πρέπει να ξεπέρασαν τις 12.000 εργαζόμενων, ανέργων και φοιτητών. Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν αυτή που ξεκίνησε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, αφού πρώτα, όπως συνήθως τον τελευταίο χρόνο, σε σημαντικό βαθμό μαζικοποιήθηκε από την μαχητική προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων που συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα. Με ευθύνη τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της ηγεσίας του ΕΚΘ ( στην πραγματικότητα τα εναπομείναντα ρετάλια που παριστάνουν την ηγεσία) οι δύο διαδηλώσεις δεν έγινε κατορθωτό να συναντηθούν έστω στον δρόμο παρά το γεγονός πως δόθηκε η ευκαιρία σε δύο σημεία της Εγνατίας.
Στο Εργατικό Κέντρο αυτοί που αποπειράθηκαν να μιλήσουν από την ηγεσία του ΕΚΘ έφαγαν αρκετό βρίσιμο και αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Η διαδήλώση που όταν η κεφαλή της με το μαζικό μπλοκ των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ έφτασε στην Εγνατία και η ουρά της ακόμη δεν είχε φύγει καλά-καλά από την Αγίου Δημήτριου στο ύψος του ΕΚΘ, διέσχισε την Εγνατία και μέσω της Αντιγονιδών κατέληξε στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας. Εκεί ύστερα από μερικές αψιμαχίες από την μεριά ορισμένων διαδηλωτών τα ΜΑΤ, επιτέθηκαν με χημικά, κρότου λάμψης και βαρβαρότητα με σκοπό την διάλυση των συγκεντρωμένων. Πολλοί από αυτούς κυνηγήθηκαν έως την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στα γύρω στενά, και υπάρχουν συλλήψεις και μερικοί τραυματισμοί.
Mετά την αστυνομική επίθεση και τις μαζικές συλλήψεις αυτήν την ώρα πραγματοποιείται πορεία προς τη ΓΑΔΘ. Στην πορεία συμμετέχει το Συντονιστικό Γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και με απαίτηση την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ύστερα από ώρα αφέθηκαν ελεύθεροι 17 συλληφθέντες ενώ τρεις κρατούνται ακόμη ( εκ των οποίων οι 2 είναι νοσηλευόμενοι στο Ιπποκράτειο)
Στην διαδήλωση διακρίναμε επίσης τα μαζικά μπλοκ των εργαζόμενων στον ιματισμό, διαδηλωτές από τους ΟΤΑ, συμβασιούχους από το Υπουργείο Πολιτισμού, σωματεία Πολυτέκνων, καθηγητές και δασκάλους, εργαζόμενους στο Κρατικό Θέατρο, εργαζόμενους στην ΔΕΗ κλπ. Στην συγκέντρωση της Καμάρας συμμετείχαν επίσης, πρωτοβουλία εργαζόμενων από το νοσοκομείο Παπανικολάου, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζόμενων στους ΟΤΑ και η Ταξική Πορεία και στην διαδήλωση με ξεχωριστά μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου