Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων Φυσικού

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ;

Τη Δευτέρα 19 Απρίλη ήταν καλεσμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, η οποία λόγω έλλειψης απαρτίας δεν πραγματοποιήθηκε. Κατάσταση προβληματική μεν, εξηγήσιμη δε ως ένα σημείο, και λόγω της εντατικοποίησης που επικρατεί στη σχολή με τις προόδους σε μαθήματα και τις τελικές εξετάσεις εργαστηρίων. Υπό άλλες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συλλόγου είναι αρμόδιο να συνεδριάσει (σχεδόν πάντα αυτό γίνεται την ίδια μέρα) και να ορίσει την ημερομηνία πραγματοποίησης της εξ' αναβολής Γενικής Συνέλευσης. Αυτή τη φορά όμως ούτε τη Δευτέρα, ούτε την Τρίτη, ούτε την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ΔΣ, παρότι οι παρατάξεις που είναι μέλη είχαν ειδοποιηθεί και όφειλαν να παραβρίσκονται σε αυτό.

Την ευθύνη φέρει κυρίαρχα η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που ως γραμματέας του Συλλόγου, όχι μόνο τώρα, αλλά επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα είτε απουσιάζει από συνεδριάσεις των ΔΣ (εννοείται και από τις Γενικές Συνελεύσεις), είτε όταν παραβρίσκεται σε αυτά αρκείται απλά στο να ψηφίζει, να υπογράφει και να φεύγει. «Η ψήφος μας είναι η δικαιολόγησή μας» διαλαλούν προς όλους τους τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσουν για όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται να βάψουν με το πιο μαύρο χρώμα τους όρους σπουδών αλλά και την εργασιακή μας προοπτική. Αλλά τι να πουν, χρόνια τώρα είναι οι αρχικήρυκες του «ρεαλισμού της υποταγής», στηρίζουν κάθε μεταρρύθμιση που χτυπά δικαιώματα και κατακτήσεις ως «αναγκαίο κακό», και φυσικά λασπολογούν για την οποιαδήποτε προσπάθεια κινητοποίησης των φοιτητών. Πιστά παπαγαλάκια της Νέας Δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάνουν τα πάντα για να καλλιεργείται η απάθεια, η αδράνεια, και η αποπολιτικοποίηση στους φοιτητές.

Από την άλλη, ο έτερος πυλώνας του συστήματος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η ΠΑΣΠ, επίσης απουσίαζε από τις συνεδριάσεις των ΔΣ. Για άλλη μια φορά, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, που όσο και να «προσπαθεί» δε γίνεται να το εξωραΐσει. Είναι με τη σειρά της, αυτή που μαζί με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κρατούν το σύλλογο εγκλωβισμένο στις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες, μη δίνοντας τη δυνατότητα για ορισμό Γενικής Συνέλευσης. Με «αγωνιστικό» προφίλ αλλά βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο στον πολιτικό τους λόγο, είναι αυτοί που αποδεδειγμένα παίζουν το ρόλο του «πυροσβέστη» του κινήματος. Και αυτό γιατί, όταν στα λόγια «διαφωνούν» και «διαχωρίζονται» από την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ παλιότερα, δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, αφού προσέρχονται σε αυτές μόνο αφού δουν ότι υπάρχει απαρτία, φοβούμενοι την πλήρη ταύτιση με την τακτική της ΔΑΠ στα μάτια του κόσμου. Αλλά ακόμα και όταν μπαίνουν στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, ο μόνος τους σκοπός είναι το πώς θα «εγγυηθούν» ότι η σχολή δε θα κάνει κατάληψη, ότι στην τελική δε θα γίνει καμιά κινητοποίηση που θα έρχεται σε καθολική σύγκρουση με την πολιτική του συστήματος.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα όργανα του Συλλόγου, είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν τις διαδικασίες ανάπτυξης κινήματος, και όχι για να γίνονται έρμαιο του καθενός. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται η ουσιαστική ενεργοποίηση και δράση όλο και πιο πολλών φοιτητών στην παραπάνω κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε κάθε μορφή οργάνωσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών. Κόντρα στη λογική της ανάθεσης σε κάποιους «ειδικούς» και «πεφωτισμένους» αντιπροσώπους στα ιδρυθέντα από το κράτος όργανα συνδιοίκησης, ενισχύουμε τα όργανα που φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές για την προώθηση της πάλης τους. Και απαιτούμε:

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΞ' ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΟΡΓΑΝΑ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου