Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Καλώς ορίσατε στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου!

           Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του νόμου - πλαίσιο που θα κατεβάσουν για την εκπαίδευση. Ποια είναι αυτά;
  •  Εισαγωγή της κάρτας φοιτητή με την οποία θα έχει πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με λίγα λόγια θα μπουν οικονομικά κριτήρια και θα διαμορφωθεί ένα τοπίο όπου η εκπαίδευση δε θα είναι δωρεάν για όλους.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αιμοραγία για τις οικογένειες μας. Στη Λέσχη του ΑΠΘ ήδη γίνονται βήματα ιδιωτικοποίησης.
  •  Σύνδεση της αξιολόγησης των τμημάτων και σχολών με τη χρηματοδότηση. Όποια σχολή αξιολογηθεί αρνητικά θα ψάχνει χρήματα από άλλους πόρους( μήπως τελικά θα πληρώνουμε δίδακτρα;).
  • Γενικές περικοπές στη χρηματοδότηση( μάλλον τα δίδακτρα είναι σίγουρα)
  •  Συμβούλιο Διοίκησης και εισαγωγή μάνατζερ διορισμένων από το κράτος. Όλο αυτό ακούγεται σαν εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.
  • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις των μισών τμημάτων πανελλαδικά. Άρα φοιτητές που πετάγονται από τις σχολές τους χωρίς τίποτα στο χέρι. Λιγότεροι εισακτέοι άρα περισσότερος κόσμος στην ανασφάλεια και την ανεργία από τα 18 του.           
  •  Προαπαιτούμενα και κύκλοι σπουδών. Δε θα μπορείς να παρακολουθήσεις και να εξεταστείς σε ένα μάθημα αν δεν έχεις περάσει το προαπαιτούμενο του. Με λίγα λόγια χάνεις εξάμηνα. Αλλά και να τα περνάς όλα τα μαθήματα δεν είσαι σίγουρος αν θα είσαι στο μικρό ποσοστό που θα περάσει από τον πρώτο κύκλο σπουδών στον δεύτερο(από το bachelor στο master δηλαδή).
  •  Διαγραφές φοιτητών μετά από ν+2 ή ν+1 χρόνια. Αν το να χάνεις εξάμηνα επειδή σε κόβουν σε μαθήματα δε σου φαίνεται βαρύ ξανασκέψου το γιατί δε θα έχεις πολλές ευκαιρίες να τα ξαναδώσεις. Το όριο φοίτησης θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας.
  •  Αντικατάσταση πτυχίων από πιστωτικές μονάδες. Τέρμα στα ενιαία πτυχία. Σε περίοδο που δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο καθένας θα μαζεύει όσες μονάδες και προσόντα μπορεί στον ατομικό του φάκελο και θα διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη(για ψίχουλα).
  •  Διά Βίου Μάθηση. Συλλογή πιστωτικών μονάδων, δηλαδή, διά βίου σε ιδιωτικά κολέγια(επί πληρωμή φυσικά) και ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ μας(όποιος έχει τις περισσότερες μονάδες κερδίζει τη Διά Βίου Εκμετάλλευση των 580 ευρώ το μήνα).
  • Κατάργηση εξεταστικών, απουσίες στα αμφιθέατρα, εξέταστρα για μαθήματα που δεν περνάς. Άρα όλο και περισσότεροι φραγμοί προς το πτυχίο.
  • Κατάργηση Ασύλου, απαγόρευση Γενικών Συνελεύσεων,πειθαρχικά. Αν τα παραπάνω σε κάνουν να αγανακτείς και να θέλεις να βρεθείς με τους συμφοιτητές σου σε μια Γενική Συνέλευση ή κινητοποίηση να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου ξέχασέ το. Αυστηρές κυρώσεις(χάσιμο εξεταστικών μέχρι και διαγραφή) σε όποιον τολμήσει να τους αντισταθεί.

            Για εμάς, τις Αγωνιστικές Κινήσεις είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτές τις συνθήκες το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας δε θα μπορεί να σπουδάσει. Γι' αυτό ή θα μαζικοποιήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις και θα βγούμε στο δρόμο να παλέψουμε ή θα μας επιβάλλουν το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου, της λιτότητας, της ανασφάλειας, των λίγων και εκλεκτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου