Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΣΤΟ 48% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΝ ΤΑ 360 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ή πως με "απλά" λόγια περιγράφεται η κατάργηση της σύνταξης!
Mέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται κρίσιμες επαφές μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας. Ο Α. Λοβέρδος από σήμερα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., όπου θα συζητήσει το Ασφαλιστικό ν/σ και με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Αντορ.
Μετά τη επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, πλέον ανακοινώθηκε ότι «ξεκαθαρίστηκαν οριστικά οι παρεξηγήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ και του Δ.Ν.Τ στις συναντήσεις που έγιναν από τις 26-29 Μαΐου στην Αθήνα (να υπολογίζονται στο ποσοστό αναπλήρωσης 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές)».
Η παραπάνω ανακοίνωση ήρθε μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπήρξε «παρανόηση». «Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα εργαζόμενο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%- 80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού» σημείωσε ο κ. Αλταφάζ.
Έτσι, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 65% - 80% μαζί με τις επικουρικές (51% σε μέσα επίπεδα, αναλόγως του μισθού για 40 έτη η ανταποδοτική, περίπου 12% η επικουρική συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στα 65 έτη). Κάτι τέτοιο, δηλαδή όλες οι αποδοχές στο 65% - 80% του συντάξιμου μισθού, σημαίνει μείωση των σημερινών αποδοχών κατά 20% - 35%.
Κατά τα λοιπά το Μνημόνιο επιβάλλει:
* Μειωμένη σύνταξη 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν τα 65 (εξαιρείται η 40ετία).
* Στα 60 έτη θα διαμορφωθεί το ελάχιστο όριο εξόδου και στα Βαρέα. Όλα τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από 1/1/2011, η ολοκλήρωση των νέων αυξημένων ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015, χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 1,2% το χρόνο για την ανταποδοτική σύνταξη.
* Και οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 (ακόμη και οι «παλαιές» -προ του 1993- ασφαλισμένες με 15ετία).
* Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης (σταδιακά από το 2015 ο υπολογισμός με τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών).
* «Πάγωμα» των συντάξεων για άλλα 3 έτη, μέχρι και το 2013 και συνολικά 5 έτη από το 2009.
* Ασφάλιση 40 ετών για πλήρη σύνταξη (θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια, όπως ο στρατός και τα πλασματικά χρόνια ανατροφής των παιδιών στις μητέρες).

πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου