Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταποκρίσεις από τη διαδήλωση της ΔΕΘ


Aνταπόκριση 1η:
Για ακόμα μια φορά, χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας διαδήλωσαν οργισμένα και μαζικά την αντίθεση τους στο Μνημόνιο και τον κοινωνικό Μεσαίωνα που επιβάλλει ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός. Για ακόμα μια φορά, φάνηκε ότι σιγοβράζει το καζάνι της λαϊκής έκρηξης. Ο Παπανδρέου κλεισμένος μέσα στο συνεδριακό κέντρο, και παρατάσσοντας ένα στρατό από ΜΑΤ σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης,  ανακοίνωσε νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, απαίτησε για ακόμα μια φορά με εκβιαστικά διλήμματα το λαό και τη νεολαία να αποδεχθούν με σκυμμένο το κεφάλι και αδιαμαρτύρητα το ρόλο του σύγχρονου σκλάβου. Οι μαχητικές διαδηλώσεις όμως, έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.
Χιλιάδες κόσμου, πλαισίωσαν και τις τρεις διαδηλώσεις, και παρά την πολιτική άποψη του καθενός, η μαζική παρουσία σε όλες τις πορείες ήταν κάτι που σίγουρα έδειξε τις διαθέσεις για ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων. Η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση, ξεκίνησε από την Καμάρα, συσπειρώνοντας χιλιάδες κόσμου, στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, σε μια γραμμή απόρριψης των εργατοπατέρων και του ταξικού συμβιβασμού. Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, συγκρότησαν μαχητικό και περιφρουρημένο μπλοκ, και με τα συνθήματα τους και τη στάση τους στην πορεία, προώθησαν τη γραμμή της λαϊκής οργάνωσης και της κοινής δράσης, για την ανατροπή του Μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων. Τόσο η πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπορεύτηκαν κάποιες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και του ΠΑΜΕ, συσπείρωσαν πολλούς εργαζόμενους και νεολαία.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μια πρωτοφανής επίδειξη αστυνομοκρατίας στο κέντρο της πόλης. Πριν ακόμα να ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις, ασφαλίτες, ΜΑΤ και ομάδες Δέλτα, προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις και απέκλεισαν το κέντρο, ώστε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος που κατέβαινε προς τη διαδήλωση. Με την αρχή της πορείας, διμοιρίες ΜΑΤ κύκλωσαν τους διαδηλωτές επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας, χωρίς να κόψουν τον παλμό των διαδηλωτών. Ο κόσμος περιφρουρημένα και δυναμικά έφτασε στη ΔΕΘ όπου παρά τα δακρυγόνα, δεν υποχώρησε μπροστά στις δυνάμεις καταστολής.
Τόσο η αυξανόμενη λαϊκή οργή που ήταν ακόμα μια φορά διάχυτη, όσο και η πρωτοφανής αστυνομοκρατία, είναι σημάδια ενός νέου γύρου ταξικής σύγκρουσης με  το ΔΝΤ, την ΕΕ και το κεφάλαιο, που δε θα αργήσει να έρθει. Ήταν ακόμα ένα προοίμιο αυτού που οι καιροί έχουν αναδείξει σαν ανάγκη για την λαϊκή επιβίωση και αξιοπρέπεια: του μαζικού, παλλαϊκού κινήματος ανατροπής του εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου