Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Επιδοτείται η νεανική εργασία. Η παιδική γιατί όχι;

από το μπλογκ Αντίσταση στις γειτονιές

Πριν καιρό ο Παπανδρέου και η Κατσέλη μας ανακοίνωσαν 5 "προτεραιότητες" για την εξάλειψη της ανεργίας. Η δεύτερη εξ αυτών τιτλοφορούνταν ως εξής: "Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας όπως επίσης και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους.".  Και 'μεις το σχολιάζαμε έτσι: "Και μάλιστα από τα πολύ μικρά χρόνια. Το αργότερο από τα 16, με το πολύ πολύ ένα συμβολικό ποσό για αμοιβή. Τι άλλο θέλει η νεολαία; Κοτζάμ εμπειρία θα αποκτήσει!".
Ένας φίλος Πασόκος διαμαρτυρήθηκε ότι υπερβάλουμε! 
Ιδού λοιπόν η απόδειξη της "υπερβολής" μας. Από το τέλος του Οκτώβρη ισχύει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (εδώ το βρήκαμε) που επιδοτεί τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν 16άρηδες έως 24ρηδες νέους. Η επιδότηση αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές έως 100%, ο μισθός που θα καταβάλει ο εργοδότης θα περιορίζεται στο 80% της ΕΓΣΣΕ. Αυτά για τον πρώτο χρόνο. Το δεύτερο χρόνο καλείται ο εργοδότης να πληρώνει το 30% των ασφαλιστικών εισφορών και το 100% της ΕΓΣΣΕ. Η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να κρατήσει μετά το τέλος του προγράμματος λήψης τσάμπα χρήματος τον εργαζόμενο για άλλο ένα εξάμηνο, κάτι που όπως γνωρίζουμε και από άλλα τέτοια φιλεργατικά προγράμματα τηρείται απαρέγκλιτα! Μετά το εξάμηνο δεν προβλέπεται τίποτα ή μάλλον ο εργοδότης θα πάει για άλλον επιδοτούμενο και ο εργαζόμενος ...σπίτι του μέχρι να βρεθεί ο επόμενος επιδοτούμενος εργοδότης να τον εκπαιδεύσει σε κάτι άλλο. 
Βέβαια υπάρχει και η άλλη πτυχή του θέματος. Ο 16άρης που θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχολείο στη τρίτη γυμνασίου, μιας και η δωρεάν παιδεία έχει γίνει και αυτή ανάμνηση (αν ήταν πραγματικότητα ποτέ) και οι γονείς του δεν θα έχουν να πληρώσουν τη συνέχιση των σπουδών του. Θα βγει στην "εκπαίδευση" του ανειδίκευτου εργάτη με σκυμμένο το κεφάλι και υποταγμένος στη "δια βίου μάθηση". Που για μια ζωή θα τον εκμεταλλεύεται ο κάθε (επιδοτούμενος) εργοδότης για ένα κομμάτι ψωμί ως ανειδίκευτο. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν, και όχι απλώς το ετοιμάζουν αλλά το εφαρμόζουν ήδη το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, για το λαό και τα παιδιά του.
Πράγματα που στο μυαλό όλων μας θεωρούνταν αυτονόητα, που στη πραγματικότητα ήταν κατακτήσεις παρμένες με αγώνες, το κεφάλαιο πια, θεωρώντας αυτονόητο ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα αντισταθούμε, τα παίρνει πίσω. Σε λίγο θα θεσπίσει και την παιδική εργασία, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να κοπούν τα ...όνειρα του κεφαλαίου. Ο λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία να αντισταθούν, να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του αλλά και την ίδια του την εξουσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου