Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Νέα για τα εκπαιδευτικά

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕΛΕΤΗ

Τέλη Ιουνίου για «Καλλικράτη» και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μετά τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σειρά φαίνεται πως θα πάρουν τα πανεπιστήμια. Στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων στην Κω, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης κατέθεσε μελέτη που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων αποδέχτηκε τη μελέτη και συνέστησε επιτροπή αποτελούμενη από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, με συντονιστή τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μάλιστα, η επιτροπή μέχρι τις αρχές Ιουνίου πρέπει να έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία θα διεξαχθεί στη Βόρειο Ελλάδα στα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να υπάρξει απόφαση η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Γρυσπολάκης επισημαίνει:
«Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η ανάπτυξη των πανεπιστημίων γίνεται έπειτα από μια μελέτη για το τι χρειαζόμαστε και όχι για το πώς θα βολέψουμε τις τοπικές κοινωνίες.
Στο Παρίσι, για παράδειγμα, δώδεκα μεγάλες σχολές συνενώθηκαν στο Paris Institute of Technology. Στη Δανία, δεκαεπτά πανεπιστήμια έχουν συνενωθεί ήδη σε τρία. Στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Είδαμε τα δύο πανεπιστήμια που υπήρχαν μέχρι το 1965 να γίνονται τέσσερα, ορθώς.
Μετά έγινε το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Κάπου εκεί έπρεπε να σταματήσουμε. Ομως βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε πέντε πόλεις, άρχισε να επεκτείνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου -που έγινε για εθνικούς σκοπούς- σε τρία νησιά και σήμερα καλύπτει έξι.
Υπάρχουν απαιτήσεις ακόμη και από την Κω για τη δημιουργία Ιατρικής Σχολής. Εγινε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με ένα Τμήμα στη Λιβαδειά κι ένα στη Λαμία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τρία τμήματα στη Φλώρινα, δύο στην Κοζάνη και τώρα θέλουν να κάνουν κι ένα στην Καστοριά.
Εγινε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με δύο τμήματα στο Αγρίνιο κ.ά.», τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια χυδαία διασπορά των πανεπιστημίων, που έχει σαν αποτέλεσμα τον εκμαυλισμό των τοπικών κοινωνιών, την αντικατάσταση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας κοινωνίας με την κατανάλωση από τους μεταφερόμενους φοιτητές, σπουδαστές, υπαλλήλους.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι τόσο σε θέμα συνδιοίκησης όσο και σε θέματα χρονικής διάρκειας των σπουδών, της ισοτιμίας του πτυχίου με μάστερ, των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας, της ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών, των εγκαταστάσεων, του τρόπου διοίκησης και λήψης αποφάσεων του πανεπιστημίου. Απαιτητή είναι η αξιολόγηση, εσωτερική και εξωτερική, όπως και το να συγχωνευθούν πανεπιστήμια και ομοειδή τμήματα. Να περιορίσουμε δηλαδή τη σπατάλη και να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους που διατίθενται επ' ωφελεία των ίδιων των πανεπιστημίων».
Επίσης, ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης επισημαίνει στην «Ε»:
«Οταν έρθει προς συζήτηση αυτό το θέμα, θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά και με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Οχι με κριτήρια οικονομικά ή οικονομίστικα. Σίγουρα διαφωνώ με ένα μοντέλο που υπάρχει μέχρι τώρα: κάθε πόλη και πανεπιστήμιο. Είναι μεγάλο ακαδημαϊκό λάθος». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου