Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ;
ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!
Τα γεγονότα...
Την Πέμπτη 21/10 πριν το μάθημα «Εισαγωγή στη Μουσικολογία» οι φοιτητές που το παρακολουθούν συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν να μην είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση της ημερίδας που θα γινόταν την επόμενη στο Τελόγλειο ίδρυμα. Προς ενημέρωση των φοιτητών, η διδάσκουσα Ε. Νίκα-Σαμψών υποχρέωσε τους φοιτητές να παρακολουθήσουν την ημερίδα με παρουσιολόγιο, καθώς και να γράψουν περίληψη σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Η ημερίδα ξεκινούσε στις 12 το πρωί και τελείωνε με συναυλία στις 10 το βράδυ… 15 φοιτητές κυρίως του πρώτου έτους, ζητούσαν να είναι προαιρετική η παρακολούθηση της ημερίδας, και η παρουσία ή μη σε αυτή, να μην επηρεάσει τη βαθμολογία στις εξετάσεις. Η Ε. Νίκα-Σαμψών, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του τμήματος,  αφού στην αρχή παρουσιάστηκε ανένδοτη, στην συνέχεια παρότρυνε τους φοιτητές να προτιμήσουν την παρακολούθηση της ημερίδας από το μάθημα που είχαν στο Ωδείο, το οποίο και πληρώνουν, και το οποίο είναι απαραίτητο τη στιγμή που το κράτος δεν παρέχει τη διδασκαλία των οργάνων τους. Για να μην αναφερθούμε στα μαθήματα θεωρητικών (αρμονία–αντίστιξη-φούγκα) που παρότι διδάσκονται στη σχολή, δε δίνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις στην αγορά εργασίας. Στη συνέχεια, και υπό την πίεση των φοιτητών, η πρόεδρος δήλωσε μπορεί να μην πάρει παρουσίες, αλλά «μάτια έχει και βλέπει», και ότι όσοι φοιτητές παρακολουθήσουν την ημερίδα, θα λάβουν βαθμολογικό μπόνους(!) στην εξεταστική (όπως ενημέρωσε η διδάσκουσα, το 7,5 στην εργασία ή στο γραπτό θα γίνει 8). Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η ημερίδα δε συμπεριλαμβάνεται στις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος, αλλά είναι μια επιπρόσθετη υποχρέωση για τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα.

Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης διδάσκουσας είναι από ανάρμοστη έως αυταρχική.
Το μάθημα στο Πανεπιστήμιο γίνεται για το φοιτητή, ενώ οι καθηγητές είναι διορισμένοι από το κράτος εργαζόμενοι και έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους φοιτητές. Η παρακολούθηση οφείλει να έχει ανθρώπινους ρυθμούς, και υποχρέωση του φοιτητή για να περάσει το μάθημα είναι να έχει γνώση του αντικειμένου, και όχι η παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων. Αυτές μπορούν να παρακολουθούνται προαιρετικά, χωρίς όμως να επηρεάζουν την τελική βαθμολογία του φοιτητή. Επίσης, η σχολή τελούσε υπό κατάληψη, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών και με παράλληλη συμμετοχή στην πορεία με άλλους φοιτητικούς συλλόγους την ίδια ώρα, για την υπεράσπιση της δωρεάν παιδείας, και ενάντια στα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Από τη στιγμή που ο σύλλογός μας αποφάσισε να κινητοποιηθεί, είναι εκβιαστικό και αντιπαιδαγωγικό να υπάρχει υποχρεωτική παρακολούθηση για τους φοιτητές και μάλιστα σε εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία!
Η κυρία Σαμψών δεν έδρασε τυχαία. Ακολούθησε το πνεύμα του νέου νόμου-Πλαίσιο, που ετοιμάζουν για ψήφιση το Γενάρη, και θα φέρει τα πάνω-κάτω στα πανεπιστήμια. Οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις σε σεμινάρια, ημερίδες και μάλιστα με πληρωμή πολλές φορές, οι παρουσίες στα μαθήματα, και η ξέφρενη εντατικοποίηση της φοιτητικής ζωής, όπου για να περάσεις ένα μάθημα δεν αρκεί απλά να έχεις γνώση του αντικειμένου, είναι η επιδίωξη του Υπουργείου. Τα credits-πιστωτικές μονάδες, που κάθε φοιτητής συλλέγει δεξιά-αριστερά πολλές φορές πληρώνοντας, για να ανταγωνιστεί το συμφοιτητή του, στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, ήδη γίνονται πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μια τέτοια διάκριση επιχείρησε η ίδια η καθηγήτρια, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι το φοιτητή που θα παρακολουθήσει την ημερίδα, με αυτόν που δε θα έρθει». Να μην αναφερθούμε στην πάγια τακτική να μπαίνουν δυσκολότερα θέματα για όσους επιλέγουν να μην κάνουν εργασία. Αυτή είναι η επιδίωξη τους, να βάλουν τους φοιτητές να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, για ένα μάθημα, για ένα πτυχίο, μια θέση εργασίας.
Ε όχι, λοιπόν, δε θα πάρουμε!
Δύναμή μας η ενότητα και η αλληλεγγύη!
Εμείς, οι φοιτητές και αυριανοί εργαζόμενοι, έχουμε κοινό μέλλον, και κοινά συμφέροντα. Να ανατρέψουμε το μέλλον της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, και ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Δεν είμαστε οι υπεύθυνοι ούτε για την κρίση τους ούτε για την ανεργία, και απαιτούμε σα γενιά ένα αξιοπρεπές μέλλον, μια αξιοπρεπή ζωή, που δε θα χρειάζεται να πατάς επί πτωμάτων για να επιβιώσεις. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν αγωνιστούμε μέσα από τους συλλόγους, ανατρέποντας το νομοσχέδιο για την Παιδεία και το Μνημόνιο και όχι κοιτώντας ο καθένας το ατομικό του συμφέρον!

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου