Η επίθεση θα αγγίξει ακόμη περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Σεπτέμβρη που έρχεται . Οπως ανακοινώσε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στη σύνοδο των πρυτάνεων στην Πιερία, είναι στις προθέσεις της να ανοίξει διάλογο από την αρχή του νέου έτους για το νέο πανεπιστήμιο, το οποίο θα ακολουθήσει το νέο σχολείο, και να τον ολοκληρώσει σε λίγους μήνες. Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό των αντιλαϊκών εξελίξεων, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητα. Τα καινούργια μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση δείχνουν τις προθέσεις ξένου και ντόπιου κεφαλαίου να μην αφήσουν ούτε ένα δικαίωμα στα χεριά του λαού και της νεολαίας.
Μια από τις κύριες πλευρές του νέου νόμου πλαίσιο θα είναι η αλλαγή στο εξεταστικό. Πλέον ανατρέπεται η έννοια του τμήματος όπως την ξέραμε, αλλά και της δυνατότητάς του να παρέχει πτυχία. Πλέον οι φοιτητές θα εισάγονται στις σχολές και έπειτα από τη διεξαγωγή του 1ου έτους θα κατανέμονται στα προγράμματα σπουδών ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Επιπλέον εφαρμόζεται και το ευρωπαϊκό σύστημα ECTS, τα λεγόμενα κρέντιτς, όπου παράλληλα με τη δυνατότητα του φοιτητή να αλλάζει πρόγραμμα σπουδών καταργεί πλέον και με τη βούλα το πτυχίο και τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο του κυνηγιού των πιστωτικών μονάδων και του εξατομικευμένου δρόμου προς τον ατομικό φάκελο προσόντων. Βοηθητικό ρόλο στη διάλυση των πτυχίων θα παίξει και η εισαγωγή του εθνικού πλαισίου προσόντων (NQF).
Πλέον η περαιτέρω εφαρμογή της αξιολόγησης θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων ή ακόμα και στο κλείσιμό τους. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ η οποία θα γίνεται μέσω συμφωνιών του κράτους με τα εκάστοτε ιδρύματα ανοίγουν πλέον ολοφάνερα το δρόμο των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και της άσκησης πίεσης για εφαρμογή διδάκτρων.
Τέλος, η αλλαγή στις εξεταστικές περιόδους -βλέπε ίσως και κατάργηση της εξεταστικής Σεπτεμβρίου- αλλά και η ενδεχόμενη κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και η αντικατάστασή του από το λεγόμενο ψηφιακό, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα για το εφιαλτικό νέο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν. Ενα πανεπιστήμιο πιο άγριο και ταξικό από το προηγούμενο, με αυστηρό έλεγχο στη ροή σπουδών (βλέπε νέο τρόπο εισαγωγής) και τη ροή προς τον ατομικό φάκελο προσόντων που θα έχει μέσα το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που μάζεψε ο φοιτητής στα 8 χρόνια φοίτησης (μην ξεχνάμε, οι πρώτες διαγραφές θα ξεκινήσουν σε δυο χρόνια) με βάση τον προηγούμενο νόμο πλαίσιο του 2006-7.
Αυτή τη στιγμή, με βάση τις προτάσεις Διαμαντοπούλου που έχουν δρομολογηθεί αλλά και τις προτάσεις Γρυσπολάκη και τη σύνοδο των πρυτάνεων, το μέλλον της σπουδάζουσας νεολαίας μοιάζει με ταινία τρόμου, με το φοιτητή σε ρόλο πρωταγωνιστή που θα μαζεύει πιστωτικές μονάδες και διαπιστευτήρια για να καταλήξει χωρίς πτυχίο, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, σταθερό μισθό, δουλειά και σύνταξη, αλλά με ελαστική εργασία, απελευθέρωση απολύσεων, επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση για να προσαρμόζεται στις ορέξεις του κεφαλαίου, με εργασιακή ανασφάλεια και αδυναμία απάντησης σε όλα αυτά μέσα από συλλογικούς αγώνες.
Το ενιαίο της επίθεσης σε όλο το φάσμα είναι πλέον φανερό. Αυτό που απαιτείται είναι η πλήρης συστράτευση του λαού και της νεολαίας για την αναχαίτιση της επίθεσης. Οι δυνάμεις του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος θα αναγκαστούν ξανά να τοποθετηθούν πάνω στο δίπτυχο αντίσταση ή συνδιαχείριση και εκεί ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην αποτύχουν όπως την προηγούμενη.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν τη νεολαία να μπει φραγμός στην επίθεση, να δημιουργήσει ένα πλατύ κίνημα αντίστασης για την ανατροπή της επίθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου